Sikma strecha (novostavba) - PREHREVANIE PODKROVIA ?

Zdravim, Mozete mi prosim poradit ako zateplit sikmnu strechu na novostavbe, tak aby sa zabranilo prehrievaniu podkrovia? Dom ma 1.NP + obytne podkrovie. Takmer vsetci zatepluju sikmne strechy mineralnou vatou, ja mam tiez v projekte 2 vrstvy v celkovej hrubke 400. Podkrovne zateplenie sa bude asi realizovat mineralnou vlnou, kde je LAMBDA = 0,036 (SUCINITEL TPLOTNEJ VODIVOSTI). Vsetci vyrobcovia mineralnej vaty sa ohanuju lambdou.... lenze tento parameter je dolezity pre zimne obdobie, aby teplo neodchadzalo dovonka. Pre ochranu proti prehrievaniu zvonka je dolezita MERNA TEPELNA KAPACITA, ktora vyjadruje akumulacnu schopnost materialu, teda ako dlho je schopny material akumulovat teplo, kym ho prepusti dnu. A tu je problem, ze VSETKY mineralne vlny maju mizernu mernu tepelnu kapacitu. Vetky tieto ostatne materialy maju lepsiu mernu tepelnu kapcitu: drevovlaknita izolacia, celulozov izolacia, konopna izolacia, ovcia vlna a dokonca aj POLYSTYREN. Preco potom vsetci zatepluju mineralnou vatou? Viete mi poradit nejake rozumne riesenie pre zatelenie prodkrovia, aby sa podkrovie neprehrievalo? Dalsia pridavna nadkrovna izolacia sa mi zda asi uz velmi drahe riesenie. Da sa spoliehat na hydroizolacne folie, ktore maju reflexnu funckiu? Zvazujem krytinu BRAMAC PLATINUM (ktora my mala odrazat infraziarenie) so stresnym balickom COOL, kde je hyrdoizolacna folia Clima Plus 2S, kde tvrdia ze odrazi 85% teplna a dokaze znizit teplotu podkrovia o 3 stupne celzia. Neviem vsak, ci je to len marketingovy tah, alebo funcne riesenie? A na ako dlho? Budem mat teplne cerpadlo, ktore bude v lete chladit cez podlahove kurenie (aj v podokrovi). Klimatizaciu by som nechcel montovat. Neviem vsak ci je to dostatocne riesenie na vychladenie podkrovia. Co by ste odporucili?
Odpovedať
Jediné trvalé a uspokojivé riešenie v teplejších lokalitách je jednoduché - klimatizácia a podobné zariadenia. Ak už, tak stropné chladenie.
Odpovedať
@palo231 Ja mám strechu zateplenú striekanou PUR penou a povalový priestor je aj v lete len o niečo teplejší, ako prízemie. Je tam 24 cm peny.
Odpovedať
@chrobak7 vdaka za nazor Striekanu PUR som zatial neuvazoval.... Vies povedat orientacne ako to vychadza cenovo, ci je vyrazne drahsia ako klasicke zateplenie mineralnou vatou? Predpokladam, ze staci tensia vrstva. Da da nejako odhadnut aku hrubu vrstvu maju nastriekat, aby sa to podkrovie neprehrievalo, napr.aby aj v lete pri tych najvyssich teplotach sme nemali nikdy viac 26-27 stupnov (Aj ked neviem vobec do akej miery mi pomoze podlahove vodne chladenie TC). Ake teploty mas ty v podkrovi bez klimatizacie pri tej 24cm PUR pene? Dik.
Odpovedať
Ked mas TC s moznostou chladenia, treba dat stropne chladenie. Uplna skoda to nevyuzit. Chladenie podlahou nie je to prave orechove, pomoze trochu aj to, ale nemusi kazdemu vyhovovat.
Odpovedať
@palo231 no to nie je úplne pravda, že lambda má zmysel len v zimnom období. Máš pravdu že dôležitý je aj údaj o mernej kapacite tepla. Na tvoju otázku prečo všetci zatepľujú vlnou strechu je jednoduchá odpoveď. Min. vlna má malý difúzny odpor, takže ak sa Ti časom poškodí poistná fólia pod strešnou krytinou a navhlne konštrukcia, vie sa cez vlnu odpariť. Pri polystyréne ti pri problémoch s vlhkosťou v drevenej konštrukcií strechy zhnijú krokrvy. Samozrejme toto platí len v prípade malých únikov vody do konštrukcie, pri väčšom poškodení je to už prakticky jedno. Dôležitá je skladba konštrukcie strechy, nie len vlna. Zdroj tepla nemusí byť nutne od strechy, teplo stúpa smerom hore, takže všetko teplo čo pustíš v lete do domu ostane v podkroví. Preto treba dobre regulovať tepelné zisky počas leta. Aký tepelný odpor potrebuješ dosiahnúť v strešnej konštrukcií, keďže máš iba 40cm priestor na izoláciu?
Odpovedať
@palo231 ahoj, my máme celý dom zateplený striekanou penou cca 25cm. V obývačke a kuchyni máme otvorený strop + je tam taká galéria. Ešte tam nebývame ale na jar a cez leto tam bolo vzdy 22-23 stupnov vonku pri hociakom pocasí. Cez víkend budem na dome, tak ti skúsim pomerať na tej galérii hore aká je teplota. pocitovo je tam teplejšie trosku ako dole ale presne koľko to neviem. Je to síce drahšie ako vata ale máš to hotové za pol dňa. Uvažujeme ze dáme aj pochôdznu povalu zatepliť striekanou penou ale to asi až budúci rok.
Odpovedať
@palo231 a v lete robi vata co? zabranuje aby cez nu neslo teplo "von" = z priodody do domu. Mas to to iste, Akumulaciu a mernu tepelnu kapacitu naco riesis? preco tu to nevadi v zime? Aky material ti udrzi 10 dni 30° vonku za sebou, resp 10 slnecnych dni ked ti slnko prazi na strechyu 10 hodin denne. Zbytocne uvahy daj vatu mas pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo231 V podstate si si aj odpovedal treba použiť materiál s čo najväčšou tepelnou kapacitou najlepšie by na tom malo byť drevovlákno a samozrejme ho treba použiť ekvivalentné množstvo k pôvodne navrhnutému izolantu.
Odpovedať
@martosko lenže drevovlákno má lambdu pri najlepšom 0,04 za cenu okolo 36€/m2 pri hrúbke 10cm. Za to kúpi Isover vlnu s lambdou 0,03 a ešte mu ostanú peniaze. Keďže zrejme nezmestí do konštrukcie viac ako 40cm izolácie tak nemá veľmi na výber...
Odpovedať
@palo231 pokojne tam daj vatu podľa projektu. Potrebuješ aby sa ti povrch vnútri nezohrial teplom z vonku. Aby jednoducho nesálal teplo ako robí napríklad vnútorná žalúzia. Čiže kvalitnú izoláciu. Nič viac ani menej. Ja som viac krát meral teplotu stropu a ďalších povrchov v podkroví a nie je merateľný rozdiel medzi 36cm vaty v strope a 20múrom+25EPS steny. Akumulácia má nejaký efekt len pár hodín. Napríklad ja mám železobetonový strop a schodisko, tak keď je v noci teraz chladno, tak to nejaký čas trvá kým sa potom povedzme doobeda ohrejú. Ale sú od vonkajšieho prostredia odizolované 20cm EPS... Ak sa bojíš tepla, tak jediné čo ťa zachráni je aktívne chladenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 Preto som písal že ho tam treba dať ekvivalentné množstvo, lebo má trocha horšie vlastnosti. Nikto netvrdil že to bude lacné ale ak je požiadavka zbaviť sa prhrievania zadarmo to nepôjde.
Odpovedať
@peter977 netusim aky tepelny odpor potrebujem dosiahnut...Mozno je ten udaj niekde uvedeny v projekte (v energetickom hodnoteni), ale nemam projekt momentalne pri sebe. Ja netvrdim, ze mam "iba 40cm priestor" na izolaciu. Viem len ze mam v projekte navrhnutu izolaciu celkovej v hrubke 400 (dve vrstvy mineralnej vlny 180+220), krokvy maju profil 80/180. @sysell da sa najst viacero clankov, ci uz odbornych s prepoctami, alebo napisanymi zrozumitelnou recou aj pre laika. Je to proste fakt, ze mineralna vlna ma slabu mernu tepelnu kapacitu a teda slabo chrani v lete. Vid. napr. tento clanok o fazovom posune: https://inardex.sk/fazovy-posun/ Ma niekto skusenosti s tymi reflexnymi hydroizolacnymi foliami, ci to trochu pomaha? Napr. ta folia "Clima Plus 2S" co Bramac ponuka v stresnom balicku COOL. https://www.bramac.sk/hlavna-navigaci... A ma niekto krytinu Bramac Platinum, pomoze tam povrchova metalicka vrstva co odraza infraziarenie? Zaujima ma to aj preto, ze strechu planujeme asi CIERNU (prip. tmavosivu), takze sa bude asi viac zohrievat ako ine farby.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@palo231 to že majú niektoré materiály väčšiu kapacitu znamená len že majú väčšiu zotrvačnosť a nie že by ťa ochránili pred teplom.
Odpovedať
@palo231 ano ja chapem a co s fazovym posunom - den 30° 10 hodin prazi na ciernu stechu v noci teplota 20°- toto trva par dni ... kde tam chces carovat s posunmi a inymi teoretickymi kecami? Proste dom sa ohreje ako svina + okna + teplo z cloveka + dalsei zisky. A co potom polystyren na stenach? ano mozeme stavat z metrovej tehly alebo ytongu. Dom sa ked zaizolujes stechu aj vatou nebude prehrievat, je to v pohode, ak neznasas teplo daj klimu, bude to asi aj lacnesjei ako rozmyslat nad specialnymi izolaciami a zazracnymi foliami
Odpovedať
@palo231 jednoznačne nemôžeš použiť izoláciu ktorá je horľavá alebo málo difúzne priepustna v mieste kde sú krokvy. Ešte sa skús poobzerať po nakrovných izoláciach napr. Puren alebo Austrotherm. Tie vyrábajú už s prilepenou reflexnou fóliou. I keď tie reflexné fólie sú podľa mňa blbosť, pretože teplo sa prenáša aj tak prúdením vzduchu a fyzickým prenosom na ostatné materiály. Reflexná fólia odstráni prenos tepla žiarením no konvekcia a kondukcia ostávajú. To môže fungovať akurát tak vo vákuu... A ešte jedna vec z praxe. Mám známeho čo má postavené takmer identické 2 domy vedľa seba vo Vojke. Oba majú rovnakú tepelnú izoláciu len 25cm min. vlny 038. Jeden má cez deň stiahnuté rolety a je tam max 20 stupňov (priznaný vysoký strop) , druhý má presklenné plochy nezakrité a je tam už v polovici dňa cez leto 32 stupňov. Obe stavby sú drevostavby. Obe stavby sú bungalovi a obe stavby majú orientaciu terasových dverí a väčšiny presklenných plôch na Juh.
Odpovedať
@palo231 prosim ta ako ste to doriesili? riesime rovnaku otazku teraz :) dakujem
Odpovedať
@zuzula2017 skusim zosumarizovat, priznam sa prestal som to uz riesit zateplenie podkrovia bude klasicky mineralnou vlnou (nie uplne najlacnejsou) s nejakou lepsou lambdou v celkovej hrubke 400, tak ako som mal v projekte, mozno dame navyse debnenie (plny zaklop) Stresny kytinu budem davat klasiku palenu skridlu s povrchovou upravou engoba Asi moc neverim betonovej krytine (=pomalovanemu betonu), hoci tvrdia ze bramac platinum ma specialnu antireflexnu vrstvu ktora odrazia infra ziarenie a zabranuje prehrievavaniu, ale ako dlho vydrzi?... co vidim vsteky betonove krytiny vyzeraju po par rokoch hrozne (zarastene machom a lisajmi, vyblednute...) Chladenenie v lete bude tepelnym cerpadlom cez podlahu, vsetci co to maju tvrdia ze to postacuje na prijemne vychladenie v extremnom pocasi, nam studene podlahy nevadia, vzdy behame v papucach.... A vobec extremny su len par dni v roku. Ked uz bude investicia do TC, treba ho vyuzit aj na chladenie. Uvidime par rokov, keby to nepostacovalo, tak sa dorobi klasicka klima. Zbytocne sme nateraz nenavysovali rozpocet.
Odpovedať
a samozrejme vonkajsie zaluzie budu samozrejmost na vsetkych velkych oknach (aby sme si v lete nepustali teplo dnu)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?