Strecha nám prevísa k susedom

Ahojte, poradte mi.. Rekonštruujeme starší dom, ktorý je postavený na hranici so susedom, menili sme strechu a vyšlo nám to tak, že nám strecha prevísa k susedom asi 40 cm, viem ze je to nasa chyba mali sme si to vsimnut ale nestalo sa... a ked je uz strecha hotova zacali sa susedia stazovat. co mozeme robit??
Odpovedať
Nevsimli? Neverim,to sa mi nezda...skor si myslim,ze ste sa spoliehali,ze susedia si nevsimnu... :-.
Odpovedať
prerobiť strechu
Odpovedať
@kikusik23 a ta povodna mala aky presah? ta im nevadila?
Odpovedať
ta previsala tiez ale len 10 cm asi @filipe1
Odpovedať
@kikusik23 Aha tak potom tych 40 nieje tak vela , ak tam je okap tak je to v pohode no je to na susedoch .........
Odpovedať
@filipe1 a nevies mi povedat aka je norma , kolko moze previsat k susedovi?
Odpovedať
@kikusik23 Nesmie mat ziadny previs! Holt, sused moze trvat na odstraneni a vy to budete musiet akceptovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Prepac ale ja byt tvoj sused trvam na naprave. A keby si bola na jeho mieste urobis to iste. 40 cm clonenie nad pozemkom, zosuvy snehu... Aj dobre susedske vstahy maju svoje medze.
Odpovedať
@kikusik23 neviem ako je to skus si prezistit stavebny zakon , ci je to neako zohladnene to neviem .....
Odpovedať
@kikusik23 norma je taka,ze treba dodrziavat hranice pozemkov. Ver,ze niektori susedia nedovolia ani len zateplit susedovi,ak by bol presah par centimetrov. Vy ste susedovi sposobili skodu,asi musite pristupit na jeho poziadavky...
Odpovedať
a ako viete ze vl. hranica ide presne po mure? len z katastralnej mapy? niektore mapy su v takej mierke ze sa tam okap neda zobrazit. vtedy treba pozriet cim bola stavba zamerana a aky okap k nej patri. ale inac - hadanice o tieto okapy su najhorsie - ide doslova o hov...no a tie male cm sa tazko urcuju komu patria. mne by to napr absolutne nevadilo ak by mi to nebranilo vo vstupe na pozemok - napr niecim vyssim a mali by ste snehove zabrany. ale ked ste prerabali - mali ste na to povolenie? lebo je to v podstate zmena tvaru strechy - na to povolenie treba a tam by boli aj vyjadrovacky susedov.
Odpovedať
prerobiť strechu alebo odkúpiť od suseda časť pozemku
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravim, na toto som sa pytal aj strechara, ze chcem, aby to precievalo, aby neprsalo na steny a on mi povedal, ze 40cm presah by mal sused tolerovat, neviem, ci je to v zakone alebo nie. Suseda som sa pytal a jemu to vadit nebude, ale ked to budem realizovat, urcite to dam na papier.
Odpovedať
Profilova fotka
úzus bol, že odkvap bol na kranici pozemku (asi pol metra), ploty neboli, ale časom sa začali robiť medzi pozemkami ploty, ale za domom sa už plot nerobil, takže to vyzeralo, akoby to bolo susedovo. Pochybujem, že starší dom mal odkvap menší. Dá sa aj zamerať pozemok, možno zistíte zaujímavé veci.
Odpovedať
@maero92 Videl som v tv nejaku reportaz, ze pri rekonstrukcii presahovalo zateplenie do susedovho pozemku 10 cm (a to tam ziadny dom nebol). Sused sa sudil, vyhral, kedze to zateplenie neodstranili, spravil to sused a naklady si vymaha cez exekutora a kedze vinnik nema peniaze, tak je mozne, ze o ten dom pride, tak bacha na to.
Odpovedať
Profilova fotka
@maero92 v zakone take nic nieje a ci to akceptuje sused je asi nepodstatne, lebo to nepovoli stavebny urad :). A keby nejakym "nedopatrenim" k tomu doslo, neriskoval by som to, lebo pride novy sused a mas na krku problem.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to take trocha aj smiesne lebo to by som nemohol mat z jeho strany ani odkvapovu rynu, ani len skridlu ktora trci hehe... a on ma o nasu stenu namontovanu branu, tak mam zobrat karbobrusku ? Heh ja som rad ze mam dobrych susedov, aj ked sme zateplovali, tak sme sa normalne dohodli.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ale na rekonstrukciu strechy nepotrebujem stavebne povolenie, iba oznamit na urade ze robim rekonstrukciu nie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@maero92 to je diskutabilne, rekonstrukcia je sice na ohlasenie, ale ked menis rozmery je to na stavebne.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj No rozmery budem menit lebo ta strecha je stara a vseliaka uz a to precnievanie strechy mne sa osobne aj paci, aby neslahalo na steny... ked tak by som dal menej od suseda a viac na moj dvor. A na ten urad sa este opytam, planujem to asi na buduci rok
Odpovedať
Ahoj. Hranice mezi pozemky je nepřekročitelná a je závazná pro oba sousedící pozemky. Ta hranice je v podstatě kolmá rovina od vesmíru do středu zeměkoule. Kdo si myslí, že něco jako z nevědomosti udělá bez souhlasu s majitelem sousedního pozemku, může špatně dopadnout. Jedná se třeba o zateplení do sousedova pozemku, přesahy okapů a pod. Vždy je dobré dodržet a nepřekročit hranice, nebo se se sousedem dohodnout, nejlépe písemně ( zápis věcného břemene do katastru ). Věcné břemeno je sichr pro případ, že se majitelem sousedního pozemku stane někdo jiný a dohoda s původním sousedem nebude stačit. Pak mohou nastat ty neočekávané srandy. :-D :-o PS Nejlepší ze všeho je nepřekročit hranici. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech v podstate by si nemal stavat dom na hranici, lebo uz parapetna doska na okno precnieva k susedovi
Odpovedať
@maero92 Ahoj. To je naprostá blbost. Okno domu na hranici směrem k sousedovi nikdy nemůže být. Čili parapetní deska tam nebude. :-o
Odpovedať
Akoze zasnem. Len tak si rekonstruujeme a jak na ten barak pozerame, nejako to presahuje susedovi :-D :-D :-D :-D :-D Nic v zlom, ale robit rekonstrukciu len tak hala-bala, to sa nevyplaca. Vd vas pripad. Teraz nabehnite k susedovi a poproste ho o spolupracu. Ak to nevyjde, holt, musi strecha dole. A keby ste mali projekt, tak by ste za to mohli vinit projektanta. Ale zjavne projekt nemate, takze to zacalujete vsetko sami.
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech pozri sa na domy zo susedovej strany, kazdy tam ma male okno z wc alebo kupelne, mne to pripada normalne ;-) :-)
Odpovedať
Nám majú prísť robiť strechu teraz, ale sú z ďaleka, kdesi z východu a rozprávajú sa aj po rusky, mladí chlapci sú to, chodili po streche, všetko si merali, pozerali a jeden slovák je s nimi, je starší a ich vozí autom, volá sa pán Gramblička, slušný je a pekne nám všetko vysvetlil, ozval sa mi tu na môj inzerát, len sa modlím každé ráno aj večer, len aby všetko dobre dopadlo. My po rusky s manželom nevieme už tak dobre, ako kedysi a cena za 380 m2 práce strechy si pýtajú 1500 euro a v tom je aj paropriepustná fólia a položenie krytiny, všetko mi vypísali. Aj mi je ich ľúto, tam sa bojuje, ak hovoria po rusky, tak budú odtiaľ kdesi. Zaplatíme im, až ak urobia, ale v deň ak začnú robiť im máme dať 300 euro, aby mali na ubytovňu a mohli robiť dlho, nemusia sa potom ponáhlať. To som sa chcela tu žien spýtať, či ak prídu majstri, či im aj uvaríte, Ja som vždy varila, aj pivo a malinovky som dávala, neviem či sa to ešte robí, premýšľam, čo im ponúknem, aby som ich neprekvapila. Manželovi je to jedno
Odpovedať
@maero92 Ahoj. Je to marný, je to marný, je to marný. Všechna okna, které vedou z domů postavených na hranici pozemků k sousedovi, jsou prostě mimo zákon. Tečka ( bodka ) . :-o :-o :-o :-o :-o :-o
Odpovedať
@praoteccech mylis sa :) teda aspon u nas to je tak, ze to okno nemoze byt v obytnej miestnosti. Kuchycha, wc, kupelna, satnik,,, nie su obytne miestnosti. Ale mozno je podstatne to NA HRANICI. Takto sa bezne nestavia, mozno tam su ine pravidla :). Nas pozemok bol klasifikovany na radovu zastavbu. Tam su opat ine pravidla.
Odpovedať
Profilova fotka
@kikusik23 To nemôže byť pravda, že dom bol postavený múrom "na hranici". Onou hranicou sa rozumie strešný presah. ktorý spravidla býval 50 - 60 cm. Ak je presah strechy 40 cm, malo by to byť v poriadku. Najlepšie zavolať geodeta a nechať presne premerať. Možno ste ani nepochybili. ;-) Ale ak áno - máte skutočne PROBLÉM. ]-( Treba presne zamerať - cez GPS.
Odpovedať
@joxe Ahoj. A si tak nastudovat stavební zákon a všechny související předpisy ? Že to tak někde je, neznamená, že je to OK. Za totality se na spoustu věcí nehledělo, protože soukromý majetek byl vlastně nežádoucí..... ;-(
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?