Plochá strecha z OSB - aký je váš názor?

zdravím vás chcel by som sa spýtať na váš nazor na rekončtrukciu plochej strechy. mám kocku a dal som vyčistiť strechu od starej ipy a škvary a chcel som položiť len novú izoláciu z kamennej vlny a potom bauder TPO ako hydroizoláciu. po vyčistení strechy až na "betón" sme zistili že je to všeliako urobené a krivé, navyše atika je v zlom stave a musi sa zhodiť. stechari navrhli spraviť "malý nizky krov" zo sklonom 3 stupne z troch pozdlžnych pomurnic a na to krokvy zo skolonom a na to OSB doska 22 a hydroizolacia (samozrejme pod to pojde izolacia z kamemmnej vlny. atiku mi navrhli urobit novú takisto novu z OSB dosiek (chcel som ju dať vymurovať na novo, ale vraj takto to bude lepsie vraj bude pedna rovna z presnými hranami) čo vy na to, bude to strávne, alebo je lepsie spraviť poter na celú strechu, uložiť izolaciu, vytvoriť spády z polysternu a hydroizolaciu? poradte som z toho dosť prekvapený, hlavne kde som tu niekde čítal že býva problém z OSB dosku nad izoláciou.
Odpovedať
este foto
Odpovedať
@mullerko beton je blbuvzdornejsi, s tymto som dost bojoval u seba, pri OSB to chce odvetranie, inak hrozi vyzrazanie vlhkosti prave na OSB
Odpovedať
@mullerko vyspaduj polystyrenom smerom k okapu na to geotextilia a zvarana folia napriklad Sika alebo Fatrafol .... lacne a spolahlive ....
Odpovedať
mám už kupenu mineralnu vlnu strechár to nechce tak robit lebo ten podklad je strasne krivý a má iné sklony ako potrebujeme
Odpovedať
@mullerko strechar ma robit to co chces ty a nie to co chce on :-) mozes miesto polystyrenu pouzit aj vlnu .... vyrovnat nerovnosti a spravit spad sa da aj s vlnou .... jasne ze ti navrhol jeho riesenie lebo bude niekolko nasobne drahsie .... vyrabat novu strechu je totalne zbytocne ... vyhodis kopu penazi.... pojde tam kopa dreva a OSB najdi si aj niekoho ineho kto robi napriklad strechy s foliou a nech povie svoj nazor ....
Odpovedať
Profilova fotka
@mullerko škoda, že ste odstránili predošlé vrstvy, mohli pomôcť. Strecha nepotrebuje žiadne spády, ako vyjde tak bude, vybrať jednu stranu na odvodnenie, ale aj to sa dá riešiť priamo , spodným odvodnením. Nedostatku spádu sa nebojte, voda, ktorá zostane v priehlbniach chráni foliu. Atiku treba zarovnať pre osadenie plechov. potrebujete projekt alebo montéra, čo tomu rozumie.
Odpovedať
Asi by som ti poriešil tak, že by som urobil nové atiky (asi murované), strop vyčistil, pre vytvorenie roviny resp. spádu urobil na to drevený rošt (nevetranú!! vzduchovú medzeru) so záklopom z OSB dosky, parozábranu (samolepiaci asfaltový pás napr. Glasstek 30 sticker) ktorý by v prípade spádu tvoril aj poistnú hydroizolačnú vrstvu. No a na to vata, fólia.
Odpovedať
A ešte jednu vec som si všimol. Že v skladbe chceš použiť TPO fóliu. TPO fólie majú ale jednu nevýhodu a to že majú obrovský difúzny odpor (150-200 000), tým pádom by mala mať parozábrana difúzny odpor väčší. V tomto prípade by ten samolepiaci pás asi nestačil (80-90 000). Alebo použiť klasicky mPVC fóliu (25-30 000).
Odpovedať
no nemám projekt na opravu strechy... asi to spravím tak že kupim 1 a 2 polystrén a nejak to zhruba rovnám do pribliznej roviny (mám už kupenu 5 a 10 cm kamennú vlnu ROCKWALL) potom dám tú parozábranu a na nu 25 cm kamemmnej vlny a potom spadový polystyrén. možno to nebude tak super hladké ako keby sa folia davala na OSB dosky ale nebude zatekať. atiku dám vymurovať z ytongu 25x30x50 na výšku 30 (ked bude málo tak prilepím ešte navrch 5 cm) a ptom už klasika 22 mm OSB doska na atiku atd. bloky by som kotvil prevrtaním cez blok a zarazil roxor na chem. kotvu - to bymalo zabraniť aby sa tá atika utrhla ešte zvažujem čo je lepsie kotviť PVC alebo dať štrkový násyp (kedy tam bol násyp tak by ani ebolo vidieť že ten povrch nie je uplne rovny ako doska. čo vy nato? som v strese už týždeň čo stým lebo skvara a stara ipa je preč :)
Odpovedať
@mullerko to mas jedno ci to bude rovne... Z ulice to nie je vidno a z lietadla nedovidia ake to je :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mullerko čiastočne Vám vysvetlili princípy, ale funguje to len komplexne, a potrebuje to detaily na dokončenie. Projekt je o tom, že tieto požiadavky sú zhrnuté a vyhodnotené, nie aby bol výkres. Napr. máte kúpený materiál, ale pre praktickú stránku je vhodnejšie dať PS hore, atiku roztláča násyp nie vata a PS, takže 30cm s kotvami je premrštené atď. O parozábrane pomlčím, ťažko ju správne aplikujete, takže nemá význam, radšej odvetranie komínkami.
Odpovedať
@mullerko Atiku kotviť netreba. výška 25-30cm bude asi málo a 30cm šírka zbytočne veľa. Po atike treba urobiť aspoň pár cm vysoký veniec s 5% spádom do strechy. Ak chceš vyrovnať strop tak v takejto skladbe treba v prvom rade urobiť perfektnú parozábranu, ako som písal hore z asfaltového pásu ( všeliake "igelitové" parozábrany budú nefunkčné). Ak sú nerovnosti malé, tak sa to zvykne vyrovnávať pieskom fr.0-4mm, prípadne to skombinovať EPS a do "stratena" násyp... Čo sa týka kotvenia vs. kamenivo, tak lepšia je druhá voľba. V každom prípade treba zvážiť (spočítať) koľko ton šlo zo strechy dole a koľko by šlo hore.
Odpovedať
Článok sa načítava...
dobré ráno, a keby som to urobil naopak? tj. na spodu by som vytvoril spad z OSB dosiek (zároveň by slúžili ako parozábrana) a na to by som uložil 30 cm kamennej vlny a na to Bauder fólia. atiku mi už spravili :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mullerko takže naďalej bez projektu, prepočtu tepelných strát, o kotvení fólie asi neviete, paropriepustnosť Vám tiež moc nehovorí.Chcete ušetriť a vyhadzujete peniaze na nesprávnom postupe.
Odpovedať
@mullerko Ako som písal vyššie, dá sa to tak urobiť s tým, že na OSB pôjde parozábrana, (osb nieje parozábrana) a vzduchová medzera bude uzavretá. V prípade fólie z mPVC by stačil samolepiaci asfaltový pás (alebo ak máš odvahu aj G200S40 - ktorý ale treba natavovať). V prípade TPO fólie by sa asi musel použiť pás s AL vložkou.
Odpovedať
@mullerko S kamaratom sme strechu robili tak ze sme z ytongu urobili dopostupna hrady a vytvorili spad. Medzi to polystyren zaklopili OSB na to nalepili PUR penou dalsiu vrstvu polystyrenu a na to znova OSB. Na to uz prisla finalna asfaltova uprava. No to uz robila firma .
Odpovedať
@jan45 už raz som sa vyjadril že nemam projekt. mudrovanie mi nepomože... keďsom isiel prerabať moj dom tak som oslovil architekta aby mi to urobil aby som sa vyhol všetkým týmto pataliam. zaplatil som 600 eur ako zálohu a on mi za to nakreslil 5 obrazkov volnou rukou (čo by nakreslila moja 2,5 ročná dcéra) a potom požadoval daľších 1500 eur ako daľšiu zálohu. keď som mu povedal žesa mi nepáči to to navrhol tak mi povedal že som narušil jeho auru a asi nebudeme môcť ďalej spolupracovať (ešte že som mu nevyplatil daľších 1500 eur) takže také reči že šetrim a robím lacno neberiem ....
Odpovedať
Profilova fotka
@mullerko s týmto ste mali začať. Zálohy dopredu platím len v overených firmách. A architekt nie je riešenie, treba konštruktéra. Návod som popísal hore, ak Vám niečo nie je zrozumiteľné treba sa pýtať. Spoliehať sa na rady ľudí, čo postavili bez vedomostí jeden dom a pokladajú sa za skúsených, je naivné.
Odpovedať
no tak sme to nakoniec urobili takto
Odpovedať
II
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Dobrý deň, ošetrili ste prosím tú OSB dosku pred nalepením tej fólie? Ďakujem za radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?