Priehradové väzníky

Profilova fotka
Ahojte stavame bungalov 12x8m. planovali sme keramicky strop, ale na rozpon 8m to vychadza tak, ze strop nebude zatazitelny (preratane statikom). iba ak by sme dali zelezobetonovu dosku, tak cca 18cm. Pri keramike sa strop bude prehybat (nosne priecky nemam kam dat aby som zmensil dlzku nosnikov). Takze sa asi vraciame k povodnemu SDK stropu, co je aj lepsie pre riesenie izolacie) Lenze chceme podkrovie pouzit aspon na skladisko a ten statik mi navrhol, ze by bol dobry strop z priehradovych vaznikov. zo spodu SDK, izolacia a na vrchu "pochodzna" podlaha. jasne, vazniky su pri sebe tak 1m. Riesil ste niekto priehradove vazniky tak, ze sa da v podkrovi aj chodit? Co ja viem aspon popod stit priechodzne miesto a pod. Povodne riesenie bol strop zaveseny na krokvach... Strecha bude sedlova sklon 25st. ak mate foto bolo by super. dakujem
Odpovedať
@dorwin co znamena, ze strop nebude zatazitelny? aku inu by mal funkciu, neake zatazenie musi prenasat. Co chces davat na stropo? predpokladam, ze tepelnu izolaciu, neaky rost na ktory sa bude dat urobit zaklop, aby bolo mozne po izolacii chodit a neake zatazenie od skladovanych veci. Kolko dokopy statik napocital zatazenia? Unosnost keramickeho stropu zalezi od stropnych nosnikov, pocet, spobov ulozenia...8m je vonkajsi rozmer domu? stropne nosniky sa vyrabaju do dlzky 8m. Tak celkom neberiem trvdenie, ze strop nebude zatazitelny. Priehyb pri plnom zatazeni musi splnit poziadavky normy na max. priehyb. Tieto nosniky sa ukladaju tak aby mali vzopätie (proehyb do hora), cim sa dost eliminuje finalny priehyb stropu. Pre statika je istym sposobom vyhodne odporucat väznikovy strop, pretoze vsetko navrhne a zrealizuje dodavatelska firma (to je ok), ale statik si tym usetri robotu a cas. Netvrdim, ze väzniky su zle riesenie, len ked ste boli zastancom keramickeho stropu neberiem argumenty preco ho nepouzit. Tiez by som sa pytal preco ho pouzit? Treba si stanovyt vyhody, nevyhody a rozhodnut sa. Tiez pouvazuj ci vies strechu so sklonom 25 stupnov vyuzit na skladovanie veci. Zalezi od vyskovych urovni strechy a pochodznej urovni nad izolaciou. Mozes tam mat priestor (vyska cca 1200-1500mm), do dokov sa bude vyska rychlo znizovat na velmi nevyuzitelnu, treba osadit vylez do toho priestoru a ci to stoji za vyuzitelnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst jeden z problemov pri keramickom strope je ten ze pri hrubke stropu 220mm je unosnost stropu X KN/m2. v trede dlzky je zelezobetonovy prievlak 220x250mm, ktory navyse nie je previazany s nosnikmi, dalsia vaha. ked sa to zrata tak dalsia rezerva v hmotnosti bola mala... naozaj neviem presne cisla. kazdopadne nadstavovat neplanujeme urcite. Ono kladaci plan sme si dali spravit zadara a ten statik aj vravel, ze to tak vyzera. 8m je vonkajsi rozmer domu, to uz je dost. navyse v tom pripade si budem musiet spravit dva zelezobetonove stlpy na podopretie vaznice, co pri priehradovych vaznikoch netreba. Ono nemam chut riskovat ze ten strop sa prehne tak, ze mi napr. pukne priecka a tak. a navyse je pravda, ze je to lacnejsie riesenie kedze si vazniky viem sklincovat aj sam, zvlast ak drevo bude zadara.
Odpovedať
Profilova fotka
vazniky si sam urcite neklincuj ;-) vzivote nedosiahnes taku pevnost ako ked to lisuju strojom...
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely pevnosť čoho? v spojoch pôsobia na klince len šmykové sily. tak nechápem aký je v tom rozdiel, či sa použijú gang-nail platničky alebo klince. teda ak neberiem cenu, lebo GN platnička je podstatne drahšia ako klince. Klincovany vaznik si spravis sam na stavbe a GN potrebujes objednat cely nosnik v kuse. takze na klincovanom nik nezarobi. iste trochu ine je prepojenie vaznikov a stycnikov ci ako sa volaju ale vysledny prenos sily v bodoch kde sa stretaju je v podstate rovnaky. (priehradove konstrukcie ovladam) takze za hotovy klincovany nosnik zaplatis len drevo a klince. za lisovany ako ho volas s GN platnickami to bude raz tolko?
Odpovedať
@dorwin kludne si ho doma zklincuj, ja to odporucam, nepotrebujes ani staticky vypocet, ani vykres strechy, sam to uz nejako dotiahnes do konca priamo na stavbe ;-) Inak nezabudni potom po prvej zime alebo mensom vetre odfotit tu hromadu dreva co budes mat na dvore :-p
Odpovedať
Profilova fotka
som mal na mysli ze tie stycnikove plechy ked budes buchat kladivom tak to teoreticky zatlcies ale prakticky to nebude taky pevny spoj ako keby si to nalisoval strojom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr. Myslíš, že pri klasickom krove, keď Ti tesár zostaví krov priamo na stavbe je to OK a pri väzníku už nie? Takže len vaznik s GN platničkami je dobrý, aj keď životnosť takej platničky je 20 rokov a klincovaný vydrží aspoň 80 a klasicky aj 150? vysvetli mi to, prečo sa to zosype. @jankevely.. Jasné. GN nenatlčieš. Ale klince áno
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely a aby neodošlo k nedorozumeniu. Ja myslím, že na stavbe si spravím klincované väzníky. Tie styčníkové platničky by som neriskoval. Ibaže by si chcel foto do albumu :-)
Odpovedať
@dorwin Ano jato mam tak robene vaznikový krov a v strede domu pochodzny priestor asi 15m2 v strede domu v stite, ak mas zaujem posli mail a poslem ti foto a ja by som urcite osobne nerobil sam vaznikový krov to je vsetko robene strojom.
Odpovedať
@dorwin klasicky krov je jednoduchsi na montaz a vybavenie tesara. Zrucny tesar vie s motorovkou zarezat cokolvek, sice to nemusi byt na milimeter presne ale sedi to a pri tesarskej konstrukcii male odchilky nerobia velke problemy. Pri vyrobe vaznikov ale potrebujes uz pomerne vysoku presnot jednotlivych dielcov vaznika. Firmy zaoberajuce sa vyrobou vaznikov modeluju strechy v 3D programoch ktori im rovno hadze vystupy do rezacich strojov a maju teda vysoku presnost vyroby. Pri realizacii vaznikoveho krovu je toho ovela viac co mozes pokazit. Ani niektore firmy ktore sa venuju vaznikom nie su schopne na 100 % dobre urobit vaznikovy krov a vznikaju na nich nasledne chyby alebo poruchy. Vazniky su subtilne konstrukcie ktore su nachylne na vybocenia a musia mat dostatocne zavetrania v priecom aj pozdlznom smere. A na otazku preco su platnicky lepsie skus porozmyslat. Naco by ich asi tak na tie vazniky pouzivali ak by tam stacili len obycajne klince ? Nemyslis ze by sa tie firmy zbytocne pripravovali o vyssi zisk ked by pouzili namiesto platniciek klasicke klince ? A nauctovali si ako za vaznik s platnickami ? A preco by asi tak nakupovali drahu technologiu na vyrobu lisovanych spojov na ktore potrebuju specialny lis+konstrukciu po ktorom sa ten lis pohybuje ? Ked by im k tomu stacil obycajny kompresor s pneumatickou klincovackou. Skus si predstavit vaznik ako priestorovu konstrukciu ktora sa ohyba. Horna pasnica je namahana tlakom a spodna tahom. Teraz k tomu pridaj diagonaly a skus ich priklincovt v osi vaznika. Ked ho zatazis tak co spravi klinec ? Zacne sa vytahovat. Ked pouzijes platnicku ktora bude v rovine kolmej na os vaznika tak zacne prenasat smykove napatia. Ale ja ta od toho odhovarat nebudem, kludne si to sprav, je to tvoj dom, tvoje peniaze a ty sam vies najlepsie co je dobre. Takze prajem vela stastia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr ďakujem ti za reakciu. Ono úplne najradšej by som mal keramický strop. Ale vychádzajú dosť dlhé nosníky. Rozmer domu k je 8x12m a nemám nosnú priečku. Bojím sa, že sa to prehne a roztrhne priečky.
Odpovedať
@dorwin Ako pisal spiderhst tie nosniky vyrabaju do dlzky 8 m. Nemohli by ich vyrabat ak by pri nich vznikali velke priehyby a boli by preto nepouzitelne. Ak mas velke zatazenie zo stropu, pripadne zo strechy tak tie nosniky sa mozu ukladat aj dva vedla seba, cim sa zvysi odolnost stropu. Skus s tym zajst za nejakym inym statikom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dorwin no ja si neviem predstavit klincovany (klincami) vaznikovy krov :) asi mas na mysli klasicky krov ... ale ked mas nejake foto tak rad si to pozriem nakolko sa zaoberam strechami :)
Odpovedať
@dorwin :,,Ono úplne najradšej by som mal keramický strop. Ale vychádzajú dosť dlhé nosníky. Rozmer domu k je 8x12m a nemám nosnú priečku. Bojím sa, že sa to prehne a roztrhne priečky." skus pozriet prvy prispevok tu, mozno pomoze: http://www.modrastrecha.sk/forum/stre...
Odpovedať
skus daky iný szstem co ma vacsie rozponz ja na terasu som dal http://www.rector-sk.com/kategorie/re... robia az 10metrove rozponya je to asi lacneise ako klasicka keramika
Odpovedať
Ahoj tento typ strechy je idealni pro prihradovy vaznik. Na podporu vazniku ti budou stacit jen obvodove steny. Vrchni pas ti poslouzi na ulozeni krytiny, spodni pas pak na podhled(SKD, izolace...) . S uloznym prostorem to taky neni zadny problem. Samozdrejme to nebude pres celou sirku strechy, ale urcice pas siroky cca 2,5m pod hrebenem nebude zadny problem. Nejlepsi bude, kdyz si posles pudorys strechy + rez do nejake firmy, ktera vyrabi prihradove vazniky( lisovane) a tam ti poradi s resenim a vypracuji bezplatne cenovou nabidku. Montaz si muzes uz udelat sam podle dokumentace, kterou ti zaslou s krovem. Pokud si chces vyrabet vazniky na stavbe "sbijene hrebiky", tak by ti mel statik nadimenzovat drevene prvky vazniku a pocet hrebiku v jednotlivych spojich+navrhnouz zavetrovani. Pak si muzes spocitat co ti vyjde levneji. A ohledne zavetrovani. Vazníkové krovy jsou labilní jen v príčném směru a v tomto pripade, kdy rozpon je 8m, tak ti postaci dat ondrejsky kriz ve hrebenu a na spodnim pasu vazniku dve podélné výztuhy+pricne ztuzeni horního a spodního pásu, nejlépe v první dvojci vazníku za stitem. Ale to ti presne musi navrhnout pojektant(statik).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?