Využitie podkrovia na bungalove - klieštiny

Ahojte, staviame bungalov. Budeme mať žb strop a radi by sme využili podkrovia aspoň na odkladací priestor. Neviem či sa to dá nejako inak vyriešiť, ale v projekte máme strechu spravenú tak, že svetlú výšku máme v max bode 2,365m. Avšak problém je to, že každého 0,8m sú klieštinya tie sú vo výške 1,365m, čím sa stáva podkrovie prakticky nevyužiteľné. Dá sa strecha spraviť nejako inak, že by sa tam dala stolica alebo niečo, tak, aby tam tie klieštiny nemuseli byť? Prikladám obrázok z projektu. Ďakujem
Odpovedať
@peto125 - klieštiny umiestniť z hornej strany väzníc, čím navýšiš svetlú výšku o výšku klieštiny a výšku väznice (keďže sa vieš pohybovať medzi vaznicami) - alebo väzníkový krov, v ktorom vyrobíš rám, a ten Ti vytvorí priestor
Odpovedať
@sgi320 Ďakujem. Na modrej streche som našiel fotku od @jajka16 a toto sa mi presne páči ako to majú vyriešné.Tu majú tie klieštiny podstatne vyššie, môžeme ich dať aj my tak vysoko?
Odpovedať
@peto125 tie väznice tam máš osovo 1700, dobre vidím? (pozerám na telefóne, tak som si nie istý) a stĺpiky pod vaznicami sú v polohe, že sú pod nimi nosné steny? ak sa dá, tak treba väznice ďalej od seba, aby boli kroky podopreté asi v 2/3 dĺžky, a potom tie klieštiny môžu ísť vyššie, hrúbka ŽB stropu je aká? rez mi nejde zväčšiť, ale byť Tebou, poradím sa so statikom nedali by sa tie 2 väznice umiestniť do výšky ako je tá stredová? Že by sa spájali v úžľabí?
Odpovedať
@peto125 aj keby boli nižšie
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac väznicu držia stĺpy, klieštiny sťahujú krokvy, takto to funguje pri každom krove ;-)
Odpovedať
@mcsmekac ja to mam tiez tak navrhnute ako pisal @sgi320
Odpovedať
@sgi320 Takto vyzerá pôdorys. Nosná stena ide cca v strede domu, trocha doprava, teda väznice sú z pohľadu na obrázok naľavo od nosnej steny. :-) Na pôdoryse krovu to vyzerá, že pú podopreté takmer na vrchu strechy. Hrúbka deky je 18cm. Sklon strechy práveže nechcem veľmi dvíhať. Uvažujem, že tam dáme jeden rad tehál ešte na deku, ale aby to nevyzeralo nejako divne, veľké prázdne miesto nad oknami. Ďakujem.
Odpovedať
@peto125 a ten obrazok (podorys) je kde? ;-) mas aj rez 1-1? aj v tom reze A-A to vidiet, ze su dost vysoko (vaznice), ale da sa tomu rozumiet sklon nemen a na veniec nic nemuruj, alebo daj jeden rad, len pri tom pouvazuj o vacsom presahu strechy, aby Ti stablon vysiel nizsie (alebo sprav vyssie podbitie), ked je strecha na bungalove "posadena" prilis vysoko, tak to castokrat vyzera velmi blbo ok, cize stlpiky v podkrovi su podoprete len doskou 18cm a niekde vramci cca 10m rozpatia je este nosna stena, ak mas kontakt na statika, tak sa ho opytaj, co by sa stalo, keby sa tie vaznice dali nasirsie od seba (co ale zaroven znamena, ze budu nizsie), tak, aby sa v uzlabi dostali do jednej vysky so stredovou vaznicou z druhej casti L-ka, to Ti v priestore nad vylezom vytvori priestor medzi vaznicami/stlpikmi, kliestiny tym padom capnes nad vaznice (bude to podobne ako na tych fotkach, co si sem prasol), ale, ako som uz pisal, prejdi to so statikom, nech Ti to potvrdi
Odpovedať
@sgi320 prepáč tu je :-) Statikovi zavolám či by sa s tým dalo niečo spraviť. Ďakujem pekne za rady.
Odpovedať
@peto125 určite sa dá, neviem, v akom si štádiu výstavby, ale predpokladám, že to riešiš s predstihom ;-) držím palce, nech to vyjde podľa Vašich predstáv ;-)
Odpovedať
@sgi320 práve robíme základy :-) zajtra volám statikovi a uvidíme čo navrhne. Ale keď to tak počítam, neviem či vôbec pomôže dať klištiny vyššie. Keďže pôvodne sme chceli zateplovať strop 40. To nám úplne po vrch strechy zostáva 1,95m k tomu tie klištiny niekde byť musia, teda ešte aspoň 50cm treba odrátať a to sme na 1,45m čo je už málo. Máme sklon 22 stupňov. Keby aj pridáme jeden rad tehál je to cca 170cm. Nemáme tú strechu nejakú nízku? To všetci majú na bungalovoch tak? :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 ja mám tiež 22 stupňov, ale väčší rozpon, máš to do L-ka a rozpon 10m, keby si mal 15m, už je to iné
Odpovedať
@sgi320 Ako by to bolo s izoláciou? pôvodne máme naplánované 40cm vaty na železobetónový strop. Keby to chceme využívať ako sklad, ako by bolo treba zatepliť toto podkrovie? Tiež tých 40cm na strop + spraviť nejaký rošt z dosiek a na to OSB a podlaha? Medzi krokvy dať vatu ja neviem 20cm? Udrží to v zime teplotu cca 10C a v lete, tak, aby sa tam všetko nerozvarilo? A čo vlhkosť?
Odpovedať
@peto125 Nechceš domurovať po obvode dva rady tehál + veniec a sklon strechy dať väčší? :-)
Odpovedať
nemalo sa toto riešiť pri projektovaní? :D auuu..
Odpovedať
@petinko1982 chcem len domurovať 1 rad a inak umiestniť klieštiny, aby tam bol väčší priestor na výšku. Bude to slúžil len ako sklad, žiadne 2 rady navyše a ani zmena sklonu strechy.
Odpovedať
Dá sa to vyriešiť.Bolo to treba začat riešiť ešte v stave projektovania.Klasický krov postavený na stolici klieštiny čo najvyššie v špici.Čo najvyšší sklon strechy tak.aby to volo ešte stále estetické.Toto by s mal riešiť s projektantom.Ďalšia otázka bola že máš na strope 40 cm vaty.Ak by sa už v projekte rátalo s obyrnou plochou v podkroví mal by si v plánoch izoláciu v krokvách.pokladať ju v tomto pripade na deku je hlúposť.Dávať jeden alebo dva rady naviac je hlúposť.Bude to vyzerať škaredo-vlastná skusenosť.Máš dom do L čo znižuje pochôdznu výšku.Ale nestresuj všetko sa dá riešiť.
Odpovedať
@johnytlusty Ahoj momentálne robíme základy. Chceli by sme to podkrovie využiť na skladovací priestor. Pri riešení projektu sme s tým nepočítali. Ale natrafil som na fotky, ktoré som dával fotky vyššie a páči sa nám to. Tiež majú bungalov. S tou vatou to píšem preto, lebo nebude to obytná plocha, stačí tak tam nebudú také extrémne teplotné výkyvy (v zime mráz a v lete páľava). Medzi krokvy by sme samozrejme dali izoláciu. V profile @jajka16 som našiel toto riešenie a dávali izoláciu aj na strop, akurát ho nemajú železo-betónový. Vyžiť nám stačí tú časť, kde je strecha najvyššia, teda všade okrem obývačko-kuchyne.
Odpovedať
@peto125 pokial to chces vyuzivat ako odkladaci priestor, tak je nezmysel zateplovat podkrovie (hadam ho nebudes vykurovat, ked sa tam nebude nikto zdrziavat), cize medzi krokvy nejde nic - co sa tyka izolacie, zalezi na tom, ci to bude ZB strop, alebo nieco ine (dreveny, SDK, ...) - ja mam vo vaznikoch vytvoreny ram, spodny pas vaznikov je v casti odkladacieho priestoru zdvojeny - 2x17cm a priamo na spodny pas su pribite laty, u mna bude tepelna izolacia fukana celuloza, odkladaci priestor mam obity MFP doskami, tiez som uvazoval, ze ich este zateplim, ale kedze medzi doskami na spodnom pase vaznika a OSB doskami mam tych 2x17-34 cm, ktore vyplnim celulozou, tak ani nebude potrebne
Odpovedať
@sgi320 Práveže nechcm aby tie extrémne zmeny teploty a vlhkosť, dym vo vzduchu a pod škodily napríklad sezónnym topánkam, lyžiarkam, oblečenieniu a podobne. Preto by som to rád spravil nejako útulnejšie (tak, ako som pridal na prvých fotkách). Nech tma môžeme čokoľvek odložiť a nemusíme sa báť, že sa tomu niečo stane a môžeme tam hocikedy vybehnúť aj v papučiach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?