Sedlová strecha bez podporných stĺpov

Profilova fotka
Ahojte, v projekte bungalovu mame podveseny (na krokvach) SDK strop a sedlovu strechu (sklon 22st). Rozmer domu je 12x8m. Pomurnica je polozena na venci a vaznicu mame podopretu dvoma zelezobetonovymi stlpmi (asi bezne riesenie) Robime ale zmenu a sice strop bude keramicky (nosniky,vlozky) a pomurnica bude polozena rovno na nom. (aj menime sklon na 25st) Teraz je tu otazka, ze ci tie dva podporne stlpy vobec treba. najradsej by som ich nerobil ale neviem ci je to dobre. Ono idem s tym za statikom, ale chcem vediet aj ine nazory Krytina bude bramac dakujem
Odpovedať
napadá ma hneď pár otázk aby sa vôbec niekto k tomu mohol odbornejšie vyjadriť. Rozpon krovu zodpovedá dlhšej alebo kratšej strane domu, oblasť kde staviate dom (snehová, veterná) z toho vyplýva zaťaženie v rámci slovenska sa dosť líšia. Pôvodný krov mohol byť podopieraný kvôli záťaži od podhľadu a izolácie takže montovaný strop ho dosť odľahčí... ale všetko závisí od veľa vecí a jedine statik ti to posúdi správne, keď uvidí projekt a všetky podrobnosti, ideálne kontaktovať statika čo robil pôvodnú dokumentáciu ten vie kde čo ako a prečo dal.
Odpovedať
Profilova fotka
rozpon je 8m, a staviam stredne Slovensko a ako pises. tiez si myslim, ze ak z krovu odlahcim SDK strop, zavesy, izolaciu tak hmotnost zatazenia naozaj klesne rapidne takze mozno tie stlpy su zbytocne... ale kazdopadne som dohodnuty s kamaratom co riesi statiku domov, ze sa mi na to pozrie.
Odpovedať
@dorwin co vas vedie ku keramickemu stropu? nebude to zbytocna konstrukcia? ake bude mat vyuzitie? Priamo na strop sa daju ulozit drevene stlpy, ktore budu podopierat vrcholovu väznicu. Ci je to mozne zalezi na zatazeni a unosnosti stropu. statik ti to urcite prepocita (alebo minimalne povie ci ano alebo nie) Povodne stlpy by sa dali nahradit napriklad nosnikmi. Bez blizsich informacii sa neda presnejsie asi poradit. Nad väznikom ste nerozmyslali? Dnes je to v oblube. Na 8 metrov nie je problem a budete mat lahku stresnu konstrukciu, co sa odrazi na stenach a zakladoch. Tak na zamyslenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst, dost dlho som chcel SDK, ale ked sme vsetko zvazili, tak tie (nie velke) usetrene prostriedky nestoja za to. 1. menis strechu - problem 2. nadstavovat - nemozne 3. odkladaci priestor - nemozne 4. silny vietor odnesie jednu skridlu, zaprsi - problem 5. sadrokarton pracuje, vznikaju prasklinky na strope alebo na styku SDK a steny 6. servis priestoru nad stropom? neviem si predstavit 7. zavesit luster alebo cokolvek tazsie na strop (vertikalne zaluzie a pod.)? atd.atd. cena... - keramika = nosniky,vlozky,zelezo,beton, zo spodu omietka,stierka -SDK = zavesy,CD/UD profily,izolacia,parotesna folia,SDK, skrutky,cas urcite dlhsi na realizaciu a davat bacha na tesnost atd. Teda ak neberiem hmotnost, to je urcite vyhoda v prospech SDK. Neviem, ale ked to vsetko zratam vratane prace tak mi to nepride az taky rozdiel a uz vobec nie az tak vyhodne. takze dame keramicky strop a na to 20cm polystyren izolacia a nejake OSB uzitkova hodnota ma prednost. Si nebudem za par rokov buchat hlavu, ze mam dalsich 100m2 nevyuzitych, radsej tam budem skladovat bordel tak asi rozmyslam ja :) nevravim, ze je to spravne a ze mam pravdu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin súhlasím s Vami, pridávam zvukovú izoláciu, ochladzovanie pri vetre.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?