Rovná verzus šikmá strecha

Ahojte vsetci s architektom riesime projekt nasho domu ale paradoxne nas okrem inych veci najviac trapi strecha. Pacia sa nam moderne domy s plochou strechou, ale bojime sa, ako su ploche strechy riesene co sa tyka odvodu vody, pripadne hlavne v pripade vela snehu. Pri sikmych to az taky problem asi nie je, kedze sa tam mozu dat snehove zabrany atd. (som ale uplny laik). Co sa tyka domceku, tak to bude zatial bungalov s zastavanou plochou cca 180-200m2 a bude sa skladat z dvoch casti, ktora bude jedna vyssia a druha nizsia. Architekt nam navrhol dokonca na jednu plochu strechu "zatravnenie", ale to by sme nechceli, mozno to vyzera dobre, ale urcite nepotrebujeme mat travu na streche a radi by sme strechu, o ktoru sa netreba velmi starat. Mame pozemok celkom velky (teda aspon pre nas), necelych 900m2 a nechceme na streche ani terasu, ani ziadnu travu :) dakujem za kazdu radu (pridam aj projekt na diskusiu, len som to nechcel davat dokopy) prajem pekny den a vikend
Odpovedať
dakujem, 7° je uz v pohode, co sa tyka veci, ktore nas trapili ? voda, sneh atd. ?
Odpovedať
@vybga tak isto ako sa dimenzuje sikma strecha na zatazenie snehom, tak isto sa dimenzuje aj plocha strecha na sneh. To ze sa plocha strecha vola plocha neznamena ze je v skutocnosti uplne plocha, tiez ma urcity sklon na odtok vody (aspon 2%). Ak sa vam paci plocha strecha tak nevidim dovod preco by ste si ju nemohli dat.
Odpovedať
Profilova fotka
ak sa vam paci plocha, dajte plochu, my sme tak spravili (ai ked z inych dovodov, mame poschodovy dom, a tam sme to vyhodnotili na menej problemov s atypickym nabytkom a prehrievanim interieru). Pri bungalove ma sikma strecha par vyhod, ale ci ich vyuzijete, je na vas: mozny odkladaci priestor medzi stropom a strechou, a v tomto priestore sa da lahko doriesit napriklad rekuperacia a pripadne doplnkove vedenia cohokolvek, to pri plochej tak lahke nie je. Inak co sme zistovali, technicky (riziko zatecenia, zataz snehom, atd) je to pri dnesnych technologiach jedno, dobre su aj ploche aj sikme strechy. Na plochu je dobre dat 5 cm strku, vyriesi to problem prehrievania strechy v lete (aj ked potom tam treba raz za par rokov vyliezt, ci sa tam neusadila nejaka burina a pripadne ju vytrhat, ale to je zanedbatelne).
Odpovedať
Profilova fotka
ja sa uz len usmievam ak citam prispevky ako toto.. ved nezijeme v komunizme ked sa strechy robili tekutym asfaltom,ktory slnko roztrhalo... jaaaj ludia... ved doba ide dalej a problem ako dazd, sneh a podobne dnes nehraju rolu... nato su tam statici aby to s architektom dali dokopy cele :)
Odpovedať
dajte si taku aka sa vam pací.. chcete plochu, dajte si plochu.. nasi maju staru kocku - teda rovnu strechu a vlastne uplne rovna nieje - je tam mierny spad, aby voda stekala.. a my budeme zas davat sikmu.. vzdy sa mi lubili tie sikminy v interieri v podkrovi aj ked to ubere z miesta a tiez staviame na nedidne tak by sa tam taka "moderna" budova uprostred sikmostrechych domcekov moc nehodila... a ked strechu dobre zaizolujete tak sa nemate coho obavat a na druhej strane vam to statik navrhne co sa zatazenia a inych veci tyka...a keby aj bolo veeela velaaa snehu tak ju pozhadzujete zo strechy, robia to aj ini ( zo sikmej strechy sa zosupne aj sam)...
Odpovedať
Profilova fotka
@vybga v prvom rade by som sa informoval co povoluju normativy, mne na obci bolo povedane, stavajte co chcete, ale neopovazte sa doniest projekt s rovnou strechou :)
Odpovedať
Plochu strechu bude musiet nieco kvalitne izolovat. No, a pravda je taka, ze ziaden material na svete nie je dlhodobo schopny znasat teploty a UV ziarenie zo slnka (a coraz extremnejsieho tepla a ziarenia) v lete. Detto v zime zase dalsie extremy. A ploche strechy sa izoluju materialmi na zaklade ropy. Cize co na slnecnom ziareni a teple garantovane zdegraduju. Cize plocha strecha zacne proste casom zatekat. Ide len o cas. Z tohto pohladu zatravnena strecha znie co sa tyka zivotnosti asi najrozumnejsie. Ale kto by kosil strechu, ze ano?!. Cize zostava strecha sklonita. Ziadnych 7 stupnov! to je extremne malo. Aspon 12-15 stupnov. Ziadne skridle (nie su zo strany pocasia pri nizkom spade vodotesne ani vzduchotesne) to by ste mali naviaty sneh a stale vlhko pod krytinou. Cize ja by som siel ked uz do jednoduchej pultovej strechy so sklonom 15 stupnov (cize 26,8 cm na 1m zakrytej sirky) a esteticku plechovu krytinu v tvare skridle. Lacne a iste riesenie na dlhe roky. Pod strechu nezafuka sneh, nemoze zatiect voda. Sam to tak mam.
Odpovedať
@majkoj Nie normativy, ziadna norma vam nepredpisuje pouzitie nejakej typy strechy. Ale ide o domy na ulici. ak tam domy maju sklonite strechy, tak by bolo ako pest na oko tam postavit skatulu. Ale co uradnik na stavebnom urade to nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@janmoravec normativ nie je norma , ale cast dokumentacie obce, ktora predpisuje co je povolene a co nie :)
Odpovedať
@majkoj @janmoravec Tvar strechy moze prikazovat/zakazovat uzemne rozhodnutie obce na danu lokalitu. Preto treba pred zacatim projektovania zistit vsetky regulativa ktore obsahuje tento dokument.
Odpovedať
ahoj dajte taku aka sa vam paci a vyhovuje, ploche strechy sa dnes izoluju uplne inimi materialmi ako je takzvana ipa takze je to na projektantovy a vas aby ste to zvazili a to ci vam pasuje dom do ulice, ci chcete podkrovie ,nosnost voci snehu ak byvate dakde na evereste apod
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mirecklinec No ja si myslim, ze co sa teplom lepi (spojuje), to sa teplom aj odlepi. Ide len o to len kedy sa tak stane, nie ci sa tak stane. A UV ziarenie je tak silne ze tomu neodola tiez nic ziaden material ked je priamo vystaveny slnku / preto zatravnena strecha ked uz by bola najlepsie riesenie. A prognoza jna dalsie roky je len zhorsujuca, viac tepla, viac extremneho pocasia, viac uv ziarenia. Cize ja ako rozumny clovek za ktoreho sa povazujem by som do plochej strechy s nejakou izolaciou trebars aj zasypanou strkom vobec nesiel. Strk sice nieco zacloni ale teplo je svina. Iste niekto namietne ze napr. EPDM podlozky na plechovej streche su tiez z materialu z ropy. Ale jednak je ich minimum a jednak su aj strechy kde skrutky nie su priamo vidno. Co sa tyka tepla. Plech ma maly objem a teda aj malu tepelnu zotrvacnost. Zajde slnko, plech rychlo vychladne. A nejaka konstrukcia zasypana kamenivom ma ovela vacsiu tepelnu zotrvacnost, do toho este drzi vodne pary, cize teple vlhko, proste para zase len prospeje rychlej degradacii tej izolacie. Proste nech rozmyslam ako rozmyslam ploche nezatravnene strechy velmi buducnost nemaju vzhladom na klimaticke podmienky. Nakoniec nikdy sa v tychto zemepisnych sirkach ploche strechy nerobili a teraz je to akurat "moderne" z dovodu ze sa stavaju pasivne krabice, kde je plocha strecha akurat najjednoduchsi tvar.
Odpovedať
Profilova fotka
@janmoravec ďakujem za vysvetlenie, už viem, prečo rušia výzkumné ústavy.
Odpovedať
Profilova fotka
Kludne chodte aj do plochej, reci ako ze sa to prehrieva moze sirit iba ten co pozna stare Ypove strechy. Mam skusenosti s izolaciou Tatrafol s tym ze pod nou je mineralna vata a aj v lete ked pecie 40 stupnove slnko tak ta folia vobec nie je horuca. U nas mame odvody riesene systemom Pluvia od Geberitu ale som skor zastanca spadoveho odvodu do odkvapov. Vpuste sa zanasaju machom a prachom, treba cca raz za pol roka cistit tie kose, naviac musia byt v zime vyhrievane aby nezamrzli. Folia sa nazehluje, samovolne sa nic za tych 10 rokov nerozlepilo neprasklo. Jediny problem nastava ked na to padne kovovy kusok plechu alebo sa zaslapne srob ale aj vtedy staci zobrat zaplatu, zazehlit a je po probleme. Co sa mi na tom paci je ze sa tam daju polozit klimatizacne jednotky a podobne veci, velkou nevyhodou je absencia ulozneho priestoru po sikmou strechou. Pokial ide o starnutie, tak na betonovych krytinach vidim po 10 rokoch omnoho vacsie zmeny ako na tom tatrafole.
Odpovedať
@pksoo Uz len z tych akoze "nevyhod" co ste sam vymenovali ja osobne by som si plochu strechu nedal :-) Toboz nie s foliou co je uprimne len "novy komercny hit" ale system stale zostava rovnaky ako v minulosti. Jednoducho co je makke, tvarne, plastove, nemoze nikdy konkurovat niecomu hmotnemu, tuhemu a pevne spojenemu, to je uplne ina liga. Navyse tieto folie su drahe! cenou sa vyrovnavaju inym riadnym krytinam. Cize nie je to zarucene ani trvacne ani lacne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@pksoo , ak to robí firma nič také že kusok plechu ani srobik tam nema co robit... :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@1member su to skor odpady po servisakoch klimatizacii najomnikov. Maju ich vsetci umiestnene na strche a tak je tam dost velky pohyb.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?