Výška osadenia odkvapovej ríny

Je podla vas osadenie odkvapovej ryny na foto v poriadku? Zhotovitel tvrdi, ze je to ok, ale nam sa zda, ze je osadena prilis nizko. Je to krytina Villa Testa model Plein Sud, sklon strechy 18 stupnov. Na fotke to nie je asi dobre viditelne, ale medzi hornou hranou ryny a okrajom krytiny je vidiet celu prvu latu a mriezku proti vtakom. Dakujem vopred za nazory.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@andrejv noo vyzera tam dost velka medzera, nemas dalsie foto?
Odpovedať
@jankevely mam ale nie je to dobre viditelne ani na jednej, lebo je tam velky kontrast, biela stena, tmave ryny a tmava kytina, tu medzeru nie je takto z foto dobre vidite. skusim odfotit s bleskom
Odpovedať
ak sa smiem pítat sčím zateplujete dokmček???
Odpovedať
@ranyi20 EPS F70 grafit , hrúbka 25 cm, zateplena je len cast, ktora by sa neskor nedala kvoli streche "pohodlne" zateplit, v zateplovani budeme pokracovat na jesen
Odpovedať
diky
Odpovedať
Chcela by som sa spytat, ake su to odkvapy a ci Vam ich robil dodavatel Villa Testa? Dakujem
Odpovedať
@skaciatko odkvapy su kjg odtien Testa di moro tusim. Tmavohnedy farbeny pozink. Montaz najskor robila firma, ktora nam robila celu hrubu stavbu, ale odkvapy neurobili dobre, tak nam ich preraba druha firma, ktoru nam uz dohodili z Villa Testy. To co je na foto je zle osadeny odkvapovy zlab. Dnes nam zrovna zacali prerabku, tak sem potom mozem doplnit foto po prerabke.
Odpovedať
A kolko eur Vas vychadza montaz od tej firmy, co Vam dohodili z Villa Testy. tiez mame od nich skridlu a uvazujeme aj o odkvapoch od nich, tak by som chcela vediet, co sa tyka prace a tak, ze aki su.. vdaka
Odpovedať
@skaciatko Po vlastnej skusenosti by som neriskoval. Dajte si urobit krov a zaklop niekomu, kto to sprvi lacnejsie, ale latovanie, klampiarcinu a pokladku krytiny zverte firme, ktora ma skusenosti s krytinou Villa Testa. Uklada sa to inac ako klasicky Bramac alebo Tondach. Firma doporucena od Villa Testy nam robi len prerabku odkvapoveho zlabu a pokladk krytiny na zadnej terase, ale co sa tyka ceny za pracu, su porovnatelni s ostatnymi firmam, taze netreba spekulovat. Ak mas zaujem, kontakt a cenu ti viem napisat do IP.
Odpovedať
@andrejv jasne, budem rada.. cakam ip :)
Odpovedať
@jankevely pridal som nejake foto, treba si ich priblizit. Pravy horny roh nad dvojgarazou je najvyssi bod, z neho je ryna spadovana do stran
Odpovedať
@andrejv Nie je to príliž nízko ale je to nižšie mohlo to byť celkovo o 1,5cm vyššie a bolo by to 100% Ok . Sám som si tak urobil ríny a urobil som podobnú chybu z jednej strany na ďalších som si dával väčší pozor ale aj tak ak by som ich robil ešte raz tak by som ešte zdvihol ... Účel u teba splnia na 100% ale estetika je tak na 90%. Žiaľ náprava by stála dva krát viac roboty ako ich tam nahodiť :-| a preto ta majster okamžite uzemnil ani nezapochyboval že by to bolo zle spravené :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@andrejv @leilak1 suhlasim ze to nieje nizko.. je to sposobene tym ze je to spadovane do jednej strany ale pri takomto tvare sa asi nijak inak nedalo, jedine keby boli dali zvod aj niekde pri vstupe... moznoze sa to dalo spravit o tych 1,5 cm vyssie ale teraz uz by som to nerozoberal, viacej skody sa tym napacha ako uzitku
Odpovedať
Profilova fotka
ono prispievaju k tomo efektu aj velke vlny skridly, ze sa to zda byt nizko....
Odpovedať
Profilova fotka
Škridla má prečnievať do prvej tretiny okapu .Väčšinou to býva 7 cm od poslednej laty.To že to takto ukazuje výškovo je zapríčinené nízkym sklonom strechy.Tak ako píše lilak1 mohlo to byť o kúsok vyššie ale v podstate to spĺňa účel tak sa tomu nedá vytknúť to že by to bolo zle.
Odpovedať
@antonmesaros @jankevely @leilak1 Pripájam ešte nejaké detaily, z ktorých je zrejmé, ako osadili odkvapové háky. Ešte jedna poznámka - krytina má veľkú vlnu a všetka voda je presmerovaná z týchto vĺn len do úzkych rovných plôch, kde naberie na rýchlosti a podľa zákonov fyziky je pravdepodobné, že pri takto osadených odkvapových žľaboch ich pravdepodobne preskočí. Myslím intenzívny dážd alebo búrku, nie nejakú malú prehánku. A práve preto, že je tam nízky sklon, aby voda dopadla do odkvapového žľabu, mal by byť tento žľab osadený vyššie, minimálne o tú zarezanú časť, ako je vidieť na detailoch na fotkách. Poznáte alebo existuje nejaká norma, ktorá by riešila správne osadenie odkvapových žľabov - ich výšku a sklon? Podľa názoru niektorých strechárov, treba brať vždy do úvahy konkrétny typ krytiny, sklon a klimatické podmienky. Tak, aby sa prepojila funkčná a estetická stránka. Ďakujem za vaše reakcie.
Odpovedať
Profilova fotka
To že sú zarezané háky nieje chyba.Skôr to nasvedčuje tomu že zle urobili strechu tesári.Neviem z fotografií posúdiť prečo tie okapové háky osadil tak ako ich osadil.
Odpovedať
Ten vyrez činí cca 1 max 1,5 cm - to si myslim už esteticky vzhlad vela nezmeni, a podla fotiek vidim ze ryny maju zvod za druhym alebo az tretim zvodom, neviem akym inym sposobom by sa dali zlaby vyspadovat na taku vzdialenost,hlavne tolko rohov, niekolko metrov zlabu som uz namontoval a myslim si ze je to ok. Skor mam pocit ze Vam ide o spekulacie s cenou a vyplatenim majstra co Vam to robil, moj nazor,na Slovensku je to tak
Odpovedať
Profilova fotka
Chcelo by to foto z najvysieho miesta odkial to bolo spadovane. Odhadom sirka strechy nad garazou je cca 10m a spadovane je to pravdepodobne na jeden zvod nalavo, to moze byt na tej vzdialenosti 4-5 cm (pri nerovnom krove este viac) len na prednej strane. Preto to moze posobit tak zufalo nizko ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
ďalšie foto
Odpovedať
mi sme tiez ukladali tuto skridlu a zrovna aj s tym dvojitym efektom a tak isto su aj riny dane ako na tomto obrazku kuknem ci mam foto a dam sem
Odpovedať
tu je ta fotka
Odpovedať
@antonmesaros Hák bol za prvou latou, ktora ma vysku 6 cm, podlozeny latou vysky 4 cm, aby sa nemusel ohybat v casti, kde sa prichytava klincami do kontralaty. Preto si majstri vyrezali 2 cm otvor do prednej laty a tym znizili vysku osadenia odkvap ryny o 2 cm, namiesto toho, aby zareazli len o maximalne 0,5 cm, aby hak nezavadzal pri pokladke krytiny. Pravdepodobne, keby to bolo zdvihnute o tych 1,5 cm, tak nic nebudeme namietat.
Odpovedať
@bazant12 Vy ste ukladali model Omega, my mame Plein Sud, ma trochu ine rozmery. Ale uznavam, spravili ste to lepsie, ako nasi majstri.
Odpovedať
@leilak1 Dakujem za nazor, verte, tych fotiek sme videli omnoho viac. Aj ked sa nasi majstri prezemntovali, ze stranku dodavatela krytiny maju nastudovanu, ako aj vykresy riesenia detailov, zjavne im to niekde uslo.
Odpovedať
@dobrydom Prave preto, ze su tam take dlzky a pri dodrzani aspon minimalneho sklonu bolo podla as potrebne osadit odkvap zlaby na taku vysku, aby pri tom najnizsom mieste nedochadzalo k prelievaniu vody. Poznate nejaku normu, ktora by toto definovala?
Odpovedať
@stavebmesro Ano, nasi majstri neberu do uvahy esteticku stranku vobec, argumentuju nejakou normou, ktora toto definuje a tvrdia, ze po technickej stranke je vsetko ok, ved tak sa to robi aj na Bramacu, Tondachu a tak to teda zvyknu robit oni. Lenze mi v tom dome budeme byvat a nam sa to takto nepaci a pri poziadavke o prerabku hladali vsetky mozne zdovodnenia, ze je to v poriadku a oni nespravili ziadnu chybu, namiesto toho, aby sa opytali aku mame predstavu. neskor povedali, ze to dokazu zdvihnut maximalne o cm, co ten problem vobec neriesi. Dalsie riesenie bolo pridanie novych zvodov , co sme zase odmietli my.
Odpovedať
@peto158 Vsetky naviac prace a material, ktore si majstri nauctovali bez toho, aby s nami konzultovali jednotkove ceny, sme im uhradili. Ale na druhej strane, nebudem platit za nieco, co sa mi nepaci a v zmysle technickych vykresov od vyrobcu krytiny je jasne definovane, ze tie haky mali byt zapustene do prvej laty max 0,5 cm. Vykresy a pripadne potrebne konzultacie boli k dispozicii. Stacilo trochu ochoty od majstrov naucit sa nieco nove a nie co pouzivaju 20 rokov aplikovat na krytimnu, ktoru kladli prvy krat. Samozrejme, tu sa stala aj nasa chyba, ze sme im to vobec dali urobit. Voci realizacii krovu a plneho zaklopu nemame ziadne vyhrady, ide len o samotne osadenie odkvapovych zlabou. Tak ako tvrdite, ze je vela spekulantov, ktori nechcu firmam platit, je aj vela majstrov a firiem, ktori svoju robotu odflaknu a nevedia si priznat chybu. verim, ze do tejto skupiny nepatrite :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?