Väzníkový krov či klasický krov?

Aký krov dať väzníkový či klasický.Staviame bunglalov 100m2 úžitkovej 8,8x15m. Chceme dať väzníkový ale nevieme: Akú má životnosť?kedze ma take tenke hranolčeky len A keď napadne viacej snehu napr.50cm či to krov unesie,akú záťaž zvladne aby sa nič nestalo. Nemáte niekto skúsenosti alebo vie niekto poradiť?
Odpovedať
1
2
zivotnost krovu = zivotnost stavby ...musi byt..aj jedna aj druha varianta to zabezpeci
Odpovedať
@dusandm oba sú navrhované na rovnaké zaťaženie. Musia bezpečne toto zaťaženie prenášať počas celej životnosti stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusandm ide aj o to, či chceš využívať na niečo podkrovie alebo nie. lebo pri väzníkovom je ten priestor takmer nepoužiteľný. väzníkový je o niečo lacnejší ako klasický. je tiež pravda, že staticky obe strechy majú byť na tom rovnako, ale keď som to riešil ja, pýtal som sa na to švagra, ktorý má väzníkový (už niečo vyše 10r.) a povedal mi, že by šiel už teraz do klasického. ja osobne som dal klasický, lebo mám pod strechou kopec úložného priestoru (a neľutujem tie peniaze navyše). tesárske spoje na klasickom krove, vrátane tých trámov, vydržia desaťročia, to je overené.
Odpovedať
@dusandm ja kebyze mam na vyber, tak by som dal urcite klasiku, podla mna je jednoduchsie zateplit klasicky krov ako vaznikovy (pokial teda neplanujes fukanu/striekanu izolaciu)...ja musim mat na polovici domu vaznik, nakolko nemam ani jednu priecku nosnu...
Odpovedať
Profilova fotka
@dusandm ak dáte kvalitný väzník tak vydrží to čo dom....z KVH bude presný , suchý, zdravý....nič nepraskne a nebude sa krútiť......krov nech vám doporučí statik.
Odpovedať
Ulozny priestor nepotrebujem velky.Ide najme o zivotnost.Vela for som cital kazdemu vyhovuje nieco ine.Chcely by sme väzníkovy len Mne sa zdalo len to ze su tenke hranoly na väzníkovom.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusandm to je jedno co sa ti zda... daj si nacenit obe varianty. material+montaz+spojovaci material+zeriav pri vazniku. Pokladka krytiny bude rovnaka polozka pri klasickom alebo vaznikovom. A rozhodni sa podla vyhodnejsej ceny
Odpovedať
Profilova fotka
Jeden sused neďaleko mi hovoril, že keď budú deti väčšie spraví im podkrovie. Tak som sa ho spýtal či dá celý krov nový, lebo do toho väzníkového spraví izbičky leda tak dcérkam pre bábiky. Dosť bol prekvapený, zjavne nevedel čo kúpil. Ale deveveloper určite viac zarobil.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam vaznikovy krov a mam v nom aj odkladaci priestor na celu dlzku domu, co je 11m a na sirku asi 2m. dostatocne na sezonne veci a pod. Vypocet krovu robi bud statik, alebo firma, co krovy dodava. ja som pri objednavke povedal, nech mni ho dimenzuju na solar a aj na nadmorsku vysku 500mnm. Mam ho zo suseneho hoblovaneho severskeho smreku. natrel som ho len luxolom, aj ked nebolo treba. som spokojny. jedina skoda a nevyhoda celej tejto "parady" je, ze pri vymene krovu v podstate sa musi zhodit aj strop, ale na keramicky strop nemam dom...
Odpovedať
aj pri vaznikovom krove sa da spravit slusny odkladaci priestor, ked sa pouzije obsah lebky vopred ;-) napr. tento je 5,4x4,0m
Odpovedať
Bol som s projektantom a vravel mi ked budem davat väzníkový krov mal by som spevnit obvodovy mur 2 betonovymi stlpmy.Ze uz sa to zacina tak robit koli statike do buducna. Bungalov mame 9x15m.Takze na tych 15m muroch treba dat stlp betonovy .
Odpovedať
Väznikový krov má výhody: - stužuje stavbu - je samonosný - nepotrebuje ležať do určitej dĺžky na vnútorných nosných stenách (nepotrebuješ nosné priečky, základy pod ne a veniec na ne). Ušetríš pri výstavbe a máš vačšiu variabilitu pohrať sa s dispozíciou vnútorného priestoru. - drevo je čiastočne vysušené, nemalo by sa už krútiť - rýchlosť zhotovenia. Nevýhody: - zložité zatepľovanie - obmedzený priestor podkrovia - prístupnosť stavby pre potrebnú techniku (kamión, žeriav). Pokiaľ vieš využiť všetky výhody väzníku tak choď do neho, pokiaľ máš už dom postavený a konštrukčne môžeš použiť klasický ktov, tak daj klasický. Ja mám väzník, dom bol naň projektovaný, klasický krov som už bez dodatočných stavebných úprav (železný nosník) nemohol použiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rasto464 ahoj prepac ale niesom si tym moc isty zeby vaznik stuzoval stavbu.Tiez mam vaznik a pravdepodobne vplivom tepelnej zmeny strechy (rozpinanie a zmrstovanie) mi po celej dlzke vodorovne praska obvodova stena domu. Prasklina je medzi 10 a 11 radom tehly lepenim na lepidlo. 12-ty rad je uz veniec tam je spoj pevny kedze sa betom vlial aj fo tehly.Po dalsie mat nad hlavou v dome foliu(parozabranu) to ee. Mam aj ulozny priestor ale za mna uz vaznik nie a mat tieto skusenosti skor tak za mna jednoznacne klasika keramicky strop a klasicky krov...
Odpovedať
@branoh tak to máš pekne naprd urobený krov, vaznik sa nepohne smerom do strán, nepotrebuje ani veniec. My sme veniec dávali a nikde ani kúsok praskliny. Je dôležité kto ti robí krov, ak to sfusovali tak sa neni co diviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@roberttom neviem moze byt ze niekto pochybil no s tym uz asi nic neurobim. No aj tak to na veci nic nemeni a za mna jednoznacne klasika.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Tiez riesim rovnaky problem pri sedlovej streche. Pri väznikovom krove by som nemusel mat nosne priecky, ale zase bojim sa zivotnosti toho väznikoveho krovu.
Odpovedať
@charles91 tiež som sa rozhodoval medzi väzníkovým a klasickým. Nakoniec som sa rozhodol pre klasický. Som šťastný že som tak urobil. Pri väzníku by som si do konca života búchal hlavu o stenu. Vzniklo mi 125m2 úložného priestoru z toho 85m2 s výškou 2,5-3,5m a podstatná vec, na celej ploche plne zaťažiteľný. Mnohé väzníky majú extrémne nízku nosnosť (nedá sa využiť ako izba)
Odpovedať
@luki211 vaznik sa da takisto ako klasicky krov, nadimenzovat na rovnake zatazenie. U vaznikov je vsak samozrejme dispozicny problem...
Odpovedať
Profilova fotka
@charles91 https://www.djsarchitecture.sk/vaznik...
Odpovedať
Profilova fotka
@luki211 áno....úložný priestor na povale je fantastiká vec......je to taký "medzipriestor" pre veci, ktoré mali skončiť na smetisku hneď .... ale takto sú najprv x rokov na povale a potom tam aj tak skončia....🙂
Odpovedať
@eagleowl úložisko a izba v podkroví je úplne iná vec
Odpovedať
@luki211 lenze krov pre mna znamena 2 nosne priecky navyse. Obytne podkrovie neplanujem vyuzit. Skor mam obavu o stabilitu a zivotnost väznika.
Odpovedať
@eagleowl cital som to. Zavolal som aj do firiem, krore väznik vyrabaju. K zivotnosti sa vyjadrit nevedia. Hovoria, ze 50-100 rokov vydrzia. No ale to je take rozpätie zo dovidenia. Dom by mal byt podla mna stavany na cca 100-150 rokov. (Nosne mury a strecha) Volal som aj tesarom, a niektori zase hovoria, ze s tradicnym krovom sa neda porovnat...
Odpovedať
Profilova fotka
@luki211 v prípade obytného podkrovia je zbytočné hovoriť o väzníku....ja len komentujem z môjho pohľadu zmysel takýchto "úložných" priestorov....
Odpovedať
Profilova fotka
@charles91 ak sa človek rozhoduje racionálne tak by mal predstavu o životnosti krovu 100 rokov s kľudom hodiť za hlavu.... 1) už len existencia nosných múrov je problém z hľadiska domu lebo počas očakávanej životnosti 100 rokov je málo pravdepodobné že bude vnútorné členenie domu vyhovujúce meniacim sa požiadavkám viacerých užívateľov 2) prečo by mala byť životnosť krovu rovnaká ako životnosť domu....krytina 100 rokov nevydrží určite a keď sa mení krytina pri šikovnosti je výmena krovu len pár dní naviac 3) tesári hovoria že životnosť sa nedá porovnať ? Veď 50 ročný väzník ani nevideli 🙂 .... iste keď je "väzník" z lát pílených presnosťou +/- 1cm na gátri z čias Márie Terézie opitým gátristom, ktorému doviezli polohnilé smreky vyťažené z lesa zhodeného výchricou a následne sklincované 80- kami klincami partiou nezamestnaných tak je už na problém zarobené.... Dnes sa dá kúpiť väzník z hobľovaného suchého KVH hranou patričnej hrúbky na ktorý je radosť pozrieť.... a tam by som o životnosť či nosnosť nemal najmenší strach.....samozrejme za predpokladu že zatekajúcu strechu nenechám 10 rokov tiecť kým sa na to pozriem. (Klasický tesári samozrejme hovoria že porovnať väzník nemožno....lebo to sami nevyrábajú. ) V tvojom prípade...ak správne chápem....veľký rozpon, nevyužitá povala by som určite volil väzník ( našiel by som kvalitnú firmu ).....lebo Tebe klasický krov skomplikuje život nosnými múrmi a navyše bude drahší.
Odpovedať
@eagleowl ďakujem za odpoveď ja vychádzam zo skúsenosti - bratranec býva v dome starom 180 rokov. Dom postavený z tehál, pod domom pivnica, múry mu nevlhnu. Múry a strop si zateplil. Tento rok vymenil krytinu. Krytina menená počas svojej životnosti už 3 krát, krov stále pôvodný. Krov po obhliadke a kontrole odborníkom bol vo veľmi dobrom stave, bez známok po hubách alebo hmyze. Preto ma zaujíma životnosť väzníka, ak by bola porovnatelna so zivotnostou domu, išiel by som do toho, ak nie, zvažil by som krov, aj ked tam su nosne priečky. Pri jednopodlažnom dome, kde je sadrokartonový strop upevnený na väzníku, by s výmenou väzníka islo aj o výmenu/ demontáz - izolácie v strope, rekuperácie, zaklopu... Ako je to s opravou jednotlivých casti väzníka neviem... Sírka domu je 7,8m.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Mam otazku. Ak mam v projekte danu vaznikovu strechu ale na odporucanie strechara co mi ju bude robit tam chcem dat klasicku, bude to mozne bez zmeny projektu? Vraj je vaznikova strecha o dost drahsia nez klasicka..
Odpovedať
@matus2108 povedz strecharovi, ze ak preberie plnu zodpovednost za statiku strechy a vsetky prvky s tym suvisiace, tak ze moze...inak by som nespekuloval, lebo pri klasickom krove mozu byt inak dimenzovane zaklady, vnutorne nosne priecky a pod...risknes to?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusandm takze, tenke hranolceky tam su lebo viac nieje potrebne pri tejto konstrukcii a cim mensi prierez tym menej drevo kruti. A 15cm na vysku urcite nieje malo. Dalej k snehu: vypocet vaznikov sa robi aj podla snehovej oblasti kde sa dom nachadza. A napriklad taky lidl.... oranzova strecha bramac. Ake je tam rozpetie a aka vaha len krytiny a tiez su tam vazniky lebo ak ste ai vsimli tak v lidli nieje ani jeden oporny stlp. Dalej k pojdu: ja osobne mam vazniky aj s pojdom, dom mam 13x9,5 a pojd mi vysiel 2x5m na vysku 2m to je celkom fajn priestor. Ak date vazniky stacia vam obvodove zaklady a obvodove mury, ziadne nosne priecky... a nemusite robit ani deku alebo davat tramce kedze vaznik vam vytvori aj strop. A valbova vaznikova strecha je fakt top. Pevna ako skala vsetko tlaci do vsetkeho. A je hlavne rovnaaaaa 😉 zamna urcite vaznik, bez rozmyslania
Odpovedať
Ako bolo spomenuté, životnosť a funkčnosť by mala byť rovnaká ako pri klasickej streche. Potom už len záleží od toho, koľko chcete na strechu minút a aká by vyhovovala k vášmu domu. Ja ked som si študovala firmy na stavbu drevodomov, tak som sa rozhodla pre DrevoDom Zvolen, ktorí práve robia aj väznikové kroky. Na stránke si viete pozrieť približne aj, koľko u nich stojí.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?