Veniec na "rovnú strechu"

Profilova fotka
Poradíťe ako na veniec, na ktorom bude strecha so sklonom 2,5%, spád od ulice k záhrade, 3 nosné múry plus stĺpy terasy, na ktoré prídu pomúrnice a následne krokvy, ktoré budú v spáde? Kratšie strany by mali byť tiež v spáde a dlhé vodorovné?
Odpovedať
@topvideo v com konkretne je problem?
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst v tom, že kratšie strany sú v spáde, dlhé by asi mali byť vodorovné, bude treba nejaké špeciálne armovanie?
Odpovedať
@topvideo ziadne specialne armovanie. V projekte statiky by si mal mat vykres tvaru vencov - podla toho robis debnenie a nasledne vykres vystuze, kde mas napisane aku vystuz a aky je jej tvar. Sklon 2.5 percent je relativne maly a vystuzovanie sa robi ako keby to bolo vodorovne. Takze pozdlzne pruty a strmienky. Dolezite je ulozit nosnikovu vystuz, tam kde veniec posobi ako nosnik a tiez treba poriadne vystuzit rohy vencov L-kami.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst Ďakujem, výkres bohužiaľ nie je...ale rozumiem.
Odpovedať
@topvideo Veniec sa robí na múry, nie na strechu. Čo je to rovná strecha? Plochá alebo pultová? Projektant ti neporadí?
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím že veniec sa na takýchto stavbách robý vodorovný a potom sa domúravajú atyky .Tým nemá veniec nič spoločné so sklonom strechy.
Odpovedať
@topvideo robí sa to tak, že vybetónuješ všetko do roviny a spády sa robia izoláciou, alebo poterom. Veľmi zruční betonári (napr. tí čo robia liate podlahy, pancierový bet. ... by to možno zvládli aj vybetónovať v spáde. Ak nie je projekt podľa čoho staviate? Ja som už pár stavieb postavil, a pár aj navrhol, ale bez projektu by som nerobil. Nedá sa myslieť na všetko a spoliehať sa že to robotníci dáko spravia sa vždy ukázalo ako zbytočné riziko, ktoré vyhnalo z vrecka staviteľovi peniaze navyše.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo rozumiem dobre? na dlhších stranách budú položené stropné trámy (krokvy), veniec sa spraví v rovine, časť pri ulici sa domuruje vyššie a položí strop. Potom sa domuruje atika na troch stranách.
Odpovedať
Súhlasím s @slavoslav , veniec sa robí v rovine, naňho sa dajú pomúrnice a až na tie konštrukcia strechy, trebárs krokvy. V prípade žb plochej strechy veniec netreba, preto žb strecha je podstatne lepšia ako veniec.
Odpovedať
@jan45 @topvideo ja som to pochopil tak, ze na 3 muroch rovnobezne s dlzkou domu budu vence, ktore nie su v spade, ale horna hrana kazdeho z nich musi byt v inej vyske kvoli spadu strechy. Na vence pride pomurnica a na pomurnice pojdu krokvy, ktore budu v spade. Tym by vznikli v spade priecne vence (rovnobezne s krokvami). Neviem ake su rozpony, ale jedno z rieseni je mat spodnu hranu venca v jednej rovine na ukoncenom murive a nasledne bude rozna vyska vencov na jednotlivych pozdlznych muroch. Podla dlzok budu urcene aj presne vysky. je to 2,5cm na 1m. Tiez je moznost po urcitych usekoch zrezat murivo aby boli vence cca v celom dome rovnako hrube. Pri ytongu jednoduchsie ako pri tehle. Je to na rozhodnuti teraz uz stavitela, ak projekt tieto veci neriesi. Smozrejme atiky nech idu z venca a nemusia byt samozrejme rovnako hrube. Stacia podstatne tensie. Ale to su podrobnosti konkretneho projektu.
Odpovedať
@spiderhst Veniec už podľa názvu má byť uzavretý, teda ako veniec, a má zabezpečiť priestorovú tuhosť stien. Nemá sa prerušovať a neodporúča sa ho ani ťahať pod rôznymi uhlami.
Odpovedať
@topvideo Pri trámovom strope je možné veniec vyliať aj do debnenia, ktorého horná hrana je v spáde strechy. v závislosti od hrúbok vencov by som zvážil vo vyššej časti podmurovanie, ale takéto veci sa riešia s papierom a ceruzou. Výber spôsobu môže ovplyvniť, aká izolácia tam pôjde a kde bude umiestnená, aké majú byť podhľady... hľadá sa vždy najjednoduchšie riešenie (aj finančne)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@slavoslav @radopp @spiderhst @jan45 @tomasmajka Veniec bude šikmý na kratších stranách, podmurovaný, na najvyššej strane 25 cm, dlhé strany a stredový nosný múr bude mať nad sebou veniec vodorovný. Myslím, že ste pomohli...
Odpovedať
@topvideo Tak malý sklon odleješ.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
@topvideo Dobrý deň, Vy máte plochu ohraničenú len z troch strán? vieme poslať fotku reálnej strechy, ako to vyzerá? ste s nou spokojný? ďakujem
Odpovedať
@mmatica stačí si pozrieť jeho album. Záleží od lokality u nás v okrese je drvivá väčšina plochých striech len z 3 strannou atikou. A nerozumiem, prečo by mala byť nespokojnosť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?