Prepojenie povál - úprava krovu

Trochu pre predstavu... Nad starým rodinným domom (5x15m) je nezobytnená nezateplená povala. Prístup na ňu je otvorom v strope a rebríkom. Za domom je prístavba (pôvodne maštaľ, dnes kuchyňa) a za ňou pôvodne práčovňa, dnes prerobené na izbu s kúpelňou. Povala so samostatným vstupom, tiež otvor s rebríkom. Na koncovom fajermúre bolo pôvodne okienko, dnes sú tam dvere, aby prístup na "novšiu" povalu nebol cez dom. Najzadnejšia výška povaly bude nula - "0", povala nad kuchyňou je pol metra nižšie "-50" a povala starého domu je ešte nižšie "-80". Krokvy striech sú uložené na pomúrniciach. Pomúrnice (svetlomodré) starého domu spájajú priečne na koncoch dva hranoly (červené bodky, v bokoryse šedá), pomedzi ne sú asi 4 kovové "ankry". Pomúrnice novšej strechy sú na začiatku a v strede takisto spojené hranolmi. Koniec pomúrnic som zatiaľ neskúmal, pravdepodobne bude uchytený vo venci poslednej prístavby - izby. Krokvy sú spájané klieštinami. Toľko na úvod... Rozmýšľam, že prepojím starú a novú povalu (oranžový otvor), výlezy zabedním, ale... 70 cm nad podlahou a 15 cm od stredného "fajermúru" je hranol (v bokoryse červený), spájajúci pomúrnice - označený X. Pomúrnica na podmúrovke (nad kuchyňou) v dĺžke asi 5 metrov nie je do podmúrovky nijako kotvená - až na konci. Ako a čím by sa dal hranol, spájajúci pomúrnice nahradiť, aby som ho nemusel prekračovať? Napadlo ma pozvárať niečo kovové tvraru "U" v priestore dverí, alebo až od stien (tmavomodrá). Ak by to bolo možné, aký profil by bol najideálnejší, keď súčasný smrekový hranol je 18x18x500...? Ďakujem Rozmery v cm... :-)
Odpovedať
Aby sa nezabudlo... :-)
Odpovedať
@dedo758 Ak je strop kuchyne železobetónová deka , tak by som sa pokúsil ukotviť pomúrnicu pásovinou z kraja do deky a neprepájať to cez celú šírku.
Odpovedať
@viktor811 To práveže nie je.. ani jeden strop nie je železobetón. Drevené trámy, záklop, na tom do 8 cm betónu. Na starom dome dokonca iba hlina...
Odpovedať
@dedo758 Myslím, že by sa do dalo vyriešiť pridaním duplicitných krokiev k jestvujúcim v mieste x, ale tak, že tieto krokve by išli od podlahy cez klieštiny do spoja stávajúcich krokiev, pričom stará a nová krokva by sa zviazali medzi sebou na každej strane novými krátkymi polovičnými klieštinami niekde nad úrovňou pomúrnice.
Odpovedať
@dedo758 Našiel som obrázok na internete. Z tohoto by si si mohol niečo vybrať
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Ak na tích prepojovacích hranoloch nie sú položené žiadne stĺpiky tak by mali slúžiť len ako tiahla aby sa strecha pri zaťažení nerozplácla pridal by som klieštiny ak tam niesu a poriadne zakotvil pomúrnice do podkladu na ktorom sú položené dúfam že to je betón potom by sa možno dali odstrániť. Ale byť tebou opýtal by som sa na to nejakého statika.
Odpovedať
@viktor811 S tými krokvami to nie je zlý nápad, nejaký hranol sa ešte nájde. @martosko Áno je to len ako tiahlo. Klieštiny sú, aj na obrázku, zelenou farbou. Pod pomúrnicou je len kvádrový, pol metra vysoký múr, 40 cm široký, žiaden betón...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?