Prehnutie pomocneho hranola na streche - riesenie

Profilova fotka
Ahojte, vcera som spozoroval ze na strieske nad vchodom je ohnuty pomocny hranol ktory drzi tuto striesku. Chcem sa opytat na vas nazor ako toto riesit. Samozrejme kontaktoval som aj projektanta.Cakam na vyjadrenie .Mne napadli dve riesenia. 1. Vymenit pomocny hranol za KVH hranol. Uchytit ho podobne ako povodny pomocny hranol, teda z cela krokiev. Otazka: neznizi sa pevnost hranola tym ze sa prevrta? resp. nejaky lepsi sposob uchytenia? 2. Ocelove "U"(cca vyska 120-150mm) postavene na kant. k profilu by boli privarene z boku tri pasoviny aby sa dali pevnejsie prichytit ku 3 krokvam z boku teda nie len z cela. Otazka: nebude ten profil velmi tazky? ci nezatazi celu konstrukciu este viac? prikladam foto na lepsie pochopenie celeho problemu. dakujem
Odpovedať
Podla mna chyba v pomocnom hranole pri rimse nie je, je to zrejme chyba tych krokiev nad vstupom. Je tam pravdepodobne nevhodne kotvenie pretoze krokvy v tom mieste nejdu priebezne ale len po hranu muriva, ten hranol pod nimi sluzi asi ako nahrada pomurnice a do neho su kotvene. Pomocny hranol nasledoval len krokvy ktore sa pootocili. Prerobil by som tie krokvy nad vstupom alebo vymenil ten pomocny hranol s tym ze na hranu pri vstup by som dal dreveny stlp ktory ho bude podopierat.
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr pomocny hranol je ten z cela krokiev (obr2), nie to co je upevnene na venci (obr.1) cize prve tri krokvy zlava (obr1) drzi pomocny hranol ktory je upevneny do troch priebeznych krokiev (obr1 - tam je vidiet iba dve) Ako myslis "prerobit krokvy" ? dik ak bude nejasne spravim nejaky schematicky nakres
Odpovedať
Tie uholníky mohli udržať takto zaťažené krokvičky,ale z nejakého dôvodu tam neudržali pôvodné krokvy.Mne sa zdá,že krokvy idú normálne až po hrebeň,nevidno to z fotky,takže nieje jasné prečo tak v rohu zatlačili... Odporúčam buď podoprieť ako radí engineer ale stačilo by aj 2 šikmé hranoly do múru po stranách dverí,alebo vyrovnať podopretím rohu heverom a hranolom a uholníky nahradiť L profilom 100x100x10mm na výšku krokvičiek a šrobovaným z oboch strán krokvičiek skrutkami s maticou a podložkami a riadnymi skrutkami do pomocného hranola.
Odpovedať
Profilova fotka
spravil som narychlo nacrt v sketchupe aby sme sa vyhli nedorozumeniam.. takto teda vyzera sucasny stav. do krokiev B je z cela pripevneny pomocny hranol klincami. Ten potom prenasa zatazenie z troch kratkych krokiev A ktore lezia na vaznici ktora je upevnena do venca.. prvky C nie su v projekte dal ich tam zhotovitel sam...
Odpovedať
@richard71 povedal by som, ze to je vlastnost dreva. To co nazyvas ako pomocny hranol by sa dal volat, ze vymena. Prvok posobi ako konzola ktora je kotvena do 3 krokiev a na druhom konci (volny koniec konzoly) je zatazenie - 3 kratke krokvy. Ako velmi je ten pomocny hranol vykonzolovany? (dlzka od poslednej krokvy po koniec?) Podla obrazkov odhadujem tak 1800mm? To je na drevo uz dost vela, prvok je na konci zatazeny a jeho rozmery by sa ziadali na taky rozpon vacsie. Bolo pri navrhu pocitane len na unosnost? alebo sa brali do uvahy aj priehyby? Pre konzoly je to velmi prisne. Casom bude priehyb este narastat, to je vlastnost dreva. Ako najlahsie riesenie vidim podopriet koniec toho pomocneho hranola stlpikom (sikmo, rovno dolu - ako sa paci). Ak tam stlpik nechces, tak potom koniec stresky rozobrat a urobit este raz poriadne, pripadne vyhodit tie drevene prvky a vyriesit to ocelovu, ktora bude skryta v podhlade - ale otazka tepelne mosty?
Odpovedať
@richard71 ja som pochopil cim myslis ten pomocny hranol. Krokvy prerobit na styl vaznikov aby tam bolo vytvorene rameno cez ktore sa bude prenasat ohybovy moment z krokvy do steny. I ked tu to rameno velke nebude, lebo je tam mala vyska. Najidealnejsie je dat tam tu podperu na kraj. Skoda ze sa na to nemyslelo skor uz pri navrhu a nevotkol sa dreveny hranol do venca na ktory by sa ulozil ten "pomocny hranol"
Odpovedať
Profilova fotka
Ten čo toto navrhol aj s tým čo toto urobil by si zaslúžili "dochtorát a nobelovku".Buď tam dáte nejakú podperu ,alebo to niekomu časom kydne na hlavu.Sa nečudujem že sa to ohlo ale že to tam vôbec ešte drží.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 ja teda nie som odborník, ale keď sa no to pozriem laickým okom, tak vidím, že kroky A sa na 100% budú správať inak ako krokvy B, takže je blbosť ich spojiť jedným pomocným hranolom, keďže oba druhy krokiev pracujú inak (majú rozdielne dĺžky, krokvy A začínajú úplne inde ako krokvy B, takže na nich pôsobí úplne iná sila atď...)
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo A ako podla teba s tym suvisi moj problem?
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 asi tak že krokvy A ti oveľa viac klesli ako krokvy B pri tej istej záťaži - nemyslíš? čiže už ten kto to navrhoval/projektoval to mal vedieť, že to takto skončí - takže sa nakontaktuj na neho nech teraz vymýšľa on čo s tým treba spraviť...
Odpovedať
@richard71 ako puxo to uz prvy krat dobre napisal... Krokvy B su priebezne .. teda dlhsie a idu od hrebena... Krokva A je len ukontvena tesne pri pomurnici... - tam je snad jediny pevny bod... kakze je to namahane od toho uchytenia a "pakou" to krytina tlaci dole... kdezto B Ti tek neohne. Urcite podopriet, ak to nechces prerabat...
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79, @puxo, v poriadku,ale cely problem sposobil podla mna ten pomocny hranol co to cele drzal a nie uchytenie kratkych krokiev . tam je predsa ovela mensie zatazenie ako na konci pri pomocnom hranole. Keby sa neohol ten tak by to bolo cele OK. alebo sa mylim?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@richard71 skus pozriet moj prispevok vyssie
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, pripajam obrazok, ktory mam od projektantanta a statika.. neviem co si myslite o tom rieseni? + navrahuje vymenit aj ten samotny pomocny hranol a doplnit prvky podla obrazku. dakujem..
Odpovedať
to su take zachranne riesenia .. ako pod' ma nejdem.. je nejaky problem dat tam dve zvarene Ucka tak, aby vznikol stlp prierezu 100x100? A vsetko to nezmyselne drevo pouzit na rozkurovanie v peci.. O ten stlpik by sa dalo pripevnit zabradlie smerom k domu a plnilo by to teda dvojaky ucel. Ako prve by ste to mali podstojkovat nastavitelnou spojkou a skusat to pomaly v priebehu par tyzdnov dvihat a mozno sa vam podari ten ohyb zmensit.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser hm. problem to nie je ,ale nechcem tam davat stlp. ten prevys nie je taky velky. stlp by zasahoval do pristupoveho chodnika. Nemyslim ze moje prestresenie je nejake neobvykle aby sa to nedalo vyriesit bez pouzitia stlpa.
Odpovedať
@richard71 lenze teraz je uz neskoro, lebo mas tu vymenu prehnutu smerom dole, urcite sa ti to tak nepaci a bude to uz len horsie. Ak sa ti nepozdava myslienka so stlpom, tak jedno z mala funkcnych rieseni by bolo urobit priznane sikme podpery pod prvu a tretiu krokvu. Urcite sa nevyhnete tomu, ze budete musiet rozobrat strechu. Ak to uz bude rozobrate, tak pouvazujte namiesto tychto drevenych rieseni tam urobit 3 poriadne zelezne konzoly a tie ukotvit priamo do prekladu. Ak nechcete priznane krokvy, tak je to jedine trvalo spolahlive riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser projektant aj statik je toho nazoru ze ten hranol sa ohol lebo nebol dobre vysuseny.. Ttvrdia ze ho treba vymenit. Mate predstavu ako maju vyzerat zelezne konzoly? (nejaky trojuholnik? jednym ramenom ukotveny do venca? s kotvenim strednej konzoly by bol dost problem kedze je to nad dverami a veniec tam nie je.. teda iba zuzeny... Ak by tam boli ocelove konzoly , myslite ze netreba pomocny hranol? dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ake to malo pokracovanie?
Odpovedať
Tak to by aj mňa celkom zaujímalo, keď som si to prečítal celé, argumentom projektanta a statika, že hranol sa ohol lebo nebol dobre vysušený, sa dá ospravedlniť akákoľvek podobná blamáž na prakticky každej novej streche na Slovensku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?