Pleseň alebo huba v krove - hrozí po čase niečo?

Zbadal som na krokvach plesen/hubu - take cierne bodky, obcas niekde aj biele. Bolo to natrete pred tym proti hnilobe a hmyzu samozrejme. Ide to kefou dole - horna cast na fotke je s tym a druha fotka je po okefovani. Krokvy su nad parazabrannou foliou a izolaciou (pena) . Nad krokvami je kvalitna paropriepustna folia - tyvek, medzera 5cm a plne debnenie, plech. Ano stavalo sa rychlo, ytong atd... urcite tam bola velka vlhkost prve mesiace, ale casom zmyzla. Teraz tam uz je 45C a 33% vlhkost vzduchu. Problem je, ze nemam sancu to osetrit (iba asi dve sa mi daju krokvy z 30). Nemam sancu to ani postriekat ani zoskravat. Otazka zneje, ze uz ked tam mam nehostinne prostrenie pre rast plesni a hub (teplo a sucho) a neokefujem to / nepostriekam ci nieco hrozi do dalsich 50+ rokov?? Drevo je samozrejme suche a nikde nezateka. Staci ked ma ukludnite :) vdaka za reakcie.
Odpovedať
@lukas1115i podotykam ze priestor nebol otvetravany, len cez tu paropriepustnu foliu cely cas. Teraz uz som tam pootvoril stresne okienko, ale to uz je asi marne
Odpovedať
OK, cital som asi 2 hodiny rozne clanky po anglicky na internete, pretoze na svk scene skoro o tom nic nieje. Staci dat do googla "black Mold dots in Attic" ("tmave plesnive bodky v krove"). Je toho plny internet. V usa s tym maju asi dost problem, pretoze prvych 20 linkov su len firmy ktore to odstranuju. V zasade to sposobuje vhodne prostredie na rast hub. U mna to bolo asi kvoli nadmernej vlhkosti pri rychlej vystavbe. Snad mi ta huba tam uz nebude rast a vlhkost odisla cez paropriepustnu foliu pomaly za tie mesiace Dolezity poznatok je, ze nema to vplyv na kvalitu a statiku dreva. Da sa to zoskrabat kefou a drevo vypada ako nove. Vacsi problem je vsak ze to moze sposobovat zdravotne problemy -alergia, ale to mi je jedno kedze to mam az za izolaciou, a nieje toho az tak moc. Zaujimavy je aj tento clanok od THE UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA : http://cwc.ca/wp-content/uploads/asse... Moze ist o nejaku "farbiacu hubu" ktora sa tam mohla dostat uz z pily, alebo pri prevoze.
Odpovedať
Profilova fotka
vidím, že imternet pri nepsprávnom použití je skutočne nebezpečný. Predpokladám, že strešný plášť, teda krytina je nedostatočne vystrojená vetracími prvkami (väčšina našich firiem to nerobí) takže dodatočný zásah do strechy by pomohol. Húb je také množstvo, že laikovi je nemožné určiť ich nebezpečnosť. treba to dôkladne odvetrať, teraz je pod strechou 50°C, tam huby neprežijú.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas1115i V prvom rade by som rozlíšil či sa jedná o drevokazné huby, alebo plesne, lebo je rozdiel či je drevo napadnuté drevomorkou alebo drevosfarbujúcou plesňou. Pri plesni na čo to vyzerá stačí len znížiť vlhkosť, prípadne použiť prípravok proti plesniam, a problém treba sledovať aby sa do dreva nedostali huby alebo drevokazný hmyz.
Odpovedať
@jan45 cely stit mam odvetrany samozrejme takouto strieskou a medzi plechom(debnenim) a paropriepustnou mam 5 cm vzduch. Tak si myslim ze cez tuto foliu to bude dobre vetrat. Teraz rano som tam mal 27C a 43% vlhkost. Budem to sledovat a ak sa to bude vyvijat zle, tak pod stit do muriva vyvrtam na oboch stranach diery a bude tam prievan.
Odpovedať
Profilova fotka
Ono to vyzra na klasicku plesen z vlhka a nie ako chora drevasamotneho, ci sa mylim?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Ako to dopadlo?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?