Výška strechy

Profilova fotka
Ahojte, dali sme projektantovi vypracovat nákres podla projektu bungalov 28 s minimálnými zmenami. Všetko je super až na tu strechu. Spravil až 25 stupňový sklon strechy, čo je dosť vysoko, to už potom pre nás nieje bungalov. Keď som mu povedala, že chcem 15stupňový sklon a výšku hrebeňa strechy 4,50 m povedal, že sa to nebude dať, alebo skôr sa strecha predraží, že sa to nedá len tak krov a škridla. Môžete mi niekto poradiť, ako sa vlastne tá strecha s krovom dá spraviť, aby sa dodržalo 15 stupňový sklon? Lebo v projekte http://www.promiprojekt.sk/projekty/l... je tento sklon aj výška hrebeňa.
Odpovedať
ahoj @gebroska mozes sem dat aj vykresy krovu? rezy a podorys. aby bolo vidiet ako to mas riesene teraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst bohužial to nemôžem, lebo to je zatiaľ len návrh.
Odpovedať
@gebroska aha, lebo by ma zaujimalo akym sposobom by projektant riesil ten krov pri 25 stupnoch. Ale ma pravdu, ze cim väsci sklon ma strecha, lahsie sa staticky riesi (zjednodusene povedane), vie sa vyuzit neaka sustava krovu, co pri nizkych sklonoch nie je mozne. Ma pravdu, ze riesenie s nizsim sklonom v tomto pripade bude asi hrahsie, ale netrufam si povedat okolke, kedze neviem aku mal ideu riesenia pri 25stupnoch. Samozrejme sa da vsetko vyriesit. V tomto pripade by bolo risenie vyuzitie ocelovych prvkov a v niektorych miestach podchytit konstrukciu strechu a prvky vhodne zakomponovat komponovat do dispozicie. Dalsim moznym riesenim je vytvorit strop nad 1NP na nosnych stenach bud z dreva, ale podla rozponov to vidim skor na zelezoben a na tento strop ukladat prvky krovu (stlpiky), dosiahne sa tym volnejsia dispozicia a riesenie krovu cisto z dreva. U vas je najäcsi problem s krovom nad obyvackou. Celkovo sa pri rieseni dispozicie nebral ohlad na strechu a nosne casti jej vobec nie su prisposobene za predpokladu, ze strop nad 1NP nechcete robit. Odporucam aby projektant kontaktoval statika a aby si v tejto faze presli navrh nosnych prvkov a mozno melou zmenou dispozicie usetrite vela penazi - co dnes vela projektantov nerobi a nespolupracuje so statikom, pripadne inymi profesiami uz pri tvorbe navrhu. Celkovo clenite strechy a s nizkym sklonom su velky papac penazi, ale ked sa vam to paci a bude to vas mozno jediny dom na cely zivot, tak si pozadujte nizky sklon, riesitelne to je. V zavislosti od vasich poziadaviek a moznosti je viacej rieseni, treba vybrat najvhodnejsie a najefektivnejsie.
Odpovedať
@zeld creaton má napr škridlu od 10 stupňov predsa
Odpovedať
všetko sa samozrejme dá treba to riešiť stolicami a stropnými prekladmi zo železa pod nimi,a potom nevidím problém P.S. kopec projektov sa z realitou nezhoduje a prax na samotnej stavbe ukáže kopec jeho nedostatkov...
Odpovedať
@robitusin poupravim tvoje P.S.: Kopec lacnych a hlavne nekvalitnych projektov... Kvalitne a odborne spracovany projekt je taky, ze stavba nema co riesit - len stavat podla projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gebroska Bungalov máva 22 až 25° zvyčajne. Pod 22° treba celý krov zadebniť doskami, oto sa to predraží a už pri 15° treba aj kvalitnejšiu vodotesnú strešnú foliu. Asi o toľko sa to predraží. Ale zas ide menej krytiny, o niečo menej dreva. A treba dobre naprojektovať nosné časti pod krovom. Čiže v pohode by sa to dalo spraviť. Ak má s tým projektant problémy, môžem dať kontakt na projektanta, ktorý vie spraviť vhodné riešenie.
Odpovedať
:-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?