Postavenie novej strechy verzus zdvihnutie starej

Ahojte, vopred ďakujem za všetky odpovede, postrehy a podobne. Keďže máme obaja malé platy, museli sme od kúpy pozemku a domu, prípadne bytu s väčšími rozmermy ustúpiť. Bývanie chceme vyriešiť tak, že si dostaviame podkrovie. Tu sa dá postupovať zatiaľ dvoma spôsobmi: buď strechu zdvihneme o 1, 50 metra, alebo dáme postaviť novú. Chcem sa opýtať, máte niekto skúsenosti so zdvíhaním strechy a koľko by to asi vyšlo? Chcela by som to porovnať s cenou novej strechy. Aktuálny stav strechy: plechová strecha, nezateká, asi 20ročná, rozmer domu 10x12 m a je sedlová. Dnes sme volali s firmou a odhad ceny na novú plechovú strechu, vytiahnutie múrov aj s materiálom bol 16 500 eur. Teraz neviem, či je to veľa alebo málo. Zrejme väčšina nám poradí novú strechu, ale možno ani to zdvihnutie by nebolo od veci, pokiaľ je na to rozumná suma. Našla som tu nejaké diskusie na zdvihnutie strechy, ale nikde cena ani nič podobné. Tak raďte, ako postupovať. Vidíte nejakú možnosť, prípadne viete poradiť ešte niečo iné? PS: hypotéku si zobrať nemôžeme a spotrebný tak max. 10000 tis. eur. Pripomínam - šetrenie momentálne žiadne, možno tak 1000 e. (Brali sme sa prednedávnom a pokazila sa doma práčka a mikrovlnka, tak sme kúpili nové a ostatné peniaze sme odložili).
Odpovedať
@zulfizar Najprv ti dam jednu nevyziadanu radu, ktoru pokojne ignoruj, ale by mi bok vyvalilo :-D : Pokial idete nadstavovat nejaky starsi dom, predpokladam rodicovsky, radsej si to rozmyslite. Byvanie s kymkolvek (nielen s rodicmi), je o drzku a je tu na to milion diskusii. Nehovoriac o tom, ze na to nikdy nedostanete list vlastnictva a tym padom investujete peniaze do niecoho, co sa vam vobec nemusi vratit. K tvojim otazkam: nejako mi nesedia tie cisla. Pises, ze spotrebak max. 10.000 eur a nasetrene mate 1.000 eur. To vam nevyjde ani na to zdvihnutie strechy. Aj keby to bola polovica ceny novej strechy, potom co? Aj po dvihnuti musite predsa murovat a dokoncovat vnutrajsok, ci to zle chapem? Na uvery si treba davat pozor, kym mate nizke prijmy. Samozrejme, je to cesta k vlastnemu byvaniu, my mame tiez hypoteku, ale treba si trochu rozpocitat, na co mate a na co nie. S 10.000 eurami a ziadnymi usporami by som sa do ziadnej stavby (ani pristavby, prerabky a pod.) nepustala. Kazdopadne drzim palce, aby sa vam podarilo byvat tak ,ako chcete. Len sa obavam, ze to nebude hned.
Odpovedať
@zulfizar suhlasim s bosoriak... investovat peniaze do niecoho co nie je Vaše a možno nikdyani nebude je velka hlupost. Rodicia ci svokrovci maju tendenciu sa vzdy do vsetkeho starat aj keby ste mali vlastne podkrovie. Ak chcete zdvihat strechu to mas jak polovicne steny a to tiez nie je lacny spas a nehovoriac o novej streche, treba to zateplit. mury omietnut. Mozno aj nejake rozvody urobit ci priecky, vymalovat zariadit atd atd a peniaze v nedohladne na to a z toho co mate to asi ani nespravite. A ci je ta cena vela alebo malo? No zalezi ci je to na tvoje fin. pomery vela alebo malo. Pre niekoho to je akurat, pre niekoho vela, pre ineho malo. Zalezi kto ako na tom je financne. Pises ze mate male prijmy, zoberes uver a hned mas este mensi prijem a si zober ze z toho chces platit energie, stravu a ine polozky, pride dieta a uz nic neostane. A dali ste si urobit staticky posudok ci to mozete zdvihnut? ma dom dobre zaklady, lebo aj to zatazi dom. Aby ste nespevnovali aj zaklady, Mate dobry strop? Ak chcete nieco vlastne mozno treba aj inym smerom sa pozerat, mozno pozriet lepsie platenu pracu, alebo si nieco zohnat, je to tazke v dnesnej dobe. Ak chcete hlavne byvat tak nedvihajte - ale.. pridete o priestor, lenze zas treba peniaze do zateplenia, mozno priecky, rozvody.. Zalezi len na tebe ci ti to je malo alebo vela, ci sa chcete urskromnit a byvat akoze vo vlastnom ale furt to nebude idelne a nikdy nie tvoje.. Potom sa to aj tazko preda. Mozno radsej pockat, nasetrit a nieco lacne ale svoje.
Odpovedať
@bosoriak K tej prvej veci, viem, že najlepšie je bývať sami. Len neostávame len kvoli tomu, že by nám žiadny úver nevyšiel, ale žiaľ svokor už nežije, o dom sa treba starať a podobne a svokruša by to sama nezvládla. Vždy sa počítalo s tým, že tu manžel bude bývať. Samoška, dom nikdy nebude náš, to nám je jasné. Čítala som veľa veľa diskusií na túto tému, že bývanie so svokrovcami a podobne. U nás to vôbec nie je také strašné, všetci spolu vychádzame. Väčšinu času sme všetci v robote a v podstate domov všetci chodíme len prespávať. Čísla nesedia zatiaľ. Nie je problém nám teraz už po svadbe našetriť za rok okolo 4000 tis., možno aj viac. Takže rátam, že za také tri roky by bolo našetrené, ale určite nie na strechu, tak ako nám vypočítali, že okolo 16000 tis. V tomto prípade sa neobávam toho, že by som išla na materskú, to nepripadá vôbec do úvahy. Nooo je ťažké, že sa nemáme od čoho momentálne odpichnúť, nič zdedené, žiadny pozemok, nikto nám na nič neprispel, všetky peniaze priebežne dávame na bývanie a šetrili sme na svadbu. Do toho sa nám stále kazilo auto, takže už teraz by to malo byť oveľa lepšie. Je ťažké opustiť robotu pre robotu, kde sa zarába viac, žiaľ tu je človek rád, že aspoň niekde pracuje...takže zmena miesta by bola tiež zlá voľba... Do zahraničia odísť nemôžeme - drží nás tu viac ako si iní môžu predstaviť:-( je to hlavne zodpovednosť. A rátam aj s tým, že bývať skoro nebudeme. Pri prepočte malý dom a pozemok - 50000 - 70000 tis. e. nepripadá v úvahu, byt - 40 m2 - oki tak to by bola hypo, ale keby sme prerobili podkrovie, máme byt o rozlohe 120 m2 a to je už o veľa viac. Pri našom rozpočte na nový dom, by sme k toľkým metrom neprišli. Takže v konečnom závere - ostáva len nadstavovať. Preto sa pýtam na tú strechu.
Odpovedať
@zulfizar ked su peniaze da sa vsetko len dalsia vec - aki mozu byt potencialni dedici po svokre? lebo dom bude predmetom dedicskeho konania a vtedy ani brat nezna brata alebo si potom dajte zapisat podiel do katastra nech vas svokra uvedie ako spoluvlastnikov.. Mozno to by mohol byt prvy krok ak chcete byvat v tom podkrovi.. A casom sa mozte so svokrou dohodnut ze by to prepisala na vas a bude tam mat pravo dozivotneho byvania..Ale hlavne uz by ste boli aspon majitelia na papieri. tym chcem len povedat ze aby ste vrazene peniaze do podkrovia nevyhodili len tak do luftu a nic potom z toho. Ak budete dvihat sterchu budete potrebovat aj stavebne povolenie to tiez stoji nemale peniaze lebo budete potrebovat individualny projekt a to rataj od 1000E hore. Elektrika - ak bola vedena na stlpik - pri rekonstr. treba vedenie zemou. Mozno je aj nejaka vynimka. Ak by ste len opravovali strechu tak tam staci tusim len ohlasit rekonstrukciu ak nemenite jej vzhlad alebo uplne. V projekte ti mozu aj kalkulaciu urobit, ale to aj v stavebninach ( hod si napr. dlzku murov x ich vysku a budes mat v m2 a mozes si kuk co ta bude stat material) a strechu rataj od 5000 hore ( to hovorim uplne minimum) ale drzim palce nech mate pekne a spokojne byvanie.
Odpovedať
a namiesto firmy skus pohladat partiu zivnostnikov - kopu mozte usetrit
Odpovedať
Profilova fotka
nebál by som sa toho. ponúknutú cenu zahoďte a pozrite sa na to ináč. Predpokladám klasickú plechovú strechu z falcovaného plechu na zachovalom krove. Nebudem opisovať formality, projekt, stav. pov, Oznámte stav. úradu, že opravujete strechu. Stolica sa podloží heverom 10t, (celá strecha ak je aj podbitá doskami nemá väčšiu hmotnosť ako 8 ton)podvihne o 30 cm, podmuruje. Toto sa urobí potom na opačnej strane a bokoch. Postup sa opakuje, podmurovať treba asi 100-120cm, aby sa priestor dal dobre využiť. treba rešpektovať niektoré detaily, upevnenie pomúrnice, komín. prechody inštalácií. Potrebuje to ešte riešenie priečneho stuženia po ukončení, vhodná by bola monolitická priečka alebo aspoň 30 múr v strede stavby, ale to už je projekt.
Odpovedať
@jan45 Presne ste to opísali, tento postup som myslela, len nikde o tom neviem nič nájsť. Predpokladám, že tie hevery sa dajú aj prenajať? Alebo to robí len firma? My sme rodina schopná prerobiť hocičo,ale projekt dvíhania strechy... toto sme ešte nikdy neriešili. Murovali by sme sami, jasnačka, nie ja s manželom, ale partia kamarátov - tí za pivko, prípadne cigarety a guláš ochotne pomôžu. Tehly Ytong, rátali sme, že to veľa nevyjde. Neviete, kde by sme našli nejaký postup, ako zodvihnúť strechu, kam upevniť herver? Prípadne nejaké firmy, čo ich majú v ponuke? Nevadí, že časť strechy je zabetónovaná? nevadilo by, keby sme to len nejako opílili? (možno sa budete smiať,len tak rozmýšlam:-)). Takže predpokladám, že bude treba zavolať aj projektanta. (ale teraz ma napadla úplne základná otázka, vie projektant vyriešiť aj statiku, prípadne poradiť?) Pôvodne sme nechceli ani dvíhať strechu, ale dočítali sme sa, že treba min. 40 cm izolácie a tam už bol zádrhel, nakoľko manžel musel všade chodiť zohnutý. Ďakujem ešte raz za rady:-)
Odpovedať
@zulfizar Rozumiem dovodom, viem, ake je to zacinat s nulou a s hypotekou. Ale ist do prestavby tohto domu, bez poriesenych majetkovych zalezitosti (dobry napad napisala @borderka) a s takymi peniazmi, ktore uvadzas, je podla mna financna samovrazda. Aj 30.000 eur je malo na postavenie 120 m2 domu. Idete vlastne stavat novy dom, akurat na uz existujucom. Skus prosim zvazit aj rizika takehoto projektu. Zavolaj si projektanta a statika (uz tu uvidis, co mam na mysli - ked si kazdy z nich vypyta 150 eur za posudok, plus 800 eur za individualny projekt, si na 1000 eurach a este ani nevies, ci mozes stavat). Sprav si detailny rozpocet, okna, dvere, interier, exterier - zateplenie, izolacie, vonkajsie schody ak chcete mat samostatny vchod). Zvycajne pisem, ze toto cislo treba vynasobit koeficientom 1,5 - 2, ale pre obraz ti bude stacit aj taka suma. A to nepocitam s tym, ze sa moze vzdy nieco zasadneho pokafrat, napr. pri samotnom zdvihani. Zlomi sa nejaka krokva ci ako sa to vola :-), cast strechy spadne a ste v keli aj so svokrou. Nechcem ta znechutit, ale pamatam si, ked nam vraveli, ako nepostavime dom za 80.000 eur (ok, byvame pri BA, ale aj tak, zdalo sa mi to ako obrovska suma). A mali svatu pravdu. Nebyt toho, ze sme obaja s manzelom zmenili robotu, zvysili si kvalifikaciu a skutocne setrili jak besni, tak dom nestoji. Velmi vam drzim palce, aby sa vam podarilo byvat, to sa nemeni, ale stojim si za nazorom, ze si to treba milionkrat premysliet.
Odpovedať
Profilova fotka
zhodujem sa s názorom od tu prítomných,v žiadnom prípade neinvestujte peniaze do niečoho čo nie je vaše,ak je svokra sama a chce vás tam tak to treba s domom majetkovo vysporiadať,ďalej nadstavba na dome aj pri starej streche je ako nová stavba,takže ani 10000 vám stačiť nebude,musíte trochu viac prihodiť,ďalej ak si dobre vychádzate so svokrou a máte kde bývať,aj v jednej izbe neriešte žiadne nadstavby,využite to a snažte sa čo najviac ušetriť aby ste sa mali od čoho odpichnúť a potom riešiť čo ďalej,hlavne sa neponáhlať pokiaľ vám deti nepláčú a dať si čas na rozmyslenie lebo toto čo chcete spraviť je veľmi unáhlené
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
dobry my mame taky problem stara strecha je uz a chceli by sme ju vymenit ale najprv podmurat zdvihnut ju aby sa aj tam byvalo neskorsi aby to uz bolo pripravene,len ze teraz ako je ta strecha je stp s kablami.rodicia tvrdia ze to sa neda dvihnut lebo nas kable nepustia vysie .poradte prosim
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana1230 to tvrdia rodičia, alebo káblisti ( nepíšete či je to elektro alebo tef.) Všetko sa dá.
Odpovedať
elektro
Odpovedať
Článok sa načítava...
poradte mi prosim
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana1230 zalezi od toho ako stary je ten dom. Ak to je fakt stary dom 2x by som si rozmyslel robit nadstavbu a ked tak urcite nejaku lahku stresnu krytinu ( plech alebo asfaltovy sindel) urcite ziaden beton :-) . My sme doma takto robili plus sme urobili este pristavbu a teraz mame velky house...:D
Odpovedať
no je to stary domy taky asi50 rocny.....nad dommom su kable co vedu zo stlpu asi to nepovolia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?