Pokládka krytiny svojpomocne

Vzhladom na absenciu triezvych majstrov v mojom okoli ma zaujima myslienka svojpomocnej pokladky krytiny (betonova). Pripadne foliovanie aj latovanie. Robil toto niekto, na svojom dome niekedy na prvy krat? Ide mi o to, zistit ci je to mozne pokladat ako laik-amater. Pozeral som si montazne navody priamo od vyrobcu a nevyzera to byt zlozite. Problem moze byt, ked sa naskytne nieco nepredvidatelne a co potom.. Tesim sa na vase komentare :)
Odpovedať
1
2
@dusantt kamo tebe to uz mrda, daval som si sam skridlu na garaz, da sa to ale to bola nizka stavba do 100m2 a obycajne acko , unavis sa leno vynosit tie tony neni len tak, treba dat pozor aby sli skridle rovno neviem ako sa to robi mne to trosku vlni inak ziadna veda, len nosit to na dom do tej vysky bez vozika pre jedneho asi nerealne.
Odpovedať
@dusantt nic zlozite najhorsie je dostat krytinu hore a rozniest po celej ploche to je makacka. Idealne je ked sa niekomu ponuknes a pojdes mu pomoct a ziskas prax :)
Odpovedať
Pozicaj si vytah, http://www.ente.sk/akcie--vypredaje/a... zozen si minimalne jeden par ruk navyse za jeden den si to vynos na strechu a potom mas casu kolko potrebujes aby si si to oblozil.
Odpovedať
@dusantt toto by som nerobil, aj ked pokladka betonovej krytiny je relativne jednoducha, ale len v teoretickej rovine.
Odpovedať
Foliovanie nic zlozite, latovanie takisto pokladka je len o vyneseni a pilenie karboskou uzlabia a narozia. Komplikacie pre amaterov nastávajú pri klapiarine a roznych stresnych doplnkoch ako stresne okna, oplechovanie komina a pod. Majster sa da najst ale nedaval by som viac ako 7€ na hodinu resp. alikvotnu cast za m2. Ale.... Uvedomte si ze to nebude mozno idealne. Nepôjde vam to tak od ruky a mozno aj nieco prehliadnete. Darmo vo videach nie je vsetko.
Odpovedať
Prestuduj si instrukcne materialy, najdi si majstra, dohodni sa na prvom dni prace odkukaj ako to robi a dorobis si to sam. Je to kompletne v tvojich rukach.
Odpovedať
no mne dali cenovu ponuku 2600-3000 na komplet strechu, skusim zistit kolko bude len krov. presne to foliovanie atd sa bojim, aby to v partii niekto nepokazil, totiz ked tam maka 3-4 ludi, tak 1 urobi chybu, lahko sa to zvali na kolektivnu vinu, a ked nenajdem chybu, ktora by bola pritomna, neskor by mi zatekala strecha, no neviem. mam v tom dost paranoju. nastastie mam lahko Ackovu strechu L-podorysu, lenze dve stresne okna, no neviem, to som este nestudoval, ako to tam dat. kolko clovekodni moze stat takato strecha o ploche 160m2 na pokladku krytiny ? totiz mi hovori hlava partie, ze vynaska je draha, lebo musi byt vela ludi, kedze mam vysoku strechu a ze sa to moze nastiahnut o 1 den, tym padom je to +400 eur (namiesto 2600 by to bolo 3000). A strecha zacina na vyske 5,5 emtra priblizne, udajne tam treba dva rebriky, lebo nosnost rebrika. no lenze ten druhy nemusi mat nutne 6metrov, moze mat dva metre, (neviem ci je toto realny argument na predrazenie zakazky), proste keby je strecha nizsie o 1 meter, mal by som o 400eur mensiu cenu, co mi pride absurdne, az mam chut a to mu poviem, ze za tych 400eur tam nabehnem podavat skridle na 1 den. a tak preto rozmyslam, ako zistit realny cas pokladky, realnym tempom profi firmou/partiou, aby ma neobrali o ten 1 den. aj ked o pracu nudzu nemaju, 1 den na kazdej zakazke navyse sa im asi hodi.
Odpovedať
@dusantt Keby si bol bližšie, išiel by som ti pomôcť. Je to super fitness tréning :-) Základ je požičať si rebríkový výťah za asi 30€ na deň, ktorým vyvozíš krytinu na strechu a taký vozíček, ktorým rozvozíš krytinu od výťahu po streche. Taká 5-6 členná partia kamarátov spraví takú strechu za dva až tri dni. My sme desiati laici za jeden deň zhodili starú škridlu, vymenili latovanie, vyvozili a nahodili komplet novú škridlu aj s hrebenáčmi za jeden deň. Strecha je áčko na pôdoryse domu 9x9m a štít je vo výške 12 m. Nie je to nič zložité. Presne to isté robila susedom firma 3 dni a stálo ich to tuším 1700€ (len robota). Mňa to stálo za kotlík guľášu a basu piva :-)
Odpovedať
@jakino sranda je, ze na rebrikovy vytah mi strechar povedal, ze s nim by to robili 2 tyzdne. to je dalsi dokaz, ze klamal, hm. ale 7 ton resp 1500x sa pohnut s 5kg, neverim ze je to tazke.. ved taky pohyb robia ZENY v potravinach kazdy den uplne bezne.. ti dnesny majstri "chlapci" mi pridu ako ... dievcatka.. :D ved jednoducha konstrukcia a kladka.. a toto ma riesit zakaznik, katastrofa.. 'My sme desiati laici za jeden deň zhodili starú škridlu, vymenili latovanie, vyvozili a nahodili komplet novú škridlu aj s hrebenáčmi za jeden deň" cize piati za dva dni.. a odo mna chcu 3000eur za 160m2 strechu :D to je ulet.. to vychadza na 300e/clovek/den, alebo 200eur ak su spomaleni.
Odpovedať
@dusantt ty chodis do prace zadarmo ked vsetkych kritizujes za cenu prace? Su veci ktore sa ozaj patri dat urobit firme. A ked chces dokoncit dom v zdravi a uzivat si ho tak nad tym pouvazuj.
Odpovedať
Ja som krov foliovanie robil sam a potom mi na latovanie oplechovanie zvodi a polozenie skridle prisiel pomoct klampiar . Skridlu mi na strechu povykladali 5 cigani za 80 eur za 1den
Odpovedať
Heh, ja som dal za strechu ca 16000... Z toho 2300 za robotu... Robili to dvaja 10 dni... To boli najlepsie investovane peniaze na mojej stavbe. Sikovni majster v strasnom pocasi vo vyske 8m....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivantausk 16000eur ? vies rozpisat podrobnosti? to je aj so zateplenim ?
Odpovedať
@dusantt vaznikovy krov 6400 nad obytnu cast, 5400 krytina (tondach amadeus hneda), ryne a dalsie veci k tomu 1100... Robota 2300... Zvysok je drevo na krokvy, laty, hranolceky, ochrana proti vrabcom, tesnenia,..... a je to bez zateplenia. Preco?
Odpovedať
@dusantt my sme mali strechu na kluc, v tom som ani sekudnu nerozmyslal. Ponuky boli od 13 k do 17 k za to iste, cize rozdiel az 4000 eciek. Nakoniec sme sa rozhodli na zaklade ceny, ale podstatne je, ze aj referencie mali najlepsie - uz par ludom co poznam strechy robili. Celkova cena bola 13 300, kedze prestresenie terasy sa robilo inac ako podla projektu ( bolo o jdene stlp menej) a z toho bola praca 3500 eciek - kde bolo vsetko okrem materialu, cize od dovozu dreva, cez prace az po odvoz paliet (robili v decembri) Celkova plocha 220 m2 Tondach - Samba 11 amadeus čierna glazúra, krov 19m3. S pracou som bol spokojny, ale pristup ako vacsina zivnostnikov, naslubuju, ale ked maju prist tak... (zacali o mesiac neskor ako sme boli dohodnuty), pretoze naberu roboty a potom nic nestihaju - co viem, popri nasej streche dokoncoval este dalsie dve... Cus
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt k tym clovekodnom si prirataj aj foliu navyse ked stupis vedla laty a roztrhnes foliu a narazis si vajko
Odpovedať
no zaujima ma to pretoze: hm, pekne, ja mam ~2100 krov a laty, 3100 krytina bramac rimska aj ryny, praca 2600-3000 zatial odhad, ale nepaci sa mi ta praca. cca 160m2 cize valbova resp A strecha do L tvaru by ma mala vyjst 8200eur.. a stale sa mi to zda vela, hlavne ta robota.. pride mi, ze ked vidia, ze bude strecha, tak 500vka hore dole mi neublizi a nevsimnem si to. ale keby tu pracu stiahnem na 2300, bolo by to za 7500. otazne je, co je relevantne za tu cenu. keby idem pri kazdej plozke +-700eur, tak je cely dom o +-10 tisic len na praci drahsi. a to je nepripustne u niekoho, kto nekradne alebo nema statny rozpocet :D ale vdaka @14054 @ivantausk a este posledna otazka, v akej vyske je ta strecha? ivan, pozeram ze ty mas album, tak sa pozriem priamo :)
Odpovedať
@dusantt mam tam tiez album, je to v polozke o mne :-D No hlavne nie je strecha ako strecha, nasa nebola stych najzlozitejsich, ale zase ani nic jednoduche. Na to, ze to mas A a je to 160m2 je 3000 vela, ked to beriem podla nas, ale zase tam nie je ziadna klampiarina, ani komin ani stresne okno, ci vylez. Ved musis mat viacej ponuk, ci?
Odpovedať
@dusantt ujednot si pojmy lebo ackova strecha a valbova strecha do L je ku.va rozdiel.... potom tu ries co je vela a co malo.... z tvojich tem ale sudim ze si sa pustil do stavby domu bez toho aby si mal sajn o tom co to bude stat a teraz ides setrit na vsetkom k comu sa dostanes... bez urazky.
Odpovedať
@dusantt hod si do albumu comas za dom, nehnevaj sa ale akmas valbovu do L robota do 3k je podla man ok. Za moju som dal mozno okolo 2500 uz neviem ale robili je par dni viaceri ludia v hnusnom sychravom case vo vyske, to by som sam nedal nidky, suhlasim s topfliedom ak mas problemy s prachmi uz pri streche mas vazne probolem, toto nebolo na vydavky este nic.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mas strechu do L, tak to urcite nie je jednoducha strecha, tam je rezania a rezania. Ja som pokladal dve strechy, jedna bola fakt obycajne A-cko, krytina tondach samba a robili sme to siesti cely den, vsetko rucne povynasane zo zeme. Vecer som bol rad ze chodim. Druhu som robil svoju, cca 260m2 plus jeden velky vikier, tondach twist. Na vynasanie skridiel som mal zeriav, hlavne plochy a polovicu vikiera som mal za den a potom dalsi den som sa sam bavil s druhou castou vikiera. Najvacsia makacka je dostat tu skridlu na strechu a rozniest si ju po celej streche. Potom samotna pokladka je v celku jednoducha, ak mas spravene dobre latovanie a sem-tam pooznacovane umiestnenie radov aby ta to na streche nenanahalo. Ked si das zalezat, skridle sedia akoby si strielal ;-)
Odpovedať
@sysell pardon, je to sedlova strecha o sklone 30stupnov. tu nejde o to, ci mam problem s peniazmi pri streche, alebo zakladoch, ale o tom, ze sa snazim predist predrazenym majstrom a ponukam, resp fuserom, aj sposobom svojpomoci. problem budem mat, ked sa necham osklbat a na konci zsitim, ze namiest 80 tisic som dal 150 tisic za dom.
Odpovedať
zial, pri venci sa mi to nepodarilo, USTNA dohoda bola okolo 800 eur, cize cakal som max 1000, a on ze 2000 KVOLI vyske venca. jasne, je to moja chyba, preto pri streche uz mam pripravenu celkom sluznu zmluvu o dielo s riadnymi pokutami, som zvedavy ci ju podpise. tam sa snazim bojovat o zlavu priblizne v cene navysenia pri venci. ci sa to podari, neviem. druhy dom by som aj napriek kritikom robil absolutne sam (max s 1 pomocnikom, ale co si budeme klamat, co taky pomocnik robi? 2x za slnecny den namiesa lepidlo? podava mi tvarnice? murovat by som nenechal len tak niekoho - zvykne to predrazit omietky), pripadne zdrzuje ma nezmyselnou debatou?) , okrem kopania zakladov, to by som dal bagristovi.
Odpovedať
@dusantt ty si snad niaky plateny diskuter :-) paneboze :-) napiat ze vynosit to na strechu je praca pre zenu :-) Poviem ti uprimne u teba by som robit nechcel...a tak isto po tebe kupovat dom :-) preco si neurobis viac cenovych ponuk a neporovnas ich???Logiku zapoj..
Odpovedať
@micro321 no po vymurovani 60-70 ton materialu vlastnymi rukami asi mam pravo hovorit, co je to PODAVAT skridle o hmotnosti 4,3kg, alebo nie ? to nie je ze jeden typek si da do batohu 3 skridle (alebo 12) a beha sam hore dole uplne sam, tam je 3-5 ludi, co si to jednoducho podavaju ako stafetu. skridli je 1600. logiku zapajam, ale ty by si ju tiez mohol zapojit, lebo neviem akosi usudil, ze by si po mne dom kupovat nechcel. ja by som nechcel kupovat dom po mnoho ludoch, len zopar odtialto z fora, ktorych nebudem menovat, ale krasne a s domom vyhrali. coho by si sa bal, keby u man robis? pisal som tu nejaku kritiku okrem tej, ze majstri nerobili podla TL? cize robis proti TL ? nemam problem s niekym, kto robi svou robotu poriadne, a aj som ochotny zaplatit poriadne, avsak nie 80% nad trhovy priemer. cenova ponuka nie je vsetko, jendak su sviatky, takze na ponuky cakam a jednak su v hre referencie, ktore zaroven znovu nic nezarucuju resp mozu ale nemusia. poznam ludi, co si dali robit strechu a na prvy sup ziskali famoznu cenu (12e/meter za VSETKO) a strecha krasna (firma zanikla - netusim preco), ale ja nemusim zrovna mat podobne stastie na firmu. nechapem ako to urobil, ale tak to bolo. za vyrokom, ze vynaska skridli na strechu je zenska robota si stojim. totiz ak chlap place, alebo co i len naznacuje ze chce plakat, resp tvrdi ze je to narocne, tak nie je u mna chlap, ale zenska (bez urazky). pretoze zeny v potravinach bezne manipuluju s vacsim bremenom a nevyplakavaju. Pokial ten isty chlap pracu akceptuje, ale bez placu ze je to tazke, tak OK, je to chlap. Ide mi o pristup. nechapem preco to robi, ked place. (taych som uz stretol dost, ale jasne, nie vsetci su taki) a ked takeho v partii vidim, tak jednoducho sa mi zastasvuje rozum.
Odpovedať
@dusantt Robil som to na prvýkrát u seba, žiadny problém, komplet celú strechu od rozpočtu dreva, nie je to nič, z čoho by sa mal normálny človek poskladať :). Pokládka škridle je najľahšia robota na streche..., jednu stranu mi položili deti (22 a 13 rokov v tom čase :)..., mám najrovnejšiu strechu v okolí..., bez srandy. Práve vďaka latovaniu, s tým som sa "vyhral". Ak ti to latovanie budú robiť majstri, tak rovno to nikdy nepoložíš, lebo taká klasika je "také bolo drevo..." :), takže rovno ti to nikdy nepôjde..., myslím naozaj rovno, nie viacmenej rovno..., tak sa s tým oni proste hrajkať nemôžu :). Spomínal si tu fóliu... a potom, aby si to nerobil sám, lebo.... Práve naopak, toto je jedna z vecí, ktorú by som na majstrov nenechal nikdy..., ty ak aj náhodou niekde spravíš dierku, tak ju hneď prelepíš strešnou páskou..., predstav si, že nejakú dierku urobí majster...:) Ak budeš používať rozum, tak ťa na streche nemá čo prekvapiť. Hlavne necapni :).
Odpovedať
@beginner7 asi to urobim tak, ze to dam majstrom, a ja tam budem nonstop pritomny.. (ale zas, velmi nerad takto kontrolujem - verim ze ked maju pokoj maju menej chyb) ale ako pises, co ak niekto prederavi foliu, hoci aj omylom, alebo na to neskor zabudne.. neviem totiz, co taka mensia trhlina moze urobit vlne pod tou strechou.... ale mal by na to existovat nejaky test, alebo neexistuje? netusim, nejaky dym alebo ten blowerdoor.. pripadne pockat na dazde, polievat strechu... :D ciste zo zaujimavosti, ta folia sa da natiahnut v 1 cloveku, alebo ju niekto (nieco) musi drzat?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt no pocul si...........??? strechy na juhu slovenska uz robia aj deti.., ty este STALE o niecom pochybujes.??? nemas sa coho potom bat...... a kolko korun pri tom usporis....... hlavne natoc si z toho video....... radi si kukneme........ ;00
Odpovedať
@dusantt vynaska skridle na strechu .. hmm jedna skridla cca 4 kg na 160m to je cca 1600 ks to ma cez 6 ton, ano odporucam ti chytit jednu skridlu ist s nou po 4-5metrovom rebriku, jednou rukou sa budes drzat rebrik a v druhej skridlu, ked prides k strece polozis ju na konstrukciu, vylezies na stechu odnesies ju na miesto a polozis, ides zase k rebriku zides dole a zoberes dalsiu, Hmm toto 1600x Alebo si zober 2 ks naraz, to je uz drzat v jedej ruke umenie, stracas stabilitu na rebriku, tazie to hodis na strechu, nech sa paci, radost manipulovat a behat taky unaveny po streche vy vyske az 7 m. Fakt lahka robota pre zeny, Vynosil som skridlu na garaz do 100m2 ale na kraj strechy som dociahol z dosky na koze tazke som to daval v podstate zo zeme a daval som po 4 ks naraz a aj tak som bol kurva zniceny ale nosit to hore po rebriku a povedat ze je to ok robota moze len blazon. Zacni dufam ze sa pri tom zabijes.
Odpovedať
no tak páni po precitani vasich hlaškach o robote,zenach,detoch,krytine atd som sa rozhodol ze sa nezapojim do tejto diskusie....PS: robim rocne 20-30 striech na komplet a nemam vam co povedat nakolko ste tak mudry poniektorí ze to az boli.. CEST VYNIMKAM....ze viac ako 7 €/hod by som nedal pokryvacom..... pokryvac s velkym P ti za hodinovu sadybu nikdy podotykam NIKDY nepojde robit... 8-) .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?