Treba moriť/impregnovať rezivo na krov?

Zdravim, chcel by som sa opýtať, či je za potreby moriť/impregnovať drevo na krov? V minulosti to nebolo bežné a strechy stoja. Vraj ta impregnácia ajtak po nejakých pár mesiacoch vypŕcha. Vopred vďaka za odpovede.
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Nieje to nutné.Viackrát som to stavebníkov vravel.Všetci sa z toho smejú.Impregnáciu treba opakovať po 3-5 rokoch tak je to na nej napísané.Do čerstvo rezaného dreva sa pritom chrobáky nechytia.Vadí im živica.
Odpovedať
Len to pekne namor a nešetri. V minulosti neliezol lykožrút až na pôjdy 8-) My sme pred dvadsiatimi rokmi nemorili a potom sme mali problémy dodatočne sme museli zainvestovať.
Odpovedať
@antonmesaros musím ti oponovať. Mali sme na dvore borovicu. Zrezali sme ju a manžel postavil vnukom na kmen taký domček. Pekne nalakoval kmen, bolo to nádherne dielko. Hned v tom roku v čerstvo zrezanom kmeni sa objavilo nespočetne množstvo dier, drôtom z nich vytiahol aj larvy. Uplne mokre drevo a lykožrút sa nám smial do tváre. Iba že by tvoj príspevok znel ironicky.
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova Ja som tých nových striech videl stovky ,ale chrobáky nie.Drevo sa pred 12 rokmi ničím nenatieralo.Ja mám na dvore uložené tri roky drevo na prgolu nieje mu absolúne nič.Drevennú šopu nieje jej nič ,strechu 70 rokov nieje jej nič.
Odpovedať
@antonmesaros no tak ti blahoželám. My sme nie v tvojej skupine. Aj kamarát v našej ulici riešil pred pár rokmi tento problém. A lesy hory, široko daleko od nás. A ked sme stavali, doviezli sme fúru dosák /mokrých ešte/ na pdbíjanie podkrovia /nebol SDK/ našprenglovali sme ich a ked sme ich išli použiť našli sa aj napadnuté kusy-bohužiaľ. BOLI OCISTENE OD KORY Teraz zistujem, že ja som vlastne hrozne nešťastný človek. Schytám všetko zlé ;-( Na margo nenatierania dreva....V 89-tom sme dostali stav. povolenie.Bolo to velmi zlé obdobie na získavanie stav. materiálu. Podaktorí už vtedy natierali,pretože mali známych v stavebninách a drogériách. V tých rokoch si sa pomýlil. Aj švagor staval pred 15-timi a natieral zeleným svinstvom proti lykožrutovi a pod.
Odpovedať
@pcf :-D :-D :-D
Odpovedať
@pcf my /teda manžel 8-( /sme postiekali po nejakom čase iba to, čo je dostupné. Jasne že obytne časti nie. A ak nejaký hnusak doletí, tak aj tak sa vrhne do dreva nie cez SDK, omietku a pod., ale cez volne odkryte časti krovu. My máme aj pôjd. Práve preto, že sa tam nedá dostať po zabudovaní, by som to ja po mojich skúsenostiach natrela. Nie je to až taká fin. položka. Ale ako všetko v diskusiách na MS je to na majiteľovi stavby, alebo "dotazujúceho sa," čo urobí.
Odpovedať
Ochrana dreva je dobra vec, ale to co predavaju dnesje tu spomenute je iba na par rokov, potom to z reziva vyprcha resp. klesne uroven ochrany. Ochrana dreva pred degradaciou je zlozita vec a osobne by som urcite sa tomu pred stavbou trocha povenoval (skripta vo Zvolene na univerzite su dobrym zdrojom su aj na nete v pdf formate) Komplexne sa vysoriadat s hubami, bakteriami ci drevokaznym hmyzom je nelahke a zatial co som videl ucinnym prostriedkom ktory chrani dlhodobo a napriec vsetkymi skodcami je namorenie reziva pouzitym olejom z motora, ako sa to robilo v minulosti. Vela ostatnych prostriedkov bud poskodzuje drevo pripadne nechrani dostatocne resp. nie dlhodobo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja som kupil bochemit forte za 60 euro 5 kg balenie, a chystam sa z toho zarobit nejakych 75 litrov, spotreba je pisana 10 kg na m3 ja mam cca 7m3, pomer riedenia ja 1-9 az 1-19 takze ja nariedim 1-15 bude musiet stacit, a je odolny aj voci vode, hubam, plesni a nejakemu hmyzu, ide aj o to, ze ked je drevo mokre a zaizoluje sa to znutra aj z vonku, tak nejde az tak o nejakych likozrutov, ale aj o to aby drevo nezhnilo, alebo nesplesnelo, takze tak a doba ochrany je pisana 10 rokov tusim
Odpovedať
Profilova fotka
@johny14 ja som kúpil zelenú skalicu za 9€, urobil 45l koncentrovaného roztoku, účinnosť je časovo neobmedzená, netreba opakovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to som este nepocul a aj to ma teda nejaky ucinok, teda proti hmyzu, plesni, hnilobe apod. ci aky by to malo mat preventivny ucinok?, musim si to este niekde nastudovat ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@johny14 zelená skalica sa používala na impregnáciu tel. stľpov potom ako sa prestali impregnovať dechtom. Prestala sa používať preto, že podtlakovo impregnovaná povrchová vrstva na povetrnosti odolávala tak dlhho, že vyhnila vnútorná, ktorá zvrchu zatekala a po niekoľkých zlomených stľpoch aj s montérmi, sa prešlo na betonové, potom na káble.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to vyzera, ze by to malo slusne chranit to drevo, pravdepodobne to odskusam, ak budem robit niekedy v buducnosti nejaky pristresok z dreva, ktory bude umiestneny vonku...Vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
suhlasim, zelena a aj modra skalica sa vyuziva aj v polnohospodarstve proti plesniam...natieram aj ja vazbu tym....usetrim naklady a ked si vsimnem drevenicu po starych rodicoch tiez nebola vazba impregnovana a dfrevo vydrzalo aj po 80tich rokoch. dnesne "moridla" ak to tak mozem nazvat su zbytocne predrazene
Odpovedať
Profilova fotka
@brinza toto riešime teraz. robíme bungalov s vaznikovym krovom (zrejme) a rozmýšľam, že ho vôbec nenatriem. Tak či tak sa strop skorej ako na budúci rok robiť nebude (sadrokarton) tak sa drevo presuší. prirodzene keď sa aj stiahne pod 15% tak tam sa huby neusadia. navyše ak v zime riadne strecha vymrzne tak mráz potlačí aj ten zvyšok plesní predpokladám. navyše väzník je z dosák tak 4cm a tie premrznú v celom priereze takže aj chrobáky ak budú tak si to odnesú...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ako vyzerá drevo po čase? Predpokladám, že čerstvý náter je do zelena. Potom sivne či nie? Ak áno, za akú dobu?
Odpovedať
Profilova fotka
@katjuschka náter je skôr do biela, ale nie je určený do interiéru, drevo má rôzne odtiene. @dorwin vlhkosť nestiahnete pod 30%, mráz chrobákom neškodí,
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nemáte pravdu. vlhkosti cca 30% sa hovorí bod nasýtenia vlákien. Ja vravím, že vzduchosuché rezivo má bežné 15-20% vlhkosť. Nehovorím o čerstvo napílenom. 30% je na hranici, nad ktorou už začína v dreve tzv. voľná voda, pre laika ako keby bolo drevo "mokré". Pod ňou je v dreve len voda viazaná na chemických (OH) väzbách. Stačí na ozrejmenie?
Odpovedať
@jan45 ta skalica sa asi neda pouzit ak chcem drevo lakovat, pripadne morit do urciteho odtienu, ci ? Co by bolo najlepsie ako ochrana proti skodcom a plesniam na altanok ?
Odpovedať
@dorwin mas v tom trosku bordel :-) Treba si to dostudovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst konkretne?
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin v rezive na vzduchu cca po roku klesne vlhkosť na 30% nižšia sa už dá dosiahnuť len umelým sušením. @engineerr na pohľadové konštrukcie to nie je, drevo je fľakaté.Používajú sa obnoviteľné nátery.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 KLAMETE A ZAVADZATE LUDI! neznasam mudrlantov, co daco tvrdia a informacie co davaju su zle (ak nevedome to sa este da ospravedlnit). Aby bolo jasne, skoncil som TU Vo Zvolene a okrem inych drevarskych predmetov mam statnice aj zo susenia dreva. A v drevarine/piliarine sa pohybujem 10 rokov. To s tou zelenou skalicou ste tiez pocul od toho mudraka co Vam povedal, ze vlhkost dreva pod 30% dosiahnete len umelym susenim? Skoda, sa mi to pacilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin Akú značku merača vlhkosti používaš? Ku skalici: ak niečo nepoznáme, neznamená to, že to neexistuje.
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne mam dojem, ze sa ma jednat o modru skalicu, pretoze ta obsahuje med co je vseobecne jed pre rozne organizmy. Drevo urcite vyschne na 10-15 percent, mam to odmerane :)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?