Škrídľa verzus plech

Profilova fotka
Ake mate skusenosti s plechom alebo skridlou? Nevieme sa rozhodnut. Poradte pre a proti.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Jednoznacne skridla na trhu je kopec vzorov a znaciek, cena je priblizne rovnaka oproti plechu a ked uz plech tak falcovany v pasoch, tie tvarovane a polske su na jedno kopyto, zafuka vietor a strhne celu strechu. Po skridli sa da krasne chodit, a ak nahodou nejaka praskne da sa jednoducho vymenit.
Odpovedať
Profilova fotka
@ssss24 no tak s tým teda vobec nesúhlasím, sú uz velmi kvalitné plechy, nie z polska a ak sa tam ten vietor nemá do coho opriet tak nemá preco tú strechu strhnút. Výhodou plechu je nizsia váha. Nevýhodou skridle je, ze zvetráva, usádza sa na nu mach a je tazká. U nás fúkal taký vietor, ze vyvalal stromy a odkryl skridlovú strechu, lebo sa mal do coho zapret. Plechové strechy boli neposkodené.
Odpovedať
@nikuskad plechovu krytinu len taku ktora nema viditelne skrutkove spoje.
Odpovedať
Uplny suhlas, top vzdy bude falcovany plech. Tam kde su v ramci Slovenska najviac zatazovane strechy je vsade falcovany plech ktory vdaka pravidelnej udrzbe prezije i niekolko generacii. samozrejme musi to byt kvalitny plech a seriozne namontovana krytina. Osobne ja by som tie rozne tvarovane plechy skrutkovane plechy nedaval. Je toho na fore dost popisane staci precitat a urobit si nazor.
Odpovedať
aj my sme chceli niekedy plech - ale poriadny falcovany Rheizink, kalkulacia na nasich cca 250 stvorcov vysla takmer 30000e takze budeme mat Bramac skridlu. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@nikuskad ono to zrejme zavisi aj od charakteru domu a samozrejme aj financii.. my mame skridlu
Odpovedať
Profilova fotka
@ssss24 - to je čo za argument, že po šjridlovej streche sa dá chodiť? Mám dom so škridlovou strechou viac, ako 10 rokov, ale ešte som naozaj nemal potrebu sa po streche prechádzať. Inakšie veľmi záleží od lokality. Prečo sú strechy v horských oblastiach väčšinou plechové? Predpokladám, že kvôli hmotnosti snehu, ktorý ju môže v zime zaťažiť. Ak napadá pol metra mokrého snehu na už aj tak ťažkú škridlovú strechu, tak by som asi mal obavy sa zdržiavať v tom dome. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
urcite by som si nedaval na dom tie tvarovane novodobe plechy .... mozu pisat hocico aj tak je to naprd cele... bez toho aby sa to poskrabalo pri montazi sa to jednoducho neda(potom sa porusia vrstvy a je to v cudu) a potom su prevrtane ako sitko na cestoviny.. a to uz ani nehovorim ze ani jeden dodavatel vam nikdy nepovie ze tie skrutky s podlozkami maju tak zivotnost 5-10 rokov pri najlepsom.... ja preferujem klasicke palene glazurovane skridly, to je proste TOP .
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 praveze skridla je robena na poriadnu zataz, v alpach su len skridlove strechy, alebo vo finsku. a co taka skridla tondach? si ju prelozte do slovenciny co znamena. a v tatrach ked bola vetrna smrst ked vsetkym postrhavalo plechove strechy hned vsetci davali skridlu. tak ale to je len vas nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun presne toho som sa bala, ci plechovu strechu nestrhne vietor, rozmyslame medzi mediteranom a plechovou krytinou....
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzinkaz to vazne tolko? :-O my mame 280 m2 strechu :D
Odpovedať
ja mam kontakt moraviu a sto rokov pokoj predtym smemali bielu nejaku 40 rokob a bolo to ok abyvam pod nizkymi tatrami a hluk dazda v podkrovnom byvani nic ? ak je stre cha dobre pristupna je problem 1 krat v zime pozhadzovat sneh? nebutte lenivy
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vrajmantak no keby z plechu ides zhadzovat sneh tak si ho poriadne znehodnotis :)
Odpovedať
@ssss24 Poopravím. Vo Fínsku a všeobecne v severských štátoch pálenú alebo betónovú škridlu takmer nenájdeš. Tam je takmer všetko z plechu. Stačí si pozrieť google street. Ja to vidím asi takto -na severe Európy majú plech (asi skrz snehu) -na juhu Európy majú škridlu (asi skrz prehrievania) -Slovensko je v strede, takže ak plech aj škridla je dobrá voľba. Najdôležitejšie je to kvalitne urobiť. Ak je strecha kvalitne urobená tak nesmie ju odfúknuť ani zatiecť, či už je škridlová alebo plechová. napr. ja mám sklon strechy 15° Mohol by som použiť aj škridlu, ale myslím si, že je ďaleko lepšie použiť plech, ktorý nezatečie ani nepodtečie. Preto ja dávam falcovaný plech.
Odpovedať
@remba my tiez riesime tuto dilemu, ale manzel je viac prikloneny k pouzitiu plechu
Odpovedať
Nech si kazdy urobi nazor sam. Na fotke su dva domy postavene takmer v rovnakom roku (1953-55) vedla seba. Druha fotka je pohlad na plech z vnutornej strany strechy. Tu nie je o com podla mna. Skridla nie je zla krytina ale po case sa ta krytina rozne poposuva na streche, vznikaju miesta cez ktore Vam nasnezi ci naprsi, po par desatrociach sa zacinaju okraje drolit ale aj praskat. Otazne je co vydrzi sucasna skridla.
Odpovedať
@zuzinkaz Ak mozem kto Vam dal taku cenu? To su chori ludia.... Rheizink je drahota preukrutna ale aj tak m2 falcovaneho plachu podla ich cennika vyslo do 30€/m2 x 250 m2 je 7500 € + doplnky + praca, zaokruhlim to na 15 000 € co je podla mna aj tak na hranici dat tolke peniaze za plast strechy a pracu s tym suvisiacu. Samozrejme ak ste tan mali XY vikierov, uzlabia a rozne specialitky tak potom ta cena mohla ist hore. Preto je nutne robit jednoduche strechy, ale aj tak 30 tisic je ulet toho darmozraca ako hrom.
Odpovedať
Profilova fotka
V norsku maju taktiez vsetky typy krytin na strechach, od betonovych cez palene skridle, od profilovanych az po falcovane plechy.Moj nazor je taky: Ked plech tak falcovany s dvojitym falcom a ked skridla tak palena dobre odvetrana od spodu. Hlavna je vzdy udrzba. Idealne kazdy rok pred zimou skontrolovat zlaby a kondiciu krytiny, ci niekde neni prasknuta skridla alebo nedoliehajuci - uvolneny plech. Potom vydrzi roky. Co sa tyka konkretneho vyberu tak zalezi od sklonu strechy a od estetickeho citenia. Do mensich sklonov by som ale skridlu neodporucal (aj ked vyrobcovia sa snazia tie stupne tlacit dole) z dovodu podtekania pri jarnom roztapani snehu.
Odpovedať
@nikuskad jednoznačne škridla...
Odpovedať
@donmonkey7 pekná blbosť to ako keby som povedal jednoznačne nafťák ,ale nepoviem prečo a pre koho
Odpovedať
Profilova fotka
@nikuskad my máme 310 m2 krytiny a škridľa stála necelých 5000€.
Odpovedať
@duzu pre mňa. Ja keby som staval kdekoľvek, tak si dávam škridlu. Mohol som napísať svoj názor. Či?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely - z plechovej strechy asi sneh nikto zhadzovať nebude, lebo plech ke hladký a zosunie sa aj sám.
Odpovedať
@donmonkey7 to si môžeš čo chceš ,ale netvrď že všade je najlepšia len škridla, je isto najvhodnejšia do oblasti kde je veľa slnečných dní, na juhu Európy ani inú kritinu nevidieť lebo sa neprehrieva ako plech, ten je zas vhodnejší do miest kde je veľa snehu
Odpovedať
@duzu asi si nečítal to, čo písal uživateľ ssss24. Že? Ja by som aj pod veľa snehu dal škridlu Aj do prostredia so silným vetrom. :-p .
Odpovedať
Profilova fotka
@mirooslav to ste mali super cenu...my mame 130 m2 a o cene pomlcim:O) jedna sa tiež o škridlu
Odpovedať
Profilova fotka
@nikolla2 Bola to cena len za materiál , pokládku sme si realizovali sami :-)
Odpovedať
@donmonkey7 no daj si a budeš si to zhadzovať sám, no v DS ani nevieš ako sneh vypadá, príď sa pozreť pod Ďumbier a užívateľ ssss24 nebol nikdy v severských štátoch kde je veľa snehu ,pozri si z google foto všade strmé strechy pokryté plechom stačí sa pozrieť v Tatrách , vietor ju strhne len vtedy ak je zle spravená,ak sa nemá do čoho zapreť, nezhodí ju teraz už ani z čertovického motorestu,kde sa všetci čerti ženia, ako tú starú.
Odpovedať
Plechove strechy moze vietor strhnut ak je zle kotvenie ale este dolezite je prudenie okolo a pod krytinou, nakolko vznika podtlak, ktory vyrazne prispieva k vibraciam a naslednemu odtrhnutiu od kotvenia.
Odpovedať
@duzu ty si isto predajca plechových striech...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?