Uloženie trámov a pomurnice je OK ?

Zdravim. Chcem sa opytat ci mam dobre vyriesene ulozenie tramov ktore su na venci a pomurnice je polozena na tvarnici ytong, ktore su na veci medzi tramamy a kotvena zavitovymi tycami. Viď. obrazok. Jedna sa o valbovu strechu. A veniec je zaroveň preklad na oknami. Nieje lepšie namiesto toho Ytongu medzi tramamy dať napr. DT čka a vyliat betonom, lebo pomurnica leziaca na ytongu sa mi nezda dobre riesenie. Poradte.
Odpovedať
@macher99 veniec daj o 1 rad vyššie a nad oknami vyleješ spolu veniec s prekladom (0,5m veniec vystužiť podľa statika). Pri realizácii sa teraz budeš trápiť s "nastoknutím" tvárnic na výštuž. Ak náhodou dôjde k pôsobeniu bočných síl tvárnice ten posun do strany nemusia vydržať.
Odpovedať
@slavoslav a tramy a pomurnicu polozim na veniec v jednej rovine? Lenze ja som chcel zateplit strop medzi tramy a nad tramy. Ked to zmenim budem musiet robit pomocny rošt na zateplenie pod tramy.
Odpovedať
Profilova fotka
@macher99 otázka má byť hodnotená v súvislosti s riešením krovu, tam vznikajú sily, ktorí ovplyvnia kotvenie.
Odpovedať
Robí sa to tak že sa necháva čakacia výstuž,medzi stropné trámy sa ppložia dtčka a vylejú sa betónom.Podla mňa lepší spôsob je urobiť vyšší veniec (50cm)a nechať v ňom kapsy na trámy.Neboj sa cenovo to je oproti iným riešeniam ešte lacnejšia varianta.Dalšou výhodou je že môžeš použiť mokré devo a v kapsách ho hneď zaklinovať takže sa ti neskrúti.
Odpovedať
@jan45 Ak by som Vam poslal vykres krovu dalo by sa to posudit lepsie?
Odpovedať
Profilova fotka
Ked tie tramy sluzia ako stropna konstrukcia a medzi a na ne izolácia , co tak ich nahradit kliestinami?
Odpovedať
Zdravim neije to dobre riesenie to co mate naprojektovane
Odpovedať
@macher99 pomurnicu treba ulozit na stropne tramy, kotvit zavitovim tycom do venca a medzi stropne tramy teda od venca po pomurnicu vyplnit izolaciou
Odpovedať
@jakub82 Nad tým som rozmýšlal, len som to nikde nevidel takto urobene, nemas nejake foto?
Odpovedať
@wolodymyr takto ako radis ty, by som mal pomurnicu o 25 cm nizsie a krokvy by mi zasahovali do okna, Musel by som ich dost skratit a kratky presah strechy na bungalovoch nevyzera dobre. A este ja som chcel zateplit strop medzi tramy a nad tramy. Ked to zmenim budem musiet robit pomocny rošt na zateplenie pod tramy
Odpovedať
@rado88 Ved preto to riesim, ale ako to spravit aby to bolo OK?
Odpovedať
Profilova fotka
@macher99 ved tu tvarnicu daj pod veviec a v mieste okna podmuruj tvarnicou aspon zmensis tepelny most v mieste ostenia alebo ako ti radili daj vyssi veniec. Take tramy ako tam chces ty sa davaju ked je na tom poschodie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@macher99 moj brat to tak ma, on ma viditelne tramy, a medzi tramami ma polystyren na tom ma sietku lepidlo a potom omietka, ale ked budes mat karton tak medzi tramy mozes dat sklenu vatu, ale podla mna je tam lepsie dat polystyren a vypenit to purpenou aby ti to tam ani nahodou nezafukalo, a vonkajsiu izolaciu pustite az hore medzi krokvy.
Odpovedať
@macher99 Zdravim, ja som riesil nieco podobne ako ty, len s tym, ze som nemal drevenny strop alebo som nakoniec spravil betonovy. Tiez som musel zdvihnut pomurnicu aby koniec krokiev bol v pozadovanej vyske, aby nezasahoval do okien. Ja som to vyriesil tak, ze zavitove tyce, isli uz od vystuze stropu, potom DT a potom pomurnica. Na miesta, kde nebola zavitova tyz a mimo rohov som dal medzi DTcka tehlu. Strechu mam tiez valbovu, krov je stolica, takze tie sily do bocnej strany su minimalne. Prikladam aj foto.
Odpovedať
@jan45 krov bude stolica, takze sily pôsobiace na pomurnicu by nemali byt tak velke, tak neviem ci to takto mozem urobit ako to mam v projekte
Odpovedať
Profilova fotka
@macher99 pochybujem, že pri takomto spáde strechy bude stolica, nevidím tam klieštiny, pri takomto spáde treba prenášať veľké ťahové sily. Naviac, pomúrnica má byť ležatá a umiestnená v strede, alebo vnútornom okraji muriva. Najviac sa priblížil k správnemu usporiadaniu wolodymyr, eliminuje vodorovné sily a rieši aj priestor pre izoláciu. Ale ja som zástanca masívneho stropu.Cena je vyššia, ale prevádzka to vráti.
Odpovedať
@jan45 sklon strechy je 23 stupnou, bungalov ma nepravidelny tvar s vyklenkami pri vstupe a vzadu na terase, Rzmery su 13x15m, a je tam navrhnuta stolica Ten obrazok je detail, preto nevidiet kliestiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@macher99 to je tak, neide o to, či klieštiny vidieť, (a to nie je ), ale či sú správne umiestnené. debatujeme o rôznych veciach, ak je krov v strede podopretý je z toho valbová strecha ale pri malých spádoch je tvar diskutabilný. Každopádne riešite detail bez súvislostí.
Odpovedať
@jan45 Môzem vam na email poslat vykres celeho podorysu krovu a rezy a pozriete na to komplexne?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Tiez si myslím že pomurnicu podat viac do stredu a je to viac ok ;-) Alebo pomurnicu položiť na tramy,medzi tramy dorezat a dať porobeton.tehly ,samozrejme ukotviť závit.tycou pomurnicu z vencom.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac a aké široké a vysoké máte trámy?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?