Typ strechy

Zdravím, vedel by niekto, aký typ strechy je najvhodnejší na pôdorys obdlžíkového typu z konštrukčného a ekonomického hľadiska? Zaujíma ma cena sedlovej a pultovej strechy - nepredpoladám, že valbová bude lacnejšia. Ďalej, je možné navrhnúť pultový typ strechy do pochôdzneho rozmeru? Za poznatky vopred ďakujem.
Odpovedať
@mirecuk predpokladaš správne, že sedlová je lacnejšia ako valbová. A je možné navrhnúť pult aj do pochôdzneho rozmeru a to dvoma spôsobmi : 1. podmurovaním na pochôdznu výšku a 2. zväčšením sklonu, veď pult môže byť aj srmší, ale ako to potom bude vyzerať, je otázne a stráca sa ekonomická výhodnosť.
Odpovedať
Ktorá je teda lacnejšia, sedlová alebo pultová?
Odpovedať
@mirecuk samozrejme že pultová, veď je to polovica sedla :-) (neznamená, to že je o polovicu lacnejšia, to len na okraj keby sa tu našiel niekto čo má problém s počtami)
Odpovedať
No, len na pultovej streche pocitajte so sklonom aspon 5° cize 8,7 cm na 1m zakrytej sirky. Inak tam budete musiet dat 2 krat drahsiu falcovanu krytinu aj to s problemami. Cize to naberie co ja viem na 5 m zakrytej sirky skoro 0,5 m prevysenie. Najlacnejsi tvar strechy co sa tyka krytiny je vzdy jednoducha sedlova. Ale zase tam je financne narocnejsi krov.
Odpovedať
V prípade finančnej náročnosti krovu nemusí vždy vychádzať sedlová drahšie a to kvôli rozponu aký musí krov prekonať. Sedlová rozkladá tlak a pultová je viac zaťažená pri dlhších rozponoch musí byť napr. pod pultovou strechou niekedy železo-betonový podklad alebo masívne nosníky aby strecha neprehla pri zaťažení zaleží na celkovom návrhu stavby. Najlacnejšia krytina sa dá tiež použiť na pultovú strechu a to asfaltové pásy. Rozdiel v cene krytiny kde pri sedlovej hej ide viac ako pri pultovej. Výhoda sedlovej je dlhšia životnosť nakoľko voda ide rýchlejšie preč a možnosť využitia podkrovia ako odkladacieho priestoru prípadne vytvorenie izieb pre niekoho to môže byť nevýhoda. Pre mňa pultová bude na rodinný dom lacnejšia ale išiel by som do sedlovej :-)
Odpovedať
Asi tak, jeden odborník mi povedal, že sedlová alebo pultová to vyjde asi tak na rovnako, a to z toho dôvodu, že zohnať materiál na sedlovú strechu je drahší, keďže dlhé trámy sú drahšie ako krátke, ktoré by som použil na sedlovú, hoci by bolo materiálu viac... Takže pravdepodobne asi ronvako. Pultová strecha - dlhé trámy -drahé. Sedlová strecha viac trámov, ale lacnejších, lebo nie sú také dlhé...
Odpovedať
Profilova fotka
@mirecuk ten odborník to niekde počul, alebo to spočítal? viete koľko stoja doplnky ku krytine?
Odpovedať
No tak to presne neviem...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?