Spravne obvodove murivo na stresnu krytinu Tondach?

Staviame poschodovy dom .Prizemie uz mame vymurovane z 30 porotherm. Projekt mame naplanovany na stresnu krytinu bramac ale chceli by sme to zmenit na Tondach .Znamy nam poradil ze na 30 porotherm bude velka zataz ci betonova alebo palena skridla. Mohli by ste nam poradit co stym? Velmy sa nam nechce do plechovej strechy.
Odpovedať
Známy je statik? Ja mám keramiku na streche,poschodový dom z 30heluz.
Odpovedať
Tak ako pise kolega,nech sa znamy venuje tomu comu je vyskoleny(Pan Boh zaplat ak je statik...:-D ). Mame 30cm ytong a bramac(ytong ma mensiu pevnost v tlaku ako porotherm-to len tak na okraj). Kludne bramac ci tondach!
Odpovedať
Staticky to vyhovie. Hlavne aby boli dobre urobené vence, ktoré stavbu stužia. Čo sa týka pevnosti v tlaku, tak jediná tehla hr. 30 cm unesie desiatky ton. Či pálená alebo betónová, hmotnosť je približne rovnaká.
Odpovedať
nebral by som toho známeho važne, nemá ani šajnu čo tehla unesie.
Odpovedať
poznam cloveka, ktoremu znamy poradil aby si zmenil prierez krokiev z 80x180 na 10x160, lebo vraj kto to videl take uzke krokvy... ludia uveria hocicomu
Odpovedať
Nemyslim, ze by ste sa museli vzdat skridly a nahradit ju plechom. Tiez mame mury z 30-tky tehly, tiez mame poschodovy dom, a na streche mame skridlu Tondach, pricom v projekte sme mali dokonca betonovu od Bramac...
Odpovedať
Pozri si technické listy navrhovanej škridly Bramac a tej ktorú chceš dať od Tondachu a porovnaj hmotnosť na m2. Jedna škridla pálená je ľahšia ale čo som videl aj menšia rozmerovo, takže do m2 jej treba viacej. A zasa betónová je síce ťažšia ale je rozmerovo väčšia. Keď som vyberal krytinu tiež som porovnával hmotnosti škridiel a vychádzalo to približne zastejno. To lent ak na okraj k hmotnosti škridle. Ale tá tehla to bohate udrží, v pohode aj 25ka keď sú dobré vence.
Odpovedať
Profilova fotka
Povedzme to otvorene, znamy nema sajnu o com hovori :). Z 30ky tehly sa stavaju niekolko poschodove budovy. Bramac a Tondach vazia cca to iste (40-50kg/m2) a najpodstanejsiu cast zatazenia strechy tvori sneh (150 a viac kg/m2). Cize ak statik schvalil Bramac nemoze byt Tondach zIaden problem. Dolezite pri stavbe domu je vyhybat sa takymto "odbornikom".
Odpovedať
Ja som pocul taký nazor že betónová krytina je najťažšia
Odpovedať
Ak sa bojite záťaže tak nedavajte krytinu ale rovno plech. Alebo ck tak si to dať preratat statikovy ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?