Prečo nám spod strechy vyteká voda?

Profilova fotka
Prosím o radu, prečo nám spod strechy vyteká voda? Strecha je nová od leta. Je zateplená vatou. Je to kondenz? Zmizne to samo? Alebo to treba riešiť? Vďaka za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
Zrejme zlá skladba strešnej konštrukcie v okolí venca. Bude zle napojenie podstrešných fólí na omietky venca.Najlepšie by bolo zhodiť kus OSB dosky a pozrieť skadiaľ presne sa berie voda.
Odpovedať
Neprestane to kondenzovat samo?
Odpovedať
Samo za to nemože.
Odpovedať
Ked budu silnejsie mrazy budu vam tam visiet cencule, nieco je tam odflaknute... treba to riesit, ak uz budes mat omietku na dome bude to nepekne vyzerat...a este ked tie stekance naberu prach alebo plesen to bude krasa...
Odpovedať
@janbari Ak je to aktuálna foto, tak to podľa mňa súvisí s čerstvo zateplenou fasádu. Ako vidím pred zimou ste už asi nestihli ani natiahnuť omietku... Nerobil by som z toho žiadny problém zatiaľ, ja som mal niečo podobné tiež, síce v menšom rozsahu, ale bolo. Treba to zatiaľ len sledovať, či sa bude to stekanie vlhkosti po stene znižovať...podľa mňa sa to stratí časom úplne. Inak dolepil by som na jar aj sokel nejakým XPS...a keď bude pár dní ešte teplejšie počasie tak by nebolo zlé to ešte aj teraz počas zimy celé napenetroval a potom ešte raz napenetrovať na jar pred omietaním.
Odpovedať
Profilova fotka
Takže by to mohlo samo vyschnúť?
Odpovedať
Robili uteplenie,hore to neuzavreli ,proste dali to na buchty a vlhkosť zvnútra ide von..prestane to keď sa všetka vlhkosť odparí,máte ale nefunkčné zateplenie domu,teplo uniká medzi polystyrénom a murivom.uteplovali amatéri a lajdáci. Strhnut podbitku a aspoň to zapenit -u vrchnú..alebo dotriet lepidlom...alebo sa tvárte že mate uteplenie aj keď je zbytočné,lebo je nefunkčné..
Odpovedať
@janbari Jasné, že to vyschne. Treba si uvedomiť, že medzi pôvodným múrom a izolantom je niekoľko stoviek kilogramov zarobeného lepidla. Je zima a začali ste kúriť tak sa vlhkosť odparuje nahor, pod strechou skondenzuje a stečie po stene. Ako vravím zase sa oteplí na chvíľu, oprie sa do toho slnko a postupne o pár týždňov je to bez vlhkých miest. Je to úplne ok a nič dramatické sa nedeje. O 2-3 týždne znovu odfotiť a doniesť na kontrolu na modrú strechu :-D
Odpovedať
@knedlik82 o.k je že sa medzi uteplením a murivom všetko odparuje? Uteplenie musí byť uzavreté,to ako keby si si do kabáta na chrbte pod golierom vystrihol dieru bola by ti zima a vravel,však to prejde...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda pod strechou je vata
Odpovedať
Profilova fotka
@knedlik82 potešili ste ma
Odpovedať
@janbari veď to viem,je tam zvnútra igelit ,či parozabrana ,tá nepustí vlhkosť ďalej tak to steká....uz som zazil taketo prípady....niekedy sme aj vatu potom dávali novú..a neverte tym co vravia to čo chcete počuť...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@daralbajda To sú také rezolútne a podľa mňa veľmi unáhlené závery, bez poznania všetkých súvislostí. Nefunkčné zateplenie vidíš na tej fotke aj to že to robili lajdáci a len na buchty... To snáď nie. Uniká nadmerná vlhkosť a tá si cestu von nájde a je to tak ok. Neuniká pomedzi múr a izolant 20 stupňový vzduch, ktorý sa pod strechou vyzráža. Zatepľovanie ešte nie je dokončené a nevedno, či sa už zatepľovala strecha, prípadne či sa uložila vodorovne izolácia na povale a tieto izolácie samozrejme musia byť správne napojené prekryté, ale to už sú ďalšie detaily zateplenia a neriešime tu celkový projekt zateplenia domu. Tá vlhkosť na stene neznamená lajdácke zateplenie fasády.
Odpovedať
@janbari No, ale ja vas nepotesim, chodim kazdy den okolo takehoto noveho domu, kde maju tento problem uz druhu zimu, cela fasada mokra ak sa ochladi. Je to proste naprd zateplene, lebo to robili fuseri, teplo vam unika a potom kondenzuje, pocase vzniknu plesne a uz ich neodstanite. Ja by som strhol cele zateplenie dole a zateplil odznova a poriadne. Ak to tak urobite budete kludne spavat a potom dojdite sem na kontrolu. 😀
Odpovedať
@knedlik82 to sú životne skúsenosti a znalost problematiky...je tomproste zle zrobene...keby to bolo O.K tak to má každý.....a ak najskôr uteplila a potom začala vnútri robiť omietky ,potery ,tak dielo skazy je dokonané....
Odpovedať
@originalx stačí strhnut podbitku a nepriedusne uzavrieť ukončenie uteplenia....
Odpovedať
@janbari A je teda izolácia stien napojená s izoláciou strechy podľa projektu? Sú spojené tieto izolácie, aby vytvárali súvislé obvodové zateplenie? Ak áno, je to všetko ok a jednoducho vlhkosť z lepidla len tak odrazu nezmizne po čerstvom zateplení pred zimným obdobím a ukázala sa na stene. Nič hrozné tam ja nevidím.
Odpovedať
@knedlik82 čo ste vyučený kuchár,či sociálny pracovník?niekomu tečie po fasáde a Vy tam nič hrozne nevidíte? Čo by bolo hrozne?..
Odpovedať
@janbari Čaro tohto fóra je v tom, že si môžeš vybrať hocičo z viacerých názov, ktoré tu padnú, ale hlavne treba pri tom použiť zdravý rozum a vyskladať si z toho vlastné závery. Samozrejme opýtaj sa na názor stavebníkov, ktorí to dokončujú prípadne projektanta, či to je problém a budeš múdrejšia. V tejto diskusii sa môžeš samozrejme prikloniť aj k názorom, že príde dielo skazy, neodstraniteľné plesne alebo že je nevyhnutné strhnúť celé zateplenie a zatepliť nanovo =-) Je to na tebe, lebo je tu strašne veľa ľudí so životnými skúsenosťami a znalosťou problematiky...len niekedy tie ich skúsenosti a znalosti za veľa nestoja. Daj nám prípadne potom aj vedieť ako to dopadlo s odstupom času.
Odpovedať
@knedlik82 tak čo si vyučený ty múdrlant a s čím v živote robíš.?Ako to dopadlo?Nechá to tak.Vhkost sa časom odparí,keď všetka voda zmizne bude akože o.k.Potom už nebude voda len sa jej budú robiť cencule a na streche v mieste styku steny topiť sneh...a uteplenie má ako deravý kabát.ma kabát ale jej je naprd...
Odpovedať
Profilova fotka
@knedlik82 presne, skúšam vybrať z týchto rád rozumné rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@janbari Odpoveď je jednoduchá, ak ti niekto poradí na základe len takýchto dvoch fotiek vieš že to je rada o ničom, na to aby sa di dalo posúdiť chcelo by to viac informácií a viac fotiek, napríklad treba otvoryť to podbytie a pozrieť čo je príčina. Ale niektoré odpovede boli naozaj perli, kondenzácia z vonkajšej strany to nenapadne hocikoho, tý čo bývajú bez zateplenia by mali mať asi mokré steny od hora dole.
Odpovedať
Profilova fotka
robi to aj na druhej strane domčeka?
Odpovedať
@daralbajda Ja len diskutujem k fotke a vravím, že je tam nadmerná vlhkosť, ktorá sa odtiaľ dostáva preč cestou najmenšieho odporu a že mám vlastnú skúsenosť, že sa to tak deje počas prerušenia zatepľovania fasády kvôli zimnému obdobiu. A súčasne tvrdím, že všetko bude ok, ak sa zateplenie fasády dokončí podľa plánu a že na povale, resp. pod strechou má byť dostatočná hrúbka tepelnej izolácie a správne napojená na izoláciu stien. Po nadmernej vlhkosti budúci rok nebude ani stopy a zateplenie bude normálne plniť účel. A čo tvrdíš a radíš ty – nefunkčné zateplenie (proste to prezentuješ ako fakt už teraz aj keď zjavne není dokončené zatepľovanie, ani podbitie uzavreté a nedávno sa skončilo s mokrými prácami, lebo prišiel mráz). Plno detailov nemáš odkiaľ poznať, ale poznáš finálny rezultát, že zateplenie bude nefunkčné a je sfušované. Radíš strhnúť podbitie – prečo preboha má strhnúť podbitie? Čo je toto za radu? Chceš nepriedušne uzavrieť ukončenie zateplenia – rozhodne to nemusí byť hermeticky uzavreté (ani nikdy nebude), len má byť izolant správne napojený ako som už písal. A áno diera v kabáte skoro som zabudol na tento trefný príklad k fľaku na stene – keď uvidím fotky ako sú lepené dosky len na buchty bez lepidla po obvode dosiek a ako je medzi múrom a zateplením neprerušená vzduchová medzera, tak sa tu na tom zhodneme. Ale nebudem tvrdiť, že fušeri a lajdáci a je to celé nefunkčné len preto, že potrebujem chŕliť jeden bombastický príspevok za druhým. Pýtaš sa ma ešte, či som vyučený kuchár alebo sociálny pracovník. Dodá to dôležitosť tvojim radám, ak som kuchár? Mňa napríklad vôbec nezaujíma aké máš vzdelanie, ale akú skutočnú hodnotu prinášajú tvoje rady. Aj keby si bol smetiar, tak si rád prečítam tvoje odporúčania k niečomu čo si robil a ja ešte nie.
Odpovedať
@marco1018 Ono nemusí to byť viditeľné takto evidentne na každej stene... Mne sa to objavilo na severnej stene domu keď prišli mrazy a prerušilo sa zateplenie pred omietaním. Aj táto stena na fotke si myslím, že bude severná, keďže je tam len jedno menšie okno a dvere. Ale samozrejme nepoznám detaily tejto stavby ani ja a príčina môže byť rôzna. Ale len sedliacky rozum keď človek použije, tak vidí, že ide o rekonštruovaný dom a že tam preto išlo veľa lepidla, lebo steny neboli určite ideálne rovné a zrazu sa začalo vnútri kúriť tak to lezie von vo veľkom. Teraz mi napadá, možno toto bola aj najkrivšia pôvodná stena, tak aj preto ten kondenz je tak výrazný...kombinácia najchladnejšia stena domu a najviac lepidla.
Odpovedať
Profilova fotka
@knedlik82 mna len napadla takato vec (tesar pokryvač :D ) čo ked je folia nedostatočne preložena cez okapovy plech a ak bol vietor a snežilo mohlo sa stat že sa takto dostal sneh do podbijania a pri otepleni sa stalo to čo je na fotke ... iba moja uvaha
Odpovedať
Profilova fotka
@marco1018 áno, z každej strany
Odpovedať
@marco1018 Aj to je možnosť. Zadávateľka témy môže neskôr odsledovať:) Príčiny môžu byť rôzne - zle navrhnuté zateplenie, zle zrealizované zateplenie, obyčajná nadmerná vlhkosť po čerstvom lepení zateplenia, alebo nejaká vada v krytine alebo strešnej fólii ako píšeš...ani odkvapový systém nie je vôbec dokončený ako teraz vidím, tak aj to môže byť.
Odpovedať
Profilova fotka
Z každej strany nám trochu vyteká spod strechy
Odpovedať
@janbari Čím väčšia debata sa rozprúdi tým viac nápadov ti to prinesie aké môžu byť dôvody tých fľakov a môžeš pozorovať, zisťovať a premýšľať;-) Prípadne môžeš doplniť fotky ukončenia izolácie pod strechou a či je to už dokončené v podstrešnej časti.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?