Vyššia strecha oproti projektu - môžem podať námietku?

Dobrý deň prajem. Stala sa taká vec. Sused postavil vedľa nás dom "Bungalov" a postavil ši vyššiu strechu cca o 1m oproti projektu ktorý mal, bez stavebného povolenia,čím nám prekryl výhľad z okna (obytná izba) na prvom poschodí nášho domu. Teraz požiadal o "dodatočné" stavebné povolenie... Ale mi nesúhlasime s navýšením strechy. Je možné podaním námietky v lehote dosiahnuť aby strecha bola postavené podľa pôvodného projektu? Aké máme možnosti voči takémuto jednaniu suseda? Ďakujem veľmi pekne
Odpovedať
1
2
@rebekarr no s najväčšou pravdepodobnosťou to skončí pokutou pre suseda. Ale pochybujem veľmi o tom, že mu stavebný úrad nariadi rozobrať strechu a postaviť novú s menšou výškou...
Odpovedať
@peter977 Čiže SÚ môže našu námietku považovať za bezpredmetnú a jemu dať to stavebné povolenie?
Odpovedať
@rebekarr jasne, vasa namietka moze byt bezpredmetna. ak mate upi, tak tam bude aj max vyska strechy. aj tam sa da v lokalite posyavit poschodak, tak urcite nepochodite.
Odpovedať
@rapidek Ako keby sme nemali okno z izby na jeho stranu tak nam je jeho výška strechy ukradnutá... ale keďže tam to okno je, tak pre nás je to dosť problém, ide aj o to že sa výrazne znížila priepustnosť svetla. Dali sme súhlas že moze stavat 2m od hranice nášho pozemku (medzi domami su 4m) pod podmienkou že jeho strecha nepresiahne určitú výšku. Tak bol aj naprojektovaný jeho dom s výškou 4,58m... ale oni si ho zmenili (bez povolenia SÚ) a momentálna výška je niekde okolo 5,62m
Odpovedať
@rebekarr v podstate Vás podrazil. Podľa mňa už pri vybavovaní SP vedel, že strechu potiahne vyššie. Žiaľ, myslím si, že aj keď dáte námietku, asi mu nedajú prestaviť strechu. Max pokutu. :-(
Odpovedať
To hádam nie... Tak nejaký sopliak si robí ako chce a my to máme trpieť a iba sa prizerať! To je v pi.. na tomto slovensku
Odpovedať
@rebekarr no takto, vy máte tiež stavať dom s ohľadom na okolité stavby aj tie budúce. Takže ak je v UPÍ povolené dvojpodlažná stavba, tak ste mali počítať pri projektovaní domu že tam raz tá dvojpodlažná stavba môže byť... Keby sa stavebné úrady majú zaoberať tým, že niekto niekomu niečo cloní, tak nikto nestavia...
Odpovedať
@peter977 ale ona píše: "Dali sme súhlas že moze stavat 2m od hranice nášho pozemku (medzi domami su 4m) pod podmienkou že jeho strecha nepresiahne určitú výšku. Tak bol aj naprojektovaný jeho dom s výškou 4,58m... ale oni si ho zmenili (bez povolenia SÚ) a momentálna výška je niekde okolo 5,62m" Takže tam nejde o dvojpodlažnú budovu.
Odpovedať
@rebekarr Mozes sa stazovat. Vysledok nevidim ruzovo. Idealne je kupit si sirsi pozemok.... alebo orientovat svoje okna do vlastneho dvora.
Odpovedať
@rebekarr súhlas bol daný písomne aj s tou podmienkou výšky strechy?
Odpovedať
Profilova fotka
@rebekarr Váš súhlas alebo námietky nemôžu byť v rozpore so zákonom alebo predpismi. Vzdialenosť 2+2m sa povoľuje len ak nie sú okná, môžete sa súdiť. ale treba sa súdiť aj so SÚ
Odpovedať
Súhlas na výstavbu domu 2 m od hranice s podmienkou o výške domu (4,58m) bol písomný a prikladal sa k ich dokladom ktoré predkladali na SU keď žiadali SP. Taktiež sme súhlasíli (vo viere dobrých susedských vzťahov) aby ich elektrika išla zemou cez náš pozemok...bez tohoto súhlasu by SP NEDOSTALI. Takže mi debili (dobre duše) sme súhlasili s ich požiadavkami a peosbami (nech si mladá rodinka postaví) a mi sme mali len jednu jedinú podmienku-výšku stavby! A takto nás oje...i!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rebekarr Ak by sme boli pravny stat, tak by sused NIKDY nemal skolaudovat, a moze si dat aj 10m strechu. Na zaciatku si mu podpisoval suhlas , ako sa to robi hadam vsade ked sa riesi SP, a tam je jasne napisane kde je stavba umiestnena, ake ma plosne rozmeri , kolko od hranice je umiestnena a aku ma vysku!!! Preto je uplne irelevantne ako si to postaval, postupoval v rozpore so SP ktore mu bolo vydane, teda aj v rozpore s technickou dokumentaciou projektu ktory mu bol opeciatkoval a schvalil SU!! Ak by som to riesil ja napisal by som na SU ktory mu vydal SP a dopredu ho upozornil na postup suseda, aby vcas zasiahol, a ak by to ignoroval uradnik tak ho poriadne postrasit ze v pripade vydania kolaudacneho rozhozhodnutia ho budete zalovat za pochybenie na ktore ste ho upozornovali predom!! Vsetko mat zdokumentovane, poslane aj doporucene popripade opeciatkovane podatelnou! Ale vieme ako sa kolauduje hlavne na dedinach! Uz ma skolaudovane ?
Odpovedať
keby ste si nedávali okná k susedovi, ale len do svojho dvora, nemali by ste také problémy. Ale každý len ja, Ja, JA.
Odpovedať
@foox my sme mali dom postavený ako prvý a oni teraz stávajú... Nevidím najmenší dôvod prečo by sme my mali dávať teraz prerábať okno na inú stranu! @janopopovec nemajú skolaudované. Strechu stavali počas vianočných sviatkov. Hneď ako to bolo možné sme išli na SÚ a upozornili na to co sa deje. SÚ nás poslal za susedom že sa máme s nim dohodnúť. A ak sa nedohodneme môžme podať námietku.
Odpovedať
@rebekarr mna by skor zaujimalo ako Vam SU povolil okna do suseda tak blizko hoci tam nic nestalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@rebekarr už to tu radšej nerozpytvavaj lebo sa to tu otočí proti tebe. Ak by si sopliakovy nedovolila postaviť bungalov 2m od hranice, bol by možno nútený postaviť 5m od hranice dvojpodlažný dom a z výšky 5,62m by razom bolo 7m. Samozrejme, že je to od neho hulvátstvo ale kôli troche výhľadu sa ťahať po súdoch ?
Odpovedať
@jozefsv V čase keď sme žiadali o SP susedný pozemok bola orná pôda na ktorej sa pestoval jačmeň. Vtedajší majitelia nemali námietky voči umiestnení ani orientácii našej stavby a ani voči 1 oknu no ich stranu.
Odpovedať
@rebekarr A sused ako ? Asi nebude prerabat strechu, takze to pozeniete dalej, SU ho neskolauduje, v rozostavanej stavbe nemoze byvat, myslim ze mate vsetky esa, ak trvate na svojom neustupujte, nevidim dovod ked vas sused tak " osral" , kazdy musi prevziat zodpovednost za svoje konanie.
Odpovedať
@peter11balog to máš pravdu, skôr nás zaráža ich arogantný prístup k tomu všetkému. Podľa SU nám vyrazne znížili priepustnosť svetla a z najväčšou pravdepodobnosťou by nám nevyšla ani minimálna povolená.
Odpovedať
@rebekarr orna poda je nepodstatna, ak suhlasil sused ok. Takze najpr ste chceli nieco od nich a potom ste im nariadili vysku strechy, no to je minimalne na zamyslenie. Nechapem okna do suseda takmer na hranici, sorry ale toto je z prvoti Vasa blbost. Nieco v tomto pripade dosiahnut nebude jednoduche.
Odpovedať
@jozefsv my sme od nich vôbec nič nechceli. Oni neboli majiteľmi toho pozemku keď sme žiadali o SP.
Odpovedať
@jozefsv Áno máš pravdu naša blbosť že sme z dobrej vôle povolili vôbec tu stavbu postavit
Odpovedať
@rebekarr len si zamenila ja ja ja za - my sme boli.... Keď som menil dizpozíciu domu nezaťažoval som SÚ a so susedmi som sa dohodol pri fľaške domácej v štýle - vidíš to okienko? Potrebujem do vymeniť za 90x60 sklenej plochy, vedľa ešte jedno nové rovnaké, neotváracie, sklopné, dubová kôra. Podali sme si ruky a bolo dohodnuté. Pri umývaní sa sklopí, gazdiné sa pozdravia a žiadny problém. Takto nejako sa to robí civilizovane a nie robiť si prieky.
Odpovedať
@foox evidentne si to cele nepochopil. Ale ďakujem za nazor
Odpovedať
@rebekarr čo som nepochopil? že pri stavbe vášho domu ste umiestnením okna smerom k vedľajšiemu pozemku znevýhodnili budúcich susedov? Ale pochopil neboj sa.
Odpovedať
@rebekarr Podaj na SU oficiálnu žiadosť o vykonanie štátneho stavebného dohľadu, uveď tam skutočnosti a uvidíš čo ti odpíšu.
Odpovedať
@foox staval tam prvy , podmienky boli dane a obe strany suhlasili , nikoho nepodviedli. Navyse sa da to " sporne okno " vybavit mliecnym sklom ak by sa citili "dotknuti narusenim sukromia " To co mas za zdovodnenie prosim ta? Nemyslis ze zvysenie stavby domu je omnoho podstatnejsia zmena v projekte ? To akoze za to ze mi raz nieco podpisu si teraz mozu robit do buducna co chcu, bez toho aby to skonzultovali , tak natajnaka ? Jak zlodej ?
Odpovedať
@foox To by sme museli mať okná iba smerom k ceste podľa teba...aby sme neznevyhodnili susedov s ďalších dvoch strán kde sú tiež pozemky a môžu v budúcnosti stavať. Na hlavu trosku nemyslis
Odpovedať
@rebekarr presne nepamatam ale okna medzi susedmi by mali byt ca 7 m,preto ste urcite ziadali predtym suhlas,cize smerom do zadu urcite taky pozemok mate. Vtedy sa nik nemoze stazovat ze sused postavil vyssiu strechu ako mal
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?