Strešná difúzna fólia

Rád by som sa spýtal na názor strechárov. Firma ktorá nám stavia dom, použila na našu pultovú strechu (sklon 4,9) difúznu fóliu Strotex 1300 basic, pričom v projekte máme Jutafol. Očividne ide o poľskú fóliu. Je dôvod na obavy? Má s touto fóliou niekto skúsenosť? Fólia je na krokvy upevnená klincami a jednotlivé pásy fólie majú voľné prekrytie asi 15 až 20cm. Nie je potrebné tieto spoje zlepiť páskou? Krytina bude falcovaný plech. Ďakujem za názory.
Odpovedať
Dobry vecer,nie som sice odbornik,ale napisem vam nasu cerstvu skusenost. Staviame dom,teda platime si zivnostnikov,sklon strechy mame 7 stupnov,krytina falcovany plech Ruukki. Pouzila sa folia jutafol,neviem presne nazov,ale ta ich najkvalitnejsia a najhrubsia,cize aj najdrahsia,dalej pouzili pasky a tmel,vsetko sa konzultovalo s nasim architektom,vraj takto ma vyzerat kvalitne urobena strecha. Zacalo prsat a po par minutach sme neverili vlastnym ociam,skoro vsetky krokvy vo vnutri mokre,voda tiekla aj po stenach. Nikto nevie,kde sa stala chyba a co teraz s tym,mame tam dvojite plne debnenie a 8 cm odvetravaciu medzeru. Ja si myslim,ze to tecie cez tie diery po klincoch. Majstri hovoria,ze to sa im este nestalo. Vsetok material sme videli,ze bol urcite pouzity ten najkvalitnejsi. Este ma napadlo,ze ak by zrovna neprsalo a my sme sa nesli pozriet na stavbu,polozili by plech a hotovo. Takze jedina rada,pockajte na dazd,kym mate len foliu. A ak by nam niekto vedel poradit co s tym,budem vdacna.
Odpovedať
warren: Historická skúsenosť na šikmej streche so strotexom: http://www.efilip.sk/diskusie#!forum/... Vy ale máte plochú strechu (sklon 4,9°). Odporúčam Vám do pozornosti Delta TRELA.
Odpovedať
Profilova fotka
mysliaci projektant by takúto skladbu nenavrhol. Plech je bezspárová krytina a má byť urobený tak, aby netiekol. Pod pálenú alebo betonovú krytinu sa fólia dáva ako poistná vrstva pri praskmutí tašky, lebo to sa nedá vylúčiť. Ale plech v takom vyhotovení, ako dnes robia, nie je vhodný na malé spády a už vonkoncom nie na 4,9 alebo 7 st. @leni2 Nie je to vhodná krytina, tam poistnú vrstvu vôbec netreba. Žiaľ, krytina je znehodnotená zlou montážou, možno by si niekto trúfol to zdemontovať a opraviť, ale nová vyjde lacnejšie. Klampiar pri pohľade zistí rizikové miesta a môže sa pokúsiť o opravu, ale ten , čo to robil asi nie.
Odpovedať
@jan45 Celkom nerozumiem prečo by falcovaná krytina nebola vhodná. Viacero výrobcov udáva možnosť použitia od 3 st. s použitím tesniacich pásov. Skôr sa obávam nekvalitnej fólie a jej skorej degradácie vplyvom tepla pod krytinou.
Odpovedať
Profilova fotka
@warren práve tie pásy sú dôležité a problematické, sú náročné na technologickú disciplínu. Fólia je zbytočná preto, že nemá žiadnu funkciu, plech sa môže prederaviť, ale to už je z iného súdka. Ak sa prederaví prehrdzavením, tak fólia tiež nemá dlhšiu životnosť, ak mechanicky, tak to už je havária , nie bežné opotrebenie. Všetky tieto elegantné krtytiny sú z juhu, tam nevedia, čo je to sneh zamrznutý pri odkvape, ten vytvorí jazierko, ktoré podtečie pod škridlu, ale aj plech.
Odpovedať
@warren Mame 15° falcovany plech, odporucam pozriet moj album Strecha, ako sme to robili. Ta folia nevypada spatne, ale urcite prelepovat spoje. Je to textilna folia so zaterom. Podstatna je gramaz a pevnost v tahu. @latomas Treba si tu diskusiu aj precitat s porozumenim. To nebol Strotex 1300 basic, ale obycajna PE folia, vystuzena mriezkou, kludne sa moze volat aj Jutafol. Mojmu susedovi sa taka rozpadla po 4 rokoch, nasim tiez. Treba si kupovat kvalitne folie. To poznas podla toho, ze to nie je priesvitna folia, ale nepriesvitna "plachta", laicky povedane. @warren Na taky sklon mas teda urcite plne debnenie. Aku mas deliacu vrstvu medzi plechom a drevom? Delta trela, ako radi @latomas je TOPka ale stoji tolko, co krytina.. :-) Co je to vlastne za krytinu?
Odpovedať
@matorado: Ďakujem za vysvetlenie. Produkty fy Strotex nechcem kvalifikovať, preto som uviedol diskusiu, kde už to riešili ľudia. Od 1.1.2009 na základe európskej normy 13859-1 kvalifikovať musí každý výrobca strešných membrán sám seba. Príklad: http://www.juta.cz/data/soubory/obraz... Súčasťou dokumentu je aj určenie oblasti použitia výrobku. Výrobcovia ktorí majú horeuvedený dokument vystavený, pod plechovú krytinu, ponúkajú produkty balené od 25 - 35 m. × 1,5m @warren: ak popíšete navrhnutú skladbu strechy, skôr by Vám vedel pomôcť projektant, alebo architekt. Dôležité je, aby za to bol zodpovedný. Strechár Vám nemôže benevolentne zmeniť veci naprojektované, ak to spraví bez súhlasu zodpovednej osoby, tak strácate možnosť reklamácie.
Odpovedať
@jan45 mily pane. falcovaná krytina sa robí aj v takýchto spádoch. len nnie je falcovaná krytiny od rukki falcovaná. falcovaná krytina sa robí ručné. to znamená že všetky spoje su dokonalé tesné. vo francúzsku sme to robili na min. sklon . robia sa tam všetky domy. ale nie napodobneniný falcovanej krytiny
Odpovedať
Profilova fotka
@fordachsk ďakujem za vysvetlenie, robil som klampiarčinu, kedˇ ešte asi neboli na svete ani Vaši rodičia, ( pred 55 rokmi) ale súhlasím.
Odpovedať
netvrdím, že ste nerobili. ale napodobneniny falc. krytiny system click a pod. je niečo uplne inné. a ked ste robili klampiarčinu pred 55 rokmi tak to by ste mali vedieť . vtedy sa to robili asi na každej streche. popripade, že ste pribijali pokrčený plech zo sudov. to sa tiež pred 55 rokmi robillo ked som nebol na svete
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
S tym Strotexom si to zaklincoval. Cena bola wadna, jacek v Polsku stocil na masine a dodal ti. Ta folia nema ziadne znacky a nie je vhodna ani na docasne zastresenie. Pod 20 st. sklon sa maju pouzivat strukturovane rohoze /napr. Delta Trela/ ulozene na debneni a difuzna folia leziaca na krokvach. Cela skladba z vrchu ma vypadat takto: Falcovacka, Struktur. rohoz, debnenie,kontralata 5cm, difuzna folia, krokva. Vtedy vsetko funguje ako ma a nie su problemy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?