Poradíte ohľadom uloženia pomúrnice?

Potreboval by som radu . Chcem zvýšiť vyšku v krove a preto by som potreboval pomurnicu položit vyššie o 25 cm a nie priamo na veniec. Poradte je možne na veniec dat tehlu a až nato položiť pomúrnicu ? - skrutka bude dlhšia z venca cez tehlu k pomurnici. vid priloha. Dakujem za rychle a dobre rady.
Odpovedať
Pre pokoj na duši a pred poisťovňou by som si to dal potvrdiť statikovi, lebo to tiež závisí aký je tam krov (nie každý pôsobí len zvislo) aj napriek tomu že by to malo byť únosné.
Odpovedať
Profilova fotka
Navýši sa to tehlou a potom veniec, nie naopak. Trámový strop treba dať na veniec. Zbytočne by sa robil veniec 2 krát.
Odpovedať
ak máte stropne trámy, tak ich vysunte viac pod pomurnicu,najlepšie 5cm od vonkajšieho kraja, a hned zvyšite vyšku a nemusíte tam žiadnu tehlu dávať a aj po statickej stránke to bude v poriadku
Odpovedať
suffo on už veniec asi má a chce zvýšiť až teraz.Tehla sa mi nezdá dobré riešenie,skôr by som to riešil betón.tvárnicami zaliatymi betónom.Pre spevnenie by som okrem skrutiek na pomúrnicu, ešte do venca osadil do vŕtaných dier roxory aby sa tvárnice po vyliatí betónom previazali. Tehly sa mi zdajú dosť slabé proti bočným silám-tlak strechy.
Odpovedať
Nebude to tu populárne, ale dá sa to zdvihnúť aj drevenými priehradovými nosníkmi. To nie je problém vyrobiť, prepočítať ani upevniť. A pre odporcov dreva - Z čoho potom bude ten krov?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, nie som statik, tak pridam len svoj nazor. ak by sa pomurnica mohla davat na tehly, tak nepotrebuje strecha veniec. betonovy veniec je tam na to, ze pomurcica na neho prenasa celu vahu strechy a rozklada ju po celom obvode. a nedovoli streche roztlacit mury od seba. inak by sa to podla mna rozpadlo ako domcek z karat. Ako pise slavoslav, pre pokoj v dusi to preber radsej so statikom, za novy navrh, prepocty a vykres si zoberie urcite 250€, ale radsej to, ako riskovat kvoli 25cm navysenie povaly kde pojdes 2x do roka (doniest vienocny stromcek a odniest ho spat) :-) vela stastia
Odpovedať
Profilova fotka
pre Rasťa: Keby strecha roztláčala múry, veniec to nezachráni, pri rodinnom dome resp. streche veniec netreba, možno na dierovaný protherm treba na rozloženie tlaku, ale porobetón stačí 15cm, kotvenie je tiež iluzórne, pomôže tesárom dosiahnuť priamosť pomúrnice, potom stratí funkciu, dokonca si myslím, že ak nie je dobre urobený krov, namáha steny viac ako bez kotvenia. V domoch z nepálenej tehly sa na války položila pomúrnica a stačilo. Nevidel som statický výpočet pomúrnice a venca, pretože keby prenášala iné ako zvislé sily, musela by sa riešiť ináč statika celej steny.
Odpovedať
Jaky to mas krov? Prosty hambalkovy, nebo vaznicovy? Pokud je to vaznicovy, tak tam horizontalni reakce jsou male, pouze od vetru, tam bych se nebal to bat na podezdivku. Pokud je to hambalkovy prosty tj. bez stredove, nebo vrcholove vaznice, tak musi byt kotveni krovu k pozednici, pozednice, kotveni pozednice k venci a venec navrhli na tyto horizontalni reakce, ktere jsou docela velke. Ale tezko se to navrhuje, bez vykresove dokumentace. Zalezi na rozponu, hmotnosti krytiny, podhledu, snehove oblasti a vetru. Pokud muzes polozit pozednici na stropnice, jak pise 85milan, ukotvit ji podle podle vyslednych horizontalnich reakci a budes mit po starostechech. Nejlepsi bude kdyz si zajdes k statikovy, nebo projektantovy, aby se na to mrkl.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ako ste to osadenie pomurnice nakoniec poriešili?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?