Stropné trámy a ich umiestnenie

Ahojte, chcem sa spýtať na stropne trámy. Máme dom 10x14 a sedlovu strechu. Stropné trámy su podla projektu kotvene na učka chemickými kotvami do venca. Islo o to spraviť čo najviac priestoru na pochodznom neobývanom podkroví. Teraz mi však volali s firmy , ktorej som dal robiť cenovu ponuku, že za 25 rokov toto este nevideli aby sa strop skladal týmto sposobom. Dlžka tramov je cca 4,5m. Udajne tam bude velká váha + sadrokarton a tlak na celý veniec, kde sa môže stať že praskne. Armovanie venca je 10alebo12 roxor, akurat to prepočítava projektantka pre istotu a beton dam zrejme 25/30. Myslíte že je tento typ stropu hlupost? Mam ist stropnicami na veniec a tým padom radšej znížiť výsku podkrovia? (budu tam len nepotrebne veci)
Odpovedať
Profilova fotka
@truly robil som niečo podobné..a dával som dva vence. Na prvom sú stropné trámy. Medzi nimi domurované a ďalší veniec na ktorom sú pomúrnice a strecha.
Odpovedať
Oka, cize to ; mamv projekte mám chápať ako blud alebo horšiu verziu? Moze ist stropny tram na ten isty vwniec ako pomurnica? Teda neviem ci by tam vosiel aco je minimum na com musi byt tram
Odpovedať
Profilova fotka
@truly je to nejaké komplikované, tam veniec má len podradnú funkciu, zavesenie stropných trámov je predražené, betón stačí 15, má len roznášaciu funkciu, je taticky min. namáhaný, výztuž je bežná, vyjadrenie "Udajne tam bude velká váha + sadrokarton a tlak na celý veniec, kde sa môže stať že praskne" je laické, prasknutý veniec od zaťaženia stropom je neuveriteľné. Celé je to o neprofesionálnom prístupe, od projektu po realizáciu
Odpovedať
@jan45 Tak mam.na to svoj názor celkovo. Jedmy robia projekt druhy realizuje atd.. a vsetci rozpravaju o svojom. Argumenty firmy na strechu: 1 Kotvy su predrazena verzia 2 Velke zaťaženie venca (moze prasknúť) 3 ulozit tramy na veniec Projekt 1 tramy kotvene na venci 2 veniec vyska 25cm Tak domotaju človeka ze mam chuť sa vykašľať na všetko Koľko môže vyjsť jedno ukotvenie tramu do venca? Teda ucko a asi dva kotvy?
Odpovedať
Profilova fotka
@truly ja to vidim takto: sedlova strecha so skolom okolo 22stupnov na rozpon 10 metrov to znamena vaznice vo vyske okolo 180cm a medzi nimi cca 3metre. to mas 3x13,5metra s pochodznou vyskou od 180 az po 215cm. sam pises ze to chces len na odklanie veci takze tramy daj na veniec, zaklop daj len ta tu pochodznu cast medzi vaznicami a od svetlej vysky si odrataj 25cm(veniec) ak je to malo tak ty si iny zberatel nepotrebnosti...
Odpovedať

Odpovedať
My to mame takto, zníženú výšku venca jednu stranu v obývačke a oproti nosnú priečku.Sadros medzi tramami a vlnu máme zhora.
Odpovedať
@silvia2891 AKO Máte potom kotvene trámy do venca a pomurnica je kotvena do tramov?
Odpovedať
Stena je hrubá 37cm,tram má myslim polovicu 18cm hrúbku a je položený na tom znizenom venci. Z vonkajšej strany je použitý rovnaký tram zo zadu a na tom trame je nalepený eps 100polystyren hrubky 16cm a ten je už teraz prekrytý omietkou.
Odpovedať
Z hora na tramoch sú OSB dosky a na nich je položena izolácia.
Odpovedať
Na tej prvej foto v pravo je vonkajšia stena,tam je to vidno.Vnutro je vyplnené tým Eps.
Odpovedať
Profilova fotka
@truly nebolo by lepšie riešiť to s projektantom?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 riesim to, len ma zaujíma aj iný názor, nie žeby som nedôveroval, ale možno skusenosti + fotky. Z akždeho si zoberiem niečo a potom triedim :)
Odpovedať
@silvia2891 jasne čiže máte priznaný strop. Ono ja mam hrubku muru 30cm, čiže asi bude s touto alternatívou problem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ak mozem ozivit temu co sa moze stat ak pod tramamy nebude ten podkladovy beton ?? staviame chatku 6x7m s porobetonu s podkrovim a manzel chcel chcel dat veniec az 75cm nad tie tramy aby to drzalo strechu. Robime to svojpomocne dakujem velmi pekne za radu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@truly Rad by som oživil túto tému. Ako ste to nakoniec vyriešili ?
Odpovedať
@charles91 dal som to nakoniec na vrch venca. Boli to zbytocne financie navyše. Len si nezabudnite dat narezat dlhšie trámy. Mne to len tak tak vyslo lebo na píle to rezali z projektu a do hlavy mi nevideli že ako to ja chcem.
Odpovedať
@truly cize tramy na veniec a pomurnicu na tramy?
Odpovedať
@charles91 pomurnicu normálne na venci ide iba pozdĺž na dĺžku Tramy idu krizom cze a pomurnicu nič nemajú abaokutne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?