Skary medzi oplechovanim plochej strechy a zateplenou fasadou v zimnom obdobi

Profilova fotka
Potreboval by som pomoct s urcenim priciny vzniku skar medzi oplechovanim plochej strechy a zateplenou fasadou v zimnom obdobi. Oplechovanie atiky je riesene plechom TiZn na OSB doske. Boli pouzite plechy v dlzke 4m. Zateplenie fasady je riesene 30cm sedy polystyren. Strechu realizovala firma. Strecha a zateplenie bolo realizovane v letnom obdobi. Po prvej zime vznikli skary hlavne v rohoch a po dalsej zime sa este zvacsili plus sa vytvorili dalsie po celom obvode (niekde mensie v rohoch vacsie). V rohoch su vacsie vid prikozene fotky (az 1.3 cm). V letnom obdobi sa tieto skary zmensia na cca max 0.5 cm. Odpoved z firmy je, ze problem je v zatepleni a jeho dilatacii. Ja si myslim, ze skor v realizacii oplechovania atiky. Budem vam vdacny za vase postrehy a komentare, pripadne aj navrhy na riesenie problemu.
Odpovedať
Profilova fotka
A kde je ta OSB doska, nejak ju tam nevidim...
Odpovedať
Profilova fotka
no ona je schovana pod spodnym plechom, ten je len klasika pozinkovany. Takze zvrchu je TiZn a zospodu je prilozeny klasicky pas plechu aby zakryl tu OSB dosku a chratil ju. Aspon tak mi to vysvetlili, ked sa to robilo.
Odpovedať
Profilova fotka
No pridavam radsej este nejake foto z realizacie strechy aby to bolo jasnejsie. Ten podkladovy plech pod OSB je otazny. Ak ak tam vobec je tak asi len ku koncu oplechovania. Foto kde sa dava polystyrene je v malom rozliseni tak to nie je dobre vidiet :-(.
Odpovedať
Profilova fotka
možno je to hlúposť, ... nemôže byť tá OSB doska navlhnutá a tým pádom zväčšila objem a odtrhlo fasádnu omietku od oplechovania zospodu? Na druhej strane, ja to mám podobne akurát pod OSB doskou nemám zospodu plech...a je to už viac ako rok v poriadku
Odpovedať
Profilova fotka
OSB doska plech aj polystyrén pracujú majú inú tepelnú a vlhkostnú rozťažnosť.Preto to praská Mal tam byť okapový plech z Fatrafolu.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za fotky. Odlisnosti su oproti vasej streche v tomto: - presah OSB dosky cez atiku je v mojom pripade vacsi (odhadujem aspon 30cm) koli hrubke fasadneho polystyrene - takisto presah oplechovania cez OSB dosku je vacsii (odhadujem 15 cm) - v mojom pripade nie je OSB doska kotvena priamo do atiky ale medzi atikou a OSB doskou je polyuretan (zareplenie ariky zvrchu) Takze v mojom pripade prave z uvedenych rozdielov vidim vacsiu pavdepodobnost dilatacie atikoveho plechu v dosledku zmeny teplot a mensieho odporu kotviaceho systemu (vacsie presahy, kotvenie cez polyuretan, ktory nie je extra tvdy material ako napr. beton). Osobne neviem posudit ci vlhkost OSB dosky moze toto sposobovat. Aj firma sa mi vyjadrila, ze takyto problem este nemali a to uz robili mnozstvo plochych striech. Ale toto je trochu odlisna stavba a aj riesenie ktore navrhli nemali asi odskusane. Skor riesili system, ktory mate vy (mensia hrubka fasadneho zateplenia, nezateplena atika zvrchu, mensie presahy OSB dosky a plechu do volneho priestoru t.j. silnejsie ukotvenie do podkladu a obmedzenie prilisnej dilatacie plechu). Pouzili aj u vas az 4m dlzky TiZn plechu, alebo kratsie?
Odpovedať
@robonr pod ten plech v tomto detaile sa dáva komprimačná páska, ale čo už teraz keď je to spravené. V každom prípade to treba niečim pružným, čo tam neprepustí vlhkosť, utesniť. Existuje niekoľko systémových riešení, ale tie už teraz nespravíš.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za reakciu. S tou komprimacnou paskou plne suhlasim, ale aj tak si myslim ze v mojom pripade by to problem 100% nevyriesilo. Lebo otazkou je aka komprimacna paska sa standartne pouziva/ma pouzit na spojenie s fasadou a oplechovania? Existuju rozne pasky, podla toho aku skaru maju vyplnovat. A kedze dopredu sa nevie, ze skara moze vzniknut az 1.3 cm, pouzili by komprimacnu pasku ktora funguje napr, na skaru 4-8mm alebo 5-12mm a v konecnom dosledku by to aj tak tu najvacsiu skaru nazaplnilo. Co je zaujimave, ze mam hlinikove parapety, tmavo hnede, v lete sa ich nemoze clovek ani dotknut, tak su horuce. Ale ked sa pozrie na ne zospodu a pripojenie k fasade, tak v podstate ani skara nie je. Ten clovek, ktory mi robil fasadu ich nepouzil. Zobral ma na inu stavbu, kde bolo tiez riesene oplechovanie a spoj s fasadou bez komprimacnej pasky. A tam skary nevznikli. A pravdu povediac, myslim, ze na vela stavbach sa pasky nepouzivaju a taketo skary nevznikaju. Preto si myslim ze skutocnou pricinou je nadmerna dilatacia systemu oplechovania atiky. Ale kedze som si nie isty a nie som clovek co navrhuje a realizuje ploche strechy, tak sa pytam mudrejsich a skusenejsich :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@robonr ak chceš, aby som vedel o tvojej reakcii, tak klikni pod mojou odpoveďou na "Odpovedz", aby som dostal upozornenie. K téme: netuším, aké dlhé plechy použili, či 4-metrové, to mal na starosti majster-fatrafolista. Príčina vzniku tvojej situácie bude asi v odpovedi @antonmesaros
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo Dik za upozornenie ohladom odpovedi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton Viete mi prosim blizsie uviest, co to znamena okapovy plech Fatrafolu? Je to nejaky zvlastny material, alebo system ukoncenia? Pripadne ak je to niekde znazornene alebo popisane, viete mi poslat na to link?
Odpovedať
@mesarosanton @robonr ja nemam na atike ani OSB dosku, plech davali rovno na atiku z porfixu. neviem ako ten plech ukotvili, ale nieje medzera medzi plechom a fasadou a je to tak uz vyse roka.. ja by som tam asi nastriekal nizko roztiaznu pur penu... skus sa poradit..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robonr okapovy plech fatrafolu je obycajny plech ale poplastovany, aby sa na neho dala natavit folia... nechapem celkom, cim to malo byt relevantne k tvojemu problemu, kedze ty nemas fatrafol ale EPDM foliu.
Odpovedať
Profilova fotka
Mne to pride tak, ze pri tak masivnom zatepleni sa malo najprv spravit zateplenie fasady a potom atika. Na vrch zateplovaku prilepit PUR penou OSB dosku bez presahu a nasledne nan sa srobuje oplechovanie. Potom to nema ako odtrhnut. Mas velku hrubku zateplovaku a ta OSB je 30 cm v lufte. To je velmi pravdepodobna pricina toho prehnutia. Inac cela ta atika je navrhnuta zvlastne, neviem aky vyznam ma PUR panel pod OSB, ked pod nim je este aj tak itong. Riesenie vzniknuteho problemu ma vsak nenapada... :-( Ja som si vymyslel vlastnu konstrukciu a myslim ze je naveky https://www.modrastrecha.sk/blog/abob... Na vrch pride oplechovanie ked sa klampiar zobudi a potom este 1x EPDM z vrchu oplechovania na EPDM strechy.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo na tej atike je vlastne PIR (aj ti si ho pouzil pod okenne parapety :-)). Bolo tam navrhnute koli lepsej izolacii atiky zvrchu (aj ked je tam Ytong). Zo zaciatku som tiez myslel, ze atika nebude z murovaneho material a le bude sa tam stretat fasadny a stresny polystyren. Potom ma ale od toho odhovorili, koli nebezpeciu odtrhnutia rohu pri velkych vetroch. No a pozeram, ze ty si si tam vlastne vyrobil atiku z polystyrenu :-). Vyjadril sa ti k tomu rieseniu aj nejaky statik alebo technik co to vie prepocitat na narazovy vietor? Mne sa osobne ten system paci ale ked ma postrasili ze mi moze pri silnom narazovom vetre odtrhnut roh fasady a kus strechy tak som radsej ustupil :-). Prilepit dosku PUR penou k polystyrene by som neriskoval. Ak tam vznika pnutie tak ti to moze aj tak povolit a to este ti nepovoli PUR pena ale vytrhne ti kus polystyrenu. Ak uz nepojde inac to riesit (prerobenie systemu oplechovania atiky firmou) tak pouzijem asi stlacitelne teflonove resp. PUR snury (O profil o roznej hrubke podla velkosti skary). Dalsia moznost je tam nejak natlacit dilatacnu pasku. Boooze furt mi tento spellchecker opravuje slova na anglictinu :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@robonr kedze mas atiku z itongu, tak ta PIR uz postrada zmysel. Ja som to riesil ale trochu inac, ked prelistujes album zistis ze mne aj plocha strecha (este bez atiky) koncila po obvode doskami. Na to prisiel polystyrenovy klin a na jeho vrchu je zase doska. Cele je to prilepene o tu spodnu dosku PUR penou a este presrobovane 22 centimetrovimi tesarskymi srobami. Je to naveky, moze prist aj hurikan Katrina. Das tam sice dilatacnu pasku, no tu omietku uz nenapojis na tu povodnu bez toho aby si ten spoj omietok nevidel. U teba by moje riesenie neslo pouzit, mas vysoku atiku. Ja len 20 cm, viac som nechcel, lebo chcem aby bolo vidno zelen na streche :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pozeral som uz nieco z tvojich foto, ale nie vsetko. Ale urcite si pozriem cely system tvojej strechy. Hlavne ako si riesil polystyren na streche a tie dosky po obvode. Aj ten zlab na vodu ma zaujal :-). Ja mam dost polystyrenu na streche 40 cm vsade sedy + na to spadovy biely polysteren od 2cm do 24cm. Takze ta najmensia hrubka je 42cm a najvacsia 62cm. Zatial som este nazacal kurit. Vacsinou zacinam prikurovat az koncom Novembra ked mi teplota vo vnutri klesne pod 21C.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
mozno by pomohlo pouzitie takehoto profilu, samozrejme v kombinacii s vhodne tvarovanim plechom na atike http://files.hpi.cz/YHXSWRQUVHLSJXADC...
Odpovedať
Profilova fotka
@pekop Dakujem za obrazok. Vyzera to zaujimavo, skoda ze chyba popis jednotlivych casti toho sustemu. Kde sa to da najst a pozriet?
Odpovedať
HPI http://www.hpi.cz/katalog/zateplovaci...
Odpovedať
Profilova fotka
@pekop Dik za uzitocne info :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Niekto tu hore dával ten odkaz na zaoblený profil od HPI. Objavilo sa v roku 2019 niečo takéto tiež od HPI aj keď to nie je práve najlacnejšie https://www.imaterialy.cz/rubriky/inf... Má s tým niekto reálne skúsenosti prípadne s obdobným profilom? Tiež budem mať plochú strechu ale bez plného oplechovania atiky iba so záveternou lištou a riešim ako neskôr napojiť omietku. Čisto logicky akékoľvek napojenie omietky na plech bude dlhodobo bez dilatácie problémové. Vidím to u našich na staršom dome pri napojení akrylovej omietky na plechové parapety zospodu aj ked dnes sa už na to bežne používa parapetný zatepľovací profil. Tam to ale aspoň človek zospodu nevidí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?