Spajanie vazníkov priamo na stavbe,streche

Profilova fotka
Ako alebo s čím sa spajajú vazníky, vid foto....dakujem
Odpovedať
Klincami alebo skrutkami... Tesári vedia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@heroes5 Mal by som otázku trochu mimo témy. Akú má výhodu takýto väzníkový krov? Pozerám na tú fotografiu a jediné čo na nej vidím je to, že to je zbytočne prekomplikované, zbytočne veľa materiálu a v konečnom efekte priestor pod strechou sa nebude dať na nič využiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 opticky to tak vyzerá, ale v skutočnosti je tam možno až 50% úspora materiálu. Má to výhodu, že to súčasne vytvorí rovinu na upevnenie podhľadu. Daň za to, je nevyužitý priestor povaly, preto sa to používa pre menšie spády ako je na foto.okrem toho, je krov nesprávne ukotvený, na venci mala byť HI, potom doska ( foršňa) pre jednoduchšie kotvenie nosníkov
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Stále na to pozerám, ale nejako mi tá úspora materiálu nejde do hlavy. Ale ak poviete, tak to tak bude. Vy s tým máte viac skúseností, ako ja.
Odpovedať
@heroes5 Sú na to profily. Firma, ktorá nám to robila, ich tam dala. Ide o 135 stupňový plech, ktorý sa osádza ale na opačnej strane, tam kde máš znázornené tie krúžky je 45 stup. uhol a na druhej strane (opačnej) je 135 stupňový. Neviem ako sa to volá, nenašiel som to na internete, tak dávam obrázok ako to vyzeralo. Samozrejme všetko sa spája konvexnými klincami (keď nám robili krov, majiteľ hovoril, že na každom plechu musí byť min. 5 konvexných klincov). Skús sa niekde opýtať či to nemajú v stavebninách - podľa môjho názoru o drží pevnejšie ako len klincami - ale možno statik aj @jan45 povie, že je to zbytočné, ale viem, že nám to tak robili automaticky.
Odpovedať
@heroes5 podla potreby - klince, zavitove tyce, plechy @jamk1 vyhody: samonosnost - nie su potrebne ziadne nosne steny, postacuje obvodove murivo. Rychlost a jednoduchost - krov sa vyrobi na dielni, na stavbu sa dovezie a zmontuje, Stropy - nie su potrebne ziadne betonove stropy, jednoducho sa upevnuju SDK stropy. Podbitie - nie je nutna ziadna dodatocna konstrukcia pre zhotovenie podbitia. Material a cena - neviem povedat, ci je uspora materialu asi to zavisi aj od typu strechy, no na klasicky krov su potrebne hranoly, pri vaznikoch dosky. Cena si myslim ze bude plus minus rovnaka oproti klasickemu krovu uspora je pri inych veciach (stropy, priecky, podbitie, ...). Tento typ krovu je vhodny na bungalovy s nizkymi sklonmi kde sa neuvazuje s vyuzivanim podkrovia. @jan45 pomurnica ani ziadna doska na venci nie je potrebna. Skor si myslim ze je to pracne a zbytocne. Vazniky sa daju velmi jednoducho ukotvit priamo do betonoveho venca. Samozrejme je potrebne mat veniec v rovine. Ja som daval HI pod jednotlive vazniky, ktorou som aj vyrovnal male vyskove nerovnosti. Mozno je to takto riesene aj na obrazku. ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@m_artinus Dakujem Vam za jasnu odpovet. super ste mi pomohol!
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 K tej HI, ja osobne ju tam tiez nejdem davat, myslim si ze je to mensie zlo ako keby som ju tam dal... neviem preco som si v hlave spravil na to taky nazor... myslite ze z toho betónového venca ktory je pekny vyzrety, vyschnuty bude to drevo tahat vlhkost?
Odpovedať
@heroes5 osadzaju sa bezne dierovane plechy, ktore sa ohnu podla potreby. Pre ukazku napr. http://www.techmat-sk.eu/obchod/cid/8... @m_artinus urcite to boli specialne profily? Neslo o klasicke dierovane plechy?
Odpovedať
Nám tie bočné stĺkli s klincami, ale keď chceš daj tam dierované plechy a stlč to konvexnými klincami. Tak ako keď tam dávali papuče trámu, tiež to spájali konvexnými klincami.
Odpovedať
Profilova fotka
@heroes5 ja len odovzdávam skúsenosti, robím 50 rokov a robil som (opravoval) viacstoročné drevené konštrukcie
Odpovedať
@dominik_boksansky - ja som ich nazval špeciálnymi.. podľa tej inter. stránky, ktorú si dal to vyzeralo podobne ako tovar označený "dierovaný plech" - aj hrúbka aj rozostup dier bol približne rovnaký, avšak nemyslím si, že to ohýbali oni - jednak doniesol majiteľ všetok spojovací materiál v krabiciach a keď sa ohne tento plech v tvare obdlžníka, bol by tvar iný než mali tie moje (viac na obrázku - moje plechy by po vyrovnaní vyzerali asi tak ako na obrázku - bolo to uspôsobené pre uhol, ktorý zvierajú väzníky, inak by sa taký rovný plech ohnutý na 135 stupňov musel trocha vysunúť vyššie a prečnievajúca časť sa musela zahnúť). Každopádne je jedno či sa použije ten čo som mal ja alebo ten plech a ohne sa do požadovaného tvaru a pripevní s konvexnými klincami. Obe riešenia sú rovnaké, len toto mám pocit už bolo zohnuté. Ale nikde som sa s tým tiež nestretol - ani v stavebninách ani na internete..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@heroes5 kvôli chýbajúcej HI to určite nespadne :) .. @jan45 radí veľmi dobre, pretože HI sa dáva na oddelenie betónu a dreva. Čo sa týka jeho rady ukladania na foršňu - tiež to napísal v jednej vete, robí sa to preto, lebo je to jednoduchšie, rýchlejšie. U mňa tiež rovno pri voľbe ako sa toto uloží na veniec pripadali oba návrhy - majiteľ firmy, ktorá to robila ale hneď povedal, že uložiť na drevenú dosku je jednak rýchlejšie, menej pracné a tiež ako to nazval on: samostatne sa oddelí strecha od muriva (aj v minulosti sa klasické strechy ukladali na "pomúrnicu"), čím môže strecha a krov "pracovať".
Odpovedať
@dominik_boksansky Nie ze by som rypal. Ano vaznik je rychle a jednoduche riesenie. Unesie toho naozaj vela, hore krytina dole strop, ale co bude o xxx rokov, ked bude treba menit krov? Zamyslaju sa vobec ludia v dnesnej dobe nad tymto?
Odpovedať
@tomascolt preco by bolo treba menit krov? Pokial sa k drevu nedostane vlhkost, tak Vas drevo prezije. Su aj 100 rosne krovy, ktore nemaju problem. Ak by aj nahodou bolo potrebne menit krov myslite si, ze strop, fasada, okna a ine materialy budu v poriadku? Tiez to bude potrebne menit. Zamyslat sa co bude o 20 rokov je si myslim zbytocne.
Odpovedať
@m_artinus co je na dodatocnej pomurnici jednoduchsie a rychlejsie?
Odpovedať
@dominik_boksansky no ja sa este tych 20 rokov minimalne chcem dozit, preto sa nad tym zamyslam. K vasej otazke (preco by bolo treba menit krov) - nic nieje naveky,alebo si myslite ze ano? Ak jedneho dna nastane situacia, ze bude treba menit krov, tak preco treba odtrhnut aj strop z toho domu? Podla mna je toto riesenie uplne na houby. Ved z toho bungalovu neostane nic len tie 4 nosne obvodove steny. 100 rocne krovy nemaju problem preto, lebo boli vystruzlikane poctivo pred 100 rokmi a hlavne vaznik nieje krov.
Odpovedať
@tomascolt to by bolo potrebne sa zamyslat nad vsetkymi castami domu rovnako. Myslite, ze okna nebude potrebne menit? ... A rozrype sa cela fasada. A co vodovodne potrubie? Instalacie? :). Povedal by som, ze krov ma z toho vsetkeho najdlhsiu zivotnost. Videl som vaznikovy 30 rocny krov a nic mu nie je. Aky je rozdiel medzi 100 rocnym krovom a dnesnymi vaznikmi? Niekedy sa pod krytinu nedavala ziadna poistna folia ani podobne veci a krovy drzia desiatky rokov. Myslim si, ze Vase obavy su zbytocne.
Odpovedať
Mám dojem, že táto väzníková konštrukcia je východiskom pre veľké rozpony, malé sklony striech a tenké obvodové múry.
Odpovedať
@dominik_boksansky Takto mi to tvrdili traja ľudia, ktorý to montovali. Vraveli, že je pre nich rýchlejšie navŕtať pár dier na pomúrnicu a potom to prichytiť konvex. klincami ako vŕtať všetky diery pre jednotlivé plechy. Niekto má možno inú skúsenosť a vie to urobiť rýchlejšie práve naopak. Možno sa báli, že odíde vŕtačka :) - keď ju použijú len na diery na pomúrnicu, tak vydrží dlhšie ako keby ju trápili pri uchytení každého nosníka :)
Odpovedať
Profilova fotka
Este by som sa chcel spytat ako sa prichytila narozna krokva na tu hrebenovu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?