Uloženie trámov na venci

Čaute. Hľadám foto k nádraží a len tak pozerám ostatné fotky. Všimnite si na fotke druhy tram odzadu/vzdialený. Drží na venci cca 5cm. Pamätám sa že mi projektantka navrhla tie tramy do venca do uciek a nakoniec sa to menilo, ale nedala to do projektu. Drevo sa narezalo a strechari to dali návrh. Nejak extra si nepamätám aby z toho robili vedú, len spomínali ze by tie tramy mohli byt aj dlhšie ale ze problém nebude. Tým ze mali ísť medzi tak neboli na celú šírku venca. Veniec je 20x20 z betónu c25/30 vystužený 10tkami roxorami 6x prút a strmienka každých 20cm. Trámy namorene bochemitom Sirka miestnosti 4.5m Hrubka tramu je 220x100 VxS Na fotke vidno ten najslabšie uložený kus. Je uložený len na asi 5cm na oboch stranách. Nemôže sa tento tram prehnut? Alebo zlomiť okraj venca kde vidno ze je trosku viac strku a dokonca spadnúť dole? Alebo za 30 rokov prehnut nejako? Normalne mi zle prišlo teraz... Je to rovno nad gaučom... Je to tak už rok a pol. Konštrukcia sadrokartónu je na tramoch na 40cm zavesoch. Popraskané nemám nič. Foto toho tramu a vystuze v tom mieste.
Odpovedať
@truly za toto by som niekoho normalne zavrel... masaker
Odpovedať
Ostatné tramy sú môj odhad tak 10cm a viac na venci ale tento jeden, no ja neviem. Strechar nie som a myslel som ze vedia čo robia. Oni to berú tak ze co bolo to dali, projektantka povie k tomu svoje a ja nech robím co chcem....
Odpovedať
@truly a ako máš riešenú strechu? Tie trámy reálne aj niečo nesú, alebo len záklop z vrchu a sadrokartón od spodu?
Odpovedať
Profilova fotka
@truly @miroslav33 dal dobru otázku ohľadne zvyšku strechy... PS: na fotkách nevidím ipu alebo niečo podobné medzi drevom a betónom. Máš ju tam??
Odpovedať
Profilova fotka
Drevo sa scvrkava z hrubky z dlzky nie takze pokial to beton udrzi nic sa nestane alebo pokial ich nemas odizolovane od betonu tak ky neodhniju ale to je nadlho. Popis popripade foto zvysku strechy pomoze.
Odpovedať
@miroslav33 tento konkrétne nenesie nič. Stolica drží na 12 miestach na stojka h ktoré sú cez 4 stropné tramy. Vid foto. Skridla je tondach pálená. Ipa tam je, dávali tam štvorce 15x15, pod pomurmicov je natiahnuť v celku.
Odpovedať
Profilova fotka
Kedze pises, ze nad gaucom, tak predpokladam ze to mas hotove. Nie je to dobre, ale nespravis s tym nic. Apropo, mam to rovnako.... (Len tak polozene na zvysku venca,ktory ostal po strane pomurnice) 😕 Tak keby ti to padlo, daj vediet, dam rozobrat strechu.
Odpovedať
@truly tak potom by som sa toho vôbec neobával, tie trámy sú uložené na husto a váha strechy sa rozloží. Uloženie 5cm nijak neovplyvní prehnutie trámov. A o veniec by som sa nebál, navyše je vystužený
Odpovedať
@truly podla tohto si to lahko spocitas, ci to je OK. http://prntscr.com/roangg Je to tlak kolmo na vlakna. Ak poznas reakciu z vaznika (mas v statickom vypocte od vaznikov) a dosadaciu plochu (to jest dlzka ulozenia * sirka dreva) tak dostanes napatie pod ulozenim. To skontrolujes s navrhovou pevnostou dreva kolmo na vlakna (z ktoreho mas vaznik - triedu dreva sa opat dozvies so statickeho vypoctu vaznikov).
Odpovedať
@miroslav33 rozlizenie trámov je každých 66cm. Ako mohli radšej jeden vynechať a roztiahnuť ich na 70. Váha tramu podľa mojho prepočtu okolo 55kg
Odpovedať
@truly a z povaly sa k tomu nevies dostat? Ak ano, predlz to odtial, nadpoj metrove kusy na oboch stranach dvomi, tromi zavitovymi tycami a budes moct kludne spavat. Postacia aj 5cm fosne vysieho profilu z obidvoch stran zovrete zavitovkami. Praca na pol dna a mas klud...
Odpovedať
@adius sak viem. Musim odskrutkovat osb dosky. Medzi tramami je nafukana pena. Keby som to len naskrutkoval dlhými skrutkami na husto a držala by ho vlastne aj osb doska? Pripadne dat hore nad osb doskou hranol 1m napríklad 10x10 a priskrutkoval ho o ten tram a bočný na ľavo a na pravo? Neviem ci ma pochopi niekto hh
Odpovedať
Článok sa načítava...
@truly aj s tym tramom to mozes spravit, je to klasicka vymena. Len nezabudni dat poriadne staticke uholniky a poriadne sroby do dreva. Tie na tah znesu hooodne vela. Vedlajsie tramy pomozu rozniest sily. Ja by som tu vymenu potom predlzil na dve tramy po kazdej strane.
Odpovedať
@adius ako myslíš výmenu nejak som ta nepochopil
Odpovedať
@truly toto je typicka vymena: https://m.mojdom.zoznam.sk/gl/4324/17... Kedze to nemozes spravit kvoli nafukanej pene, mozes to obist tak ze presne ako si vravel naskrutkujes hranol zvrchu z povaly cez osb k vedlajsim tramom a k tomu kratkemu ktory ta trapi. Mozes pouzit bud dlhe 20 cm sroby do dreva, tym padom budu sroby namahane na tah alebo aj staticke uholniky. Ako som spominal vyssie, ja by som potom ten hranol priskrutkoval este na dva vedlajsie tramy, nielen na jeden aby sa vaha viacej rozlozila.
Odpovedať
@adius super vdaka
Odpovedať
@truly ak mas priznany tramovy strop mohol by si ten tram podopriet okrasnym tramom ako keby si ho podstojkoval, nieco ako ked robis stolicu s tym ze ho budes mat priznany v interiery.
Odpovedať
@matrtaj1979 ....presne nad gaucom....
Odpovedať
@matrtaj1979 všetko zavreté ovsem. SDK
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?