Prečo je v NED šikmá strecha na sever?

Ahojte, potrebujem radu, preco je vyhodne mat v tomto type domu sikmu strechu zvazujucu sa na sever. Zatial mam dvoch oponentov, jeden tvrdi ze najlepsia, najlacnesia a najkrajsia bude rovna strecha, druhemu sa nezda orientacia na sever. Lebo ohrev vody je lepsie umiestnit na juh. Ale ked pozeram tie domy vacsina z nich ma strechu orientovanu na sever. Myslim si ze je to hlavne z hladiska ochladzovania strechy v lete, ale nie som si tym ista. Je toto spravny argument? Existuju aj dalsie argumenty?
Odpovedať
Profilova fotka
ano nam to tak projektant vysvetloval.. ze je lepsie mat o trochu hrubsiu izolaciu (min. vzduchovu) v smere na juh - aby sa to v lete neprehrievalo.. aj ked.. co v zime, ze ano
Odpovedať
@dorotka Áno, ak je šikmina otočená na sever, vysoké južné letné slnko sa od nej lepšie odrazí. Avšak, ak je koniec toho pultu na južnej strane príliš vysoko nad oknami, strecha nemôže plniť tieniacu funkciu okien a treba ju buď neskutočne predĺžiť, alebo prirobiť malú striešku nad hornými i dolnými oknami, alebo spraviť balkón... http://www.wolfhaus.sk/Montovane-domy... - kuk všetky 3 možnosti http://www.wolfhaus.sk/Montovane-domy... http://mujdum.pise.cz/ Tu http://www.mujdum.cz/obrazek/4dc7d7fb... majú pult presne opačne, než sa dáva. Dôležité proti prehrievaniu podkrovia je predovšetkým tieniť okná presahom na juhu, ako šaškovať s otočením pultu. Ak bude v streche 40 cm vlny a krytina bude svetlá = odrazivá, je to lepšie, ako "správne" otočený pult s nezatienenými oknami. Napokon, je kopa iných domov, ktoré majú na juh otočenú šikminu. Prehrieva sa dom, ak sú v takej šikmine strešné okná - bez nich nie. Ak sa rozhodnete, alebo budete musieť dať "správne" otočenú pultovú strechu, dá sa jej južný koniec urobiť tak, aby nebol príliš vysoko nad oknami. Taktiež predná stena toho pultu nemusí byť nutne zvislo, môže sa tam urobiť taká strieška, čiže predĺži sa spodný trám pultu. Na túto striešku môžete osadiť aj solár. Neviem to popísať, ak chcete písnite mi na mail, pošlem náčrt. Adresa v profile.
Odpovedať
@dorotka Aj tu je "opačný" sklon. Keby predĺžili strechu ponad okná, mohli ušetriť na vonk. žalúziách. http://www.pasivnidomy.cz/domy/pasivn... http://www.pasivnidomy.cz/domy/rodinn... http://www.pasivnidomy.cz/domy/rodinn... http://www.pasivnidomy.cz/domy/pasivn... x-) Alebo zvoliť sedlovú strechu podobnú pultovej: http://www.pasivnidomy.cz/domy/rodinn...
Odpovedať
@dorotka nie som si istý, či je rovná strecha najlacnejšia. To by chcelo vidieť nejaké rozpočty na rovnú a šikmú strechu pri rovnakom pôdoryse domu. Ale v mojom konkrétnom prípade je to irelevantné, lebo mne sa páčia pultové strechy a s pultovou strechou počítam aj v projekte. So šikminou otočenou na sever a s dostatočným presahom, ktorý bude v lete tieniť okná na poschodí. Trochu som rozhodený z umiestnenia solárov, podobne ako ty. Soláry síce neplánujem hneď, ale s výhľadom do budúcna je dobré uvažovať o ich umiestnení. Tam sa mi pozdáva ich umiestnenie na nejakej pergole, ktorá by zároveň robila tienenie okien na prízemí. Ako tak kukám, niečo ako je v treťom odkaze v prvom príspevku od @blacksr . Také umiestnenie solárov by mohlo byť celkom praktické v zime, ľahšie by sa čistili od snehu.
Odpovedať
no zatial je navrhnuta rovna so strkom na nej, takze ten by asi mal dost odrazat, povodne tam mala byt trava, cim by bolo asi po probleme, ale asi to nevyda. Obom vam dakujem a este porozmyslame, lebo asi by na tu pultovu, zas ten strk nesiel dat.
Odpovedať
@yaninca no ja byvam v podkrovi a v zime to mame prehriate tiez, lebo teplo stupa nahor a v lete ta izolacia nejak funguje, takze myslim ze by to ani v zime nemusela byt az taka nevyhoda a fakt uz nechcem, aby sa mi takto prehrieval byt aj ked zase vidim, ze dole je vela vyriestene prave tienenim, ktore tu hore chyba ak kedze tento dom povodne to podkovie nemal, vraj sa vdaka tieneniu neprehrieval ani pred postavenim sedlovej strechy.
Odpovedať
zle som to napisala v zime vyzera ze ta izolacia nejak funguje a zadrziava tu to teplo a to neunika von, zatial co v lete sa to tu prehrieva.
Odpovedať
@dorotka http://www.csob.cz/WebCsob/Economia/2...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?