Snehove haky vs snehova skridla

Ahoj, co odporucate? Sklon 22 stupnov, KM Beta, urcite budu dva rady snehovych zachytavacov, ale nevieme ci haky alebo skridle s takymi tymi hrcami :) Skridla je krajsia, haky sa vraj daju dodatocne namontovat. Cena je rovnaka. Co ste si davali vy?
Odpovedať
Profilova fotka
Zatial nic nedavaj a pockaj na prvu zimu... Ak sneh pojde dolu daj 2 rady hakov... Ak sneh pojde dolu aj takdaj 3. rad hakov... Ak sneh pojde aj tak daj haky aj do 5. a 7. radu...
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 my sme nedavali haky ani skridle vobec, mame 25 stupnovy mediteran zenit co je ta placata skridla a sneh zo strechy zatial nezletelen ani raz, zatial 3 zima
Odpovedať
nie je to podmienka pri kolaudacii? tomi v stavebinach povedali
Odpovedať
@pavol_12 To či sneh zlezie, na to vplýva veľa faktorov - hrúbka snehu - teplo, ktoré prenikne z podkrovia - povrch krytiny, drsnosť Ak ešte nezletel, neznamená to že niekedy nezletí. Nechcite mať vtedy niekoho na svedomí, tá masa niečo váži a môže ublížiť. Existuje mapa predpokladanej záťaže snehom pre SR. http://www.sportovni-haly.cz/sk/cms/m... A existuje od každého výrobcu krytiny odporúčaná schéma rozmiestnenia hákov (alebo škridiel s výstupkom) pre predpokladanú záťaž. Je lepšie sa podľa toho riadiť a kúpiť tie špeciálne škridle a nechať strechárov umiestniť ich už pri pokládke strechy. Háky totiž nemusia presne ladiť s farbou škridiel, môžu spôsobovať, že škridle na seba presne nedoliehajú. Napokon je to pracné dávať dodatočne a môžu sa pri nadvihovaní a vkladaní hákov nejaké škridle poškodiť. Píšem z vlastnej skúsenosti, mňa najprv odhovorili, snehovú zábranu som najprv nemal. Ale zažil som pár pádov snehu a zadunelo to riadne.
Odpovedať
@pavol_12 Neviem, či Terran má aj škridle s lapačmi snehu, ale ja som dával háky. Dali sme ich do každej rady striedavo vysoko. Na juhu Slovenska veľa nesneží, tak by to hádam malo stačiť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
je problem dat haky dodatocne? staci nadvohnut trocha skridlu a zasunut alebo sam usi dat celkom dole skridla , haky na kritinu Roben piemont http://www.estrechy.sk/detail/1816-Sn...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, chcem dodatocne umiestnit na strechu protisnehove haky, sklon strechy 40, krytina Roben, Kysuce. Viete mi odporucit niekoho, kto mi presne urci umiestnenie?
Odpovedať
@jojop Skús u najbližšieho predajcu. Alebo priamo výrobcu - teda jeho zástupcov na SK alebo v ČR: https://roben.com.cz/kontakt/kontaktn... Nejaké informácie máš aj tu: chrome-extension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/https://roben.com.cz/do-pobrania/karty-informacyjne/akcesoria_wybrane_akcesoria_dachowe.pdf Ako vidím na návode, pri umiestnení háku asi treba zo škridle kúsok zbrúsiť. Inak to nie je žiadna veda, to sa dáva podľa vlastného uváženia. Ak mávate veľa snehu, tak ti stačí tak, ako mám ja. Ja som dal do 2 radov na preskačku na každú druhú škridlu - pozri hore obrázok. Ten hák nemá za úlohu sneh udržať na streche, ale v prípade zosuvu ho rozbiť, aby nepadol ako jeden veľký kus. Ak dáš aj na každú škridlu do jednej rady, bude to tiež dobré. Viac nemá zmysel dávať.
Odpovedať
U mna ich dali takto: http://www.modrastrecha.sk/blog/epto/...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
výrobca podľa sklonu strechy odporúča 2,8 na m2 ;-)
Odpovedať
Tu je dobry clanok o tom kolko treba hakov a ako ich rozmiestnovat. https://stavba.tzb-info.cz/stresni-kr... alebo aj tu. https://www.idnes.cz/hobby/dilna/prot... A protisnehove haky zacinaju s hustotou 1.3 haku na m2 a konci sa s hustotou 5 hakov na m2,
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jojop Podla tejto mapky je pre https://www.dlubal.com/cs/oblasti-zat... Kysucke nove mesto oblast zatazenia snehom IV. Pre sklon strechy 40 stupnov je potrebne 2.8 haku na m2. Tu je napr. scheme pre 2.8 haku na m2 Je to schema E https://www.krytiny-strechy.cz/techni... Je to stylom v najspodnejsej rade hak na kazdej skridle a potom v kazdej druhej rade kazda druha skridla.
Odpovedať
@chrobak7 > zazil si zosuchnutie sneho zo strechy. Ja ano a casto u rodicov a teraz aj vo vlastnom. Ked mam strechu zo sklonom okolo 40 stupnov, tak ten jeden rad hakov ti je totalne zbytocnych. Tie haky treba dat na celu strechu, aby ten snech drzal. Len pre predstavu, kolko vazi sneh. http://www.snihnastrese.cz/normove-za... Ulozeny sneh vazi 300 kg/m3. Mokry sneh jtak 400 kg/m3. Takze na mojej streche ktora ma plochu jednej strany tak 70m2 mozem mat pri 5 cm vysky mokreho sneh tak 1.4 tony. Ked sa mi ta vaha toho snehu sype zo strechy, nechcel by som byt pod krajom tej strechy.
Odpovedať
@asdfb Musel by si mať háky na celej streche, aby ti udržali topiaci sa sneh na streche. Keď sa raz tá masa začne kĺzať dole, tak ju nič nezastaví. Ale tie háky to aspoň rozbijú. Ale u nás nie je veľa snehu, na Záhorí stačí aj to, čo mám. Sneh mi za 2 roky, čo tam bývame ešte zo strechy nepadal. Ak je oblasť s veľkým výskytom snehu, tam je možné dať aj viac tých hákov. Tá stránka, ktorú si dal je užitočná, o tých schémach som nevedel.
Odpovedať
@chrobak7 > Zahorie. Tak to verim, ze tam staci tak malo hakov. Jedna sa aj o sklon strechy. Ja som byval na Liptove a teraz v Turci.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Myslíte, že treba dávať háky na strechu so sklonom 18 stupňov? Je to na severe Slovenska, ale ten sklon sa mi zdá veľmi malý na to, aby sme dávali háky.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka_k nedávaj a uvidí po prvej zime, ako mnoho ľudí, takto čaká aby potom vedeli čo a jak
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?