Väzníkový krov

Profilova fotka
Ahojte ! Na budúci týždeň nám majú montovať väzníkový krov . Na čo si dať ako laik pozor ? Ak niekto máte dobré ,alebo zlé skúsenosti sem s nimi . Ďakujem !
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Nestíham čítať odpovede :-)
Odpovedať
Profilova fotka
A komíny pred či po krove. Je možnosť posunutia väzníka v prípede že vychádza na komín ?
Odpovedať
@mirooslav ja by som Ti rád poradil ale tiež sa tu zatiaľ iba učím :-D
Odpovedať
@mirooslav ... nám navrhli vazníky i podle toho, kde stál komín, aby nedošlo ke kolizi ....
Odpovedať
drevene prvky od komina by mali mat minimalny odstup 5 cm.. a mozes posunut vaznik, ale pozor aby si neprekrocil 800-1100mm od dalsieho vaznika, zalezi od statickeho navrhu co mate a pouzitej krytiny, celkoveho zatazenia strechy. takze pri posuvani vaznikov ideal zdvihnut telefon a prekonzultovat so statikom co vam robil krov. Popriapde ak mate profi realizacnu firmu nech sa ti za to zarucia oni. Nikdy neni zle mat istotu :) a nehat zodpovednost na ludoch co sa vyznaju.
Odpovedať
Profilova fotka
Nám idú robiť v sobotu, a tiež zatiaľ nemáme komín ešte hotový. Ale podľa mňa keď sa budeš držať projektu krovu, tak to je vyrátané tak aby to bolo mimo komína. Teda aspoň u nás to tak máme, takže ak ste komín neposunuli a krov dáte presne podľa projektu malo by to byť, pre istotu si vyznač kade pôjde komín a treba si dať na to pozor, aby ste date nedali krokvu. A na čo si dať pozor netuším ani ja, ide nám to robiť jedna partia krovárov známych a tiež by som chcela vedieť či to robia správne, nech niečo nepokazia.
Odpovedať
Profilova fotka
No super , tak predsa niekto reaguje :-) Ďakujem ! Návrh mám aj grafický len som nevedel či stavať komíny teraz alebo až v podstate tak aby som sa trafil medzi krokvy čiže po postavení krovu.
Odpovedať
Profilova fotka
@sany944 Idete dávať väzníky alebo klasický krov ?
Odpovedať
Profilova fotka
@mirooslav nebudú to väzníky, myslim že je to hambalkovy krov
Odpovedať
@mirooslav ja robím komín až teraz, krov už je hotový, radšej posuniem komín + - 5 - 10 cm, ako by mi nemala zapasovať krokva, projekt ti to síce určí, ale projekt sú len pospájané čiary, realita je niekedy úplne iná....
Odpovedať
Profilova fotka
@martin85 Asi to tak urobím aj ja , myslel som že postavím komín do výšky venca aby bolo jasné kde vlastne bude stáť , ale ešte to prehodnotím :-)
Odpovedať
ahoj mirek,pokial nebude mat tvoj strecharsky majster pri sebe meter tak si to radšej vymuruj do vyšky venca aby vydel od oka kde je komín. no a jak bude mat pri sebe meter a plány tak ti to snad dobre dopadne. no a teraz odborne: vysvetli mi prosim ta čo može na veznikovom krove kontrolovat laik ako ty. maš stavebny dozor? vieš čo je to ondrejov kríž, aleko pozdlžne zavetrenie,alebo paženie krovu? tak mi teraz povedz na čo sa vlastne pýtaš všetkých ostatných ktorý o krovoch nemajú ani šajnu. čo ti asi tak možu odpovedat. trapnosti o komine,ako prepáč ale to snad nie
Odpovedať
Článok sa načítava...
no a ešte ma napadlo. aj ked ti výde komin do krokvy tak sa to da lahko a celkom rýchlo vyriešit dvoma výmenami. to sa týka aj veznikoveho krovu
Odpovedať
@ac3 tu sa nenaučiš nič podstatne!
Odpovedať
Profilova fotka
@rado29 prepáč , ale mám na to iný názor .
Odpovedať
@mirooslav kludne postav komin pred krovom a chlapci si to uz urobia ako treba , ja som to tak spravil a ani necekli , pekne si vsetko vymerali a stavali vazniky , vobec sa nepozastavovali nad nejakym kominom.
Odpovedať
@mirooslav bez urážky, je to celé len o ludoch. snad si rozumieme.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali postaveny komin po veniec a ked stavali vazniky tak sme ho dokoncili a nemuseli sme stavat lesenie. Ked mate projekt tak nie je vobec dovod uvazovat ci to bude dobre alebo nie. Jednoznacne to bude ok a vzdialenost od komina musi byt a bude min 5cm. Jednoznacne doporucujem dokoncit komin, myslim uplne dokonca aj s fasadou este pred polozenim krytiny lebo potom ked bude vsetko hotove tak sa narobis 3x viac a vsetko bude spinave od penetraku a fasady.
Odpovedať
@rado29 ...trošku si precvič gramatiku, "vydel" a pod., na mudrovača nič moc. A teraz odborne: či sa tu niečo naučím alebo nie je moja vec. Chápem že je kríza a práce je pomenej a je potrebné sa skvalitniť a vzdelávať, skrátka popracovať na sebe mám na mysli tých ktorí vykonávate rôzne remeslá a "nenávidíte" tunajších samoukov a šikovných kutilov ktorí už nevedia znášať lajdáckosť a nenásytnosť zdôrazňujem poniektorých indivíduí prezlečených za tzv. majstrov. Zdôrazňujem pre istotu ešte raz, neplatí to pre všetkých, sú aj poctiví a fandím im. Je Tvoja vec čo a ako robíš ja Ti to určovať nebudem ale bude lepšie ak nechceš niekomu poradiť radšej nič nepíš. Každý bude mať z toho viac osohu a aj Ty sám. A ešte niečo. Myslím si že ani nie je dôležitý dôvod prečo si ktokoľvek šikovný chce niečo vymajstrovať sám, je to každého vec a aj to že si tu dovolí niekto sa na niečo pýtať. "bez urážky, je to celé len o ludoch. snad si rozumieme."
Odpovedať
@mirooslav my sme si vazniky montovali svojpomocne a radsej sme dodrzali projekt vaznikov a komin posunuli tak, aby vysiel medzi. Aspon teda u nas bolo sumafuk, ci bude 10 cm vpravo, ci vlavo. Urcite by som "nesahala" do statiky strechy. K svojpomoci - my sme tiez robili skoro vsetko svojpomocne, aj tie vazniky a nebola to ziadna veda. zvladne to akykolvek priemerne inteligentny clovek. ked mas k tomu dobre vykresy, co my sme mali, tak je to ako lego. K majstrom - mali sme ich na stvabe par a klobuk dole pred tymi dobrymi. Bohuzial, mali sme aj takych, co sme ich poslali kade lahsie a 3x olutovali, ze sme si to neurobili svojpomocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirooslav s kominom problem ja osobne mat nebudem lebo ho nemam ;-) , ale rozmyslam o svojpomocnej montazi väznikoveho krovu, viem ze sa väzniky kotvia priamo na veniec, mne vsak znamy navrhol dat na veniec pomurnicu cca. 5cm vysoku, a na to potom ukladat väzniky a kotvit o pomurnicu. Pomurnica bude samozrejme kotvena k vencu zavitovymi tycmi, a nezabudnut na IPU, moze nastat niejaky problem pri takom kotveni väznikov, znamy to takto robil v jednej firme, kde pracoval, samozrejme mne by to robil tiez on.
Odpovedať
@mirooslav Gratulujem k vaznikom - dobre rozhodnutie! Zhotovitelovi si predsa daval podorys, plus si to bol iste aj zamerat, s kominom musia pocitat! Este sa zamysli nad tym, ako ti vyjde vyska stropov - aby si mal kde aj zateplenie spravit. Co tam bude? SDK? Ja som napriklad cely krov polozil na dodatocnu 15cm pomurnicu, cize mam 15+4cm vazniky na vencami.. Ja som tam chcel vmestit priznane tramy (kukni album). Ale dala by sa tam dat aj izolacia... Takto som musel davat fukanu, ktora je dost draha..
Odpovedať
@ac3 hej hej maš pravdu s tou gramatikou mi to ozaj nejde ale zato s tesarskym naradim sa viem obracat na rozdiel od samoukov a začiatočnikov ktorí si položia pár krokiev na svojom dome a myslia si o sebe aký sú páni majstri a aké je to jednoduché zhotovit jakýkolvek krov. inak neviem prečo tu spomínaš krízu, na zdokonalovanie a učenie si mal dost času ked si bol školopovinný
Odpovedať
@ac3 ešte raz si dokladne prečitaj temu a potom čo som napisal. apsolutne nerozumieš strecharskej problematike. a mam pocit že nerozumieš ani tejto téme.
Odpovedať
@rado29 čosi tu smrdí...nebude to samochvála? Keby si si dôkladne naštudoval témy na tomto fóre "možno" by si zistil koľko sa tu dá naučiť, aj samoukovi. Podľa mňa kto nemá záujem o základné veci ako gramatika a pod., tak ten bude taký istý lajdák aj vo svojom remesle. Ved to je vlastne jeho vizitka. Je to o zodpovednosti a prístupe k základným veciam. Teraz to už určite nedoženieš keď na zdokonalovanie a učenie si mal dost času ked si bol školopovinný ale bol si lajdák. Ty strechárskej problematike tiež nerozumieš len na rozdiel od rozumnejších si to nepripúšťaš. Ale je to Tvoja vec, mňa do Teba nič, píš si čo chceš. "..... bez urážky, je to celé len o ludoch. snad si rozumieme."........
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ahoj, ja by som chcel dat väzniky na 5cm pomurnicu, bude to dost? Akymi dlhymi skrutkami si kotvil väznik k pomurnici? DIk.
Odpovedať
@lubosu Mne to robila firma. Vazniky sa standardne ukladaju na 4cm pomurnicu - forsnu. Ta sa kotvila zavit. tycami do venca chemickou kotvou. Ale viac ti nepoviem... :-| Uz to je zafukane.. Ale veniec nemam nikde vyssi ako 40cm, cize ak das tie 1m tyce na tretiny, tak by to malo byt OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirooslav ahoj, no ako to dopadlo, niejake foto by sa nenaslo :) Ja sa akurat rozhodujem medzi kontrakting-om a tauber-strechy. Hlavne ten druhy menovany, ak by mal niekto referencie na nich tak sem s nimi. Dik.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado OK, som myslel ze väzniky sa davaju priamo na zb veniec.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu Ano , väzníky sa dávajú priamo na veniec , ale je možnosť aj ako tu čítam ( myslím že tam ide malý kúsok izolácie napr. ipa). Ešte to nemáme malo by to byť na budúci týždeň ako som písal v pondelok .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?