Recyklovaná hliníková krytina

Profilova fotka
Na jar budeme rekonštruovať strechu, cca 350 m2, neskôr budeme potrebovať doladiť ešte ďalších 300m2. Zo všetkých typov strešnej krytiny sa nám najviac hodí hliníková (podhorská oblasť, storočný hlinený statok s kamennými základmi), v najideálnejšom prípade falcovaná. Natrafila som však na www.jural.sk, proti recyklácii nemám nič. Nemáte náhodou skúsenosti? Nie je hrúbka hliníka 0,4mm málo? Samozrejme viem, čím hrubšie, tým lepšie, ale stačilo by to? Poprosím o konštruktívnu debatu bez predsudkov a vopred ďakujem za rady ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
bola by ste spokojná, keby bol menší a tenší? hrúbka materiálu je dosť dôležitý faktor, určuje životnosť alebo opotrebovanie. Hliník je trvanlivý, ale veľmi intenzívne reaguje na spaliny(iskry) 650 m2 už asi nie je rodinný dom takže tu je každá rada drahá.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to rodinný statok, jedna časť má 350 m2, druhá stojí samostatne.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tu na okolí je hliníkových striech veľa, v podstate ju majú všetci susedia až na jedného, ktorý zvolil umelý šindel. Všetci kúria drevom, keďže tu nemáme plyn, ale nepočula som sťažnosť, že by sa iskra dostala až na strechu a prepálila by hliník. Stáva sa to bežne či ide skôr o nejaké výnimočné situácie? Zrovna táto sa mi páčila v tom, že sa dá pri poškodení jednoducho nahradiť, podobne ako škridla, čo pri falcovanej krytine nie je možné. Je škoda, že ju nerobia aspoň 0,5mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@katjuschka presne ako píšete, keby, ale hrozí tu prederavenie od sediacich vtákov, treba dobrý podklad, pretože klince, ktoré mráz vytiahne (hlavičky) z podkladu časom prederavia krytinu. Po roku 89, keď sa uvolnil zákaz používania hliníka, pokryli mnohé strechy, ale už aj vymenili napr. kostol vo V. Uherciach, adm. budova Jednota Prievidza.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Čo konkrétne je "dobrý" podklad. Pri obyčajných plechových krytinách sa to nestáva?
Odpovedať
Profilova fotka
dobrý podklad má zaručenú rovinnosť a tvarovú stálosť. Ak sa použijú vlhké dosky, povytiahnu klince, hlavičky prederavia plech. Oceľové plechy používané v iných krytinách majú oveľa väčšiu tvrdosť a pevnosť v ťahu. Nepoznám spôsob upevnenia, ale ten je tiež dôležitý, ak sa nepoužívajú falcované príponky, ale spája sa priemo plech, vibráciami od vetra sa otvor zväčší a plech uvolní. Na strechu sa dá použiť hliníkový plech, ale s prísadou horčíka (letecký priemysel), ale to asi nebude recyklát.
Odpovedať
Profilova fotka
Takze ak hlinik, tak jedine falcovany?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?