Plochá verzus šikmá strecha

Ahojte. Chystáme sa staviať dom. Predstava je aby mal rovnú strechu. Aká strecha je z hľadiska nákladov a funkčnosti lepšia? Rovná alebo šikmá pokrytá krytinou?
Odpovedať
my sme mali povodne navrhnuty dom s rovnou strechou, ale kedze naklady na nu boli dost vysoke, zmenili sme ju na strechu s velmi miernym sklonom, vyuzili vaznikovu konstrukciu a pokryli falcovanym plechom. Krytinu zo ziadnej strany nevidno, strecha stale posobi ako plocha..
Odpovedať
aky uhol ma strecha?
Odpovedať
@lokoss uz sa nepamatam :-( musela by som pozriet projekt a nemam ho teraz pri sebe..
Odpovedať
nevadi, nahodou sa nepamatas na cenovy rozdiel ???
Odpovedať
@lokoss cenovy rozdiel bol v tom nasom pripade doslova obrovsky. Uz len tym sme usetrili, ze sa nemusela robit dalsia betonova deka, dalej folia (tusim Fatrafol to bol) vysla dost draho, plus tie vsetky veci okolo, no rozdiel bol ozaj velmi velky..
Odpovedať
@akvi vies preco...pride silny vietor a budes v novinach ze ti odfuklo plech so strechy, aby sa nestalo ze ta strecha vide 2x tolko...mozno sa mylim,mozno nie, mozno robi hluk plech pri dazdi mozno nie...treba si zvazit aj 3x ;-)
Odpovedať
@lokoss das krytinu a nic neriesis,aspon vela ludi to tak hovori a vidi ci je to pravda neviem,robim to co sa mi paci a chcem 8-)
Odpovedať
@lokoss naklady na klasicku plochu strechu su vyssie ako pri obycajnej sikmej. Sikma strecha vie byt tiez pekne draha, ak je komplikovany tvar strechy. Ak by sme mali porovnat len cenu za nejaky stvorcovy meter skladby jednotlivych typov striech, tak je sikma lacnejsia. Riesenim je aj strecha ako pise @akvi a to sa cenovo nachadza niekde medzi predoslymi dvoma. @creator hluk a ochrana pred vetrom sa da vyriesit pouzitim foliovej krytiny ktora sa pouziva aj na klasicke ploche strechy a je aj lacnejsia ako falcovany plech.
Odpovedať
@creator vies, moja rodina pochadza z horskej oblasti, kde na 90% domov ludia zacali davat falcovany plech, ked bolo uz tazke najst majstrov, co vyrabali klasicke sindle. Dom, co tam mame, ma strechu z falc. plechu rovnych 50 rokov a nic tej streche nie je, len ju obcas natrieme. Vietor tam fuka urcite silnejsi, ako na 90% obyvaneho uzemia SK a este som nepocula, ze by niekomu strechu odfuklo len preto, ze je plechova.. Pozeras asi casto televizne noviny, ze.. Ja som ti zase pocula, ze vraj jazda autom je fest nebezpecna, lebo mozes havarovat. Tak si rozmysli, ci este sadnes do auta..
Odpovedať
Najlacnejsia, najkvalitnejsia a neviem aka este naj je falcovana krytina z plechu. Betonova skridla (Bramac) tiez nie zla ale tam musi byt nadimenzovanie stresnej konstrukcie pre ulozenie tak tazkej krytiny. Suhlas s akvi, chodte na Oravu, Donovaly a rozne horske dediny vsade samy falcovany plech. Zataz snehom, nizke teploty aj vietor overili tento druh krytiny. A k spravam ohladne plechovej strechy. Na to aby Vam odnieslo plechovu strechu musia byt predpoklady a to slabe miesto v kotveni plechovych tabul na drevenu konstrukciu a aj sklon strechy, t.j. ak sa urobi zle kotvenie a sklon strechy je do 15 stupnov tak je otazka casu kedy to bude v spravach. Ale ak sa to spravi tak ako ma tak nie je sa coho bat. Rozhodne plech vydrzi viac ako skridla a aj skridlu moze podfuknut ci poposuvat pri vichrici takze tak.
Odpovedať
@oscipovsky hej klasicku skridlu vie tiez odfuknut - ale len cast, niekolko kusov, ale plechove som zatial videl len take ze odleteli cele alebo vacsina strechy. a ulozit par kuskov skridli alebo robit celu strechu odznova je rozdiel. ale faktom ostava ze ako som si sam vsimol tak v Tatrach teraz "leti" falcovany plech - nie vzduchom :-D ale ako trend pri prerabkach hotelov a pod. zariadeni. tiez som si vsimol falcovany aj na starych stavbach - vyzeral ze potrebuje akurat tak pretriet ale prezil aj tu vichricu. niekedy je to asi fakt loteria - kto mi ako tu krytinu vie spravit. nad 15 stupnov. ale co do 15 stupnov sklonu? napr. takych 10. bramac ponuka komplet sytem od 7 stupnov. ani asfaltove sindle niesu vhodne pre taky nizky sklon.
Odpovedať
Profilova fotka
sikma 35stup 150m2 ma vysla cca: skridla bramac alpska protektorovana s posypom: 1850eur drevo na krov: 1500eur praca tesarov za krov: 500eur sam som si robil: folia, latovanie a pokladka skridli.. Na rovnej strechce si zisti ako prve kolko stoji folia na nu ;-) ceny su tusim take vkalitnejsie 3000-4000eur?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@malydom pod 15 tiez moze byt falcovany plech len tam treba sirsie okapy a lemovanie + falc by mal ako dvojita drazka. A pre tych ktory maju strach o strechu pred vichricou odporucam toto :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nas vysla plocha strecha, 110 m2, zlozenie: montovany strop miako na nosnikoch s dlzkou 4 m, nadbetonavka 4 cm s kari rohozou, beton z betonarky, pouzita betonpumpa, podstojkovane, atika vysky 46 cm, parozabrana, zateplenie strechy 20 cm EPS, sklon cez polystyrenove kliny, na tom fatrafol, vsetko stavane dodavatelsky cez zivnostnikov na cca 8400 EUR, teda 1m2 cca 77 EUR. Betonovanie bolo robene spolu s vencom, na veniec by sme beton aj pumpu objednavali tak ci tak. Zvazovali sme aj filigran, ten je vraj drahsi, ale zas netreba platit tolko prace a pozicanie stojok. Kedze sme sa ale ponahlali s objednavkou tehly (a s tym aj miako vloziek, lebo na to sla mnozstevna zlava), nechali sme to tak a neprepocitavali sme uz.
Odpovedať
Vedel by mi niekto povedat orientacne kolko by stala plocha strecha resp. klasicka s Bramacom na dom s podorisom 10x10m ? Aby som mal aspon predstavu o tom aky by bol rozdiel. Diky
Odpovedať
@lokoss zalezi na tom ci by ste urobili klasicku Ackovu strechu ako je na obrazku vyssie (najlacnejsia alternativa), alebo rozne mininarozia a uzlabia, ktore dost predrazuju strechu (po stranke komponentov ale najma pracnosti). Cenu za krytinu Vam vyrataju rozne kalkulacky na internete + drevo na krov + oplechovanie komina, okapy, bocne lemovanie, zlaby a zvody + ochranny nater by ste zvladli aj sam a praca co tu je spomenute. Tu treba povedat ze 4 chlapi za tyzden nemaju co robit, ale po skusenostiach mozem povedat ze su partie, ktore to natiahnu s dokoncenim aj na mesiac...aby to nevyzeralo, ze vezmu velke peniaze za par dni prace. Taka je skutocnost a prax u niektorych.
Odpovedať
@oscipovsky k tej fotke - no hej strecha vichricu vydrzi ale co tie kozy? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
tu cenu plochej strechy prakticky mas, ked pouzijes prepocet z nasej ceny, tak cca 7700 EUR. Porovnanie s inymi typmi nie je az take jednoduche - budete mat sikminy v izbach a tak usetrite na tehlach? My sme tahali 11 radov, aby izby mali plnu vysku, takze k cene nasej strechy by bolo treba priratat aj ceny za vyssie mury. Budete mat neskor stresne okna? Dost drahy a poruchovy detail. Pri strechach z dreva, ci uz A-ckovych alebo pultovych sa casto zabuda na to, ze treba este neskor dorobit tepelne izolacie a oblozenie sadrokartonom, co sa pri plochej streche robi vlastne na zaciatku (a v mnou uvedenej cene to uz je zapocitane).
Odpovedať
No tak urcite by to nebola Ackova strecha, ale ak uz tak Stanova bez stresnych okien, lebo poschodie chceme mat plnohodnotne a nejak nemusim stresne okna. Predstava o dome by bola http://www.aphaus.sk/rodinne-domy/det... samozrejme ina dispozicia a trosku prerobit poschodie co sa tyka rozmerov.
Odpovedať
Profilova fotka
tak to mas nieco podobne, ako mame my... takze na murive neusetris, izolaciu musis dat tak ci tak, a stropy npr. zo sadrokartonu pri Ackovej streche. Izolacie bude podla toho, ako ju polozis, rovnako alebo viac ako pri rovnej streche. Nas skladany strop s podstojkovanim a betonom stal cca 2800 EUR, zvysok su tie parozabrany, sklon strechy, tepelne izolacie, hydroizolacie, atika, chrlice, atd. Samotny fatrfol nie je az tak drahy, stal tusim 1600 EUR aj s pracou, neviem teraz presne.
Odpovedať
Profilova fotka
sorry, chyba, bolo to "trochu" viac, 110 m2 cca 11.000 EUR, zabudla som na izolaciu atik, klampiarinu a cenu prace pri pokladke stropov a betonazi
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?