Plechova krytina na strechu s nizkym sklonom

Je mozne pouzit plechovu krytinu na sklon strechy cca 7 stupnov? Ak ano, je nutne pouzit plechy po celej dlzke spadu strechy v jednom kuse, lebo to bude funkcne aj s prekrytim? Ide mi o jednoduchu strechu, ktoru si budem moct polozit svojpomocne, napriklad ako system Maslen Unidach (ta je od 12 stupnov).
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
plech sa na rovnú strechu používa, ale falcovaný. Prekladaniu aj s tesnením by som neveril.
Odpovedať
@jan45 a aku krytinu by ste dali na takuto strechu? Ide o zahradny domcek, strecha bude mat 5x2.5m.
Odpovedať
@jan45 bude tam plne debnenie z OSB dosiek.
Odpovedať
Profilova fotka
Keď to nie je strecha nad domom a nehrozia škody, môže byť aj plech v kuse, pozdľžne spoje podložiť butylovou páskou.
Odpovedať
@jan45 keby ten plech nebol v kuse a bolo by tam prekrytie kludne aj pol metra, stale by to bolo zle? V hornbachu maju 2m dlhe pasy, to dam v pohode aj do auta... inak by som potreboval 3m dlhe aby boli v kuse a to neviem kde narychlo zozeniem. Ta strecha bude mat 5x3m, som sa pomylil v predchadzajucom prispevku - zabudol som na presah.
Odpovedať
@jan45 Teplotná rozťažnosť dlhé kusy neuvoľní zo strechy? Ako sa plechy prichytávajú na strechu keď sú falcované?
Odpovedať
Unidach je len v dlzkach 2m !!! Z toho sa strecha rozumnym sposobom pri nizkom spade (co 7stupnov je) neda vyskladat. Museli by ste to prekladat aspon 20-30 cm medzi sebou, a este tmelit, silikonovat aby to nepodtekalo. Idealne na 7st. spad je VYSSI trapezovy plech, napr. T30,T35 alebo idealne rovno T50, ten sa da vyrobit aj v dlzke ako je dlhy kamion. Vyssi profil preto aby nepretekal cez bocne spoje. Trapezovy plech je urcite lacnejsi ako falcovana krytina. Asi tak o cca 40%. Ak potrebujete poradit blizsie tak cez sukromnu spravu.
Odpovedať
@janmoravec ja to kludne prelozim aj meter, keby to mohlo byt takto ok... urcite to bude lacnejsie ako platit za dopravu 3m kusov, ktore do osobneho auta nenalozim.
Odpovedať
Profilova fotka
neriskoval by som to. dá sa to podlepiť butylkaučukom, ale každá nepresnosť nesie riziko, že na jar na konci plech namrzne, vytvorí kalúžku a tá už tlačí vodu do spáry pod tlakom. K tomu sa pripojí vzlínavosť. Keď tam je debnenie išiel by som do pásovej živičnej krytiny s dezénom. @radopp na to sú príponky, to je to, čo absentuje na fotkách zo strhnutých striech.
Odpovedať
@jan45 Ďakujem za príponky. A čo tá teplotná rozťažnosť plechu?
Odpovedať
@jan45 zivicna krytina je co presne? myslite take tie asfaltove pasy, co su s takou sindlovou texturou? ak ano, mozem vas poprosit este o radu, ako to urobit? na debnenie z OSB dosiek treba dat nejaku asfaltovu penetraciu a na to potom ohnom nahriat a nalepit tie pasy? ta penetracia je napriklad toto? http://www.denbraven.sk/denbit-asfalt...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan napr.http://3d.icopal.sk/
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@radopp tým, že plech je prakticky dvojrozmerný, eliminuje účinky rozťažnosti.
Odpovedať
@jan45 o Icopal 3D pisu "nové šikmé strechy so sklonom od 12°do 85° na podkladoch: drevené dosky, dosky OSB"
Odpovedať
@jan45 Nechápem. Teplotná rozťažnosť železa je 10e-5 1/K. Pri ohreve plechu o 100 °C sa plech predĺži o 1 mm na meter. Takže šruby/klice musia mať vôľu 1 mm na meter.
Odpovedať
@radopp preco by sa ten plech nemohol medzi tymi srobmi proste trochu zdeformovat/ohnut? Ten plech nema hrubku ani pol milimetra.
Odpovedať
@gashtaan Neviem, tiež sa pýtam. Na mnohých starých domoch sú falcované plechy a držia desaťročia.
Odpovedať
@radopp clovece, tebe ja za mak nerozumiem...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to je pre veľké plochy, tu vy som to preložil o 10cm viac ale bez toho by som obavu nemal.
Odpovedať
@jan45 keby som tieto pasy nedaval v smere spadu strechy, ale kolmo na neho, bol by to problem? Pas ma dlzku 10m, strecha bude mat 5, v spojoch prekrytie 33cm a boli by to 2 baliky uplne bez odpadu. Z estetickeho hladiska by bolo lepsie, keby to nemalo ten vzor skridiel :)
Odpovedať
žiadnu živicu ani ropné produkty by som si na strechu nelepil. Slnko je čoraz silnejšie a životnosťa takejto krytiny je mizerná. Sám som prerábal ponuky na viac striech kde sa podujal majiteľ lepiť si tam bitumény a živice a sám to vzdal... nakoniec to skončilo plechom a bol nadmieru spokojný... Falcová krytina je pripevňovaná príponkami po ktorých sa môźe krytina "kĺzať" na dĺžku. Ale ajtak si myslím že životnosť trapézového plechu povedzme hr.0,6 alebo aj 0,7 je rovnaká ako falcovanej krytiny. Len montáž je jednoduchšia a cena nižšia.
Odpovedať
@radopp Takto: http://www.modrastrecha.sk/blog/mator... @gashtaan Preco si tam nedas klik? Ten by zniesol nizky sklon aj svojpomoc. ;-)
Odpovedať
@matorado to vidim prvykrat... ale mne je to jedno, ci sa to bude "klikat" alebo srobovat, chcem riesenie, co sa da kupit v nejakom hornbachu, odviezt osobnym autom a hned robit, 3m plechy su problem.
Odpovedať
@gashtaan To je pekne, ze chces, ale 7° sklon ti skrta vacsinu moznosti, papierovo :-) Sak navar pod to lepenku, alebo nejaku hustu foliu (urob vodotesne podstresie, na plny zaklop) a poloz tam co chces. Je to len zahradny domcek.
Odpovedať
@matorado ved toto... vidim to na asfaltove pasy. A hej, je to len zahradny domcek, ale krovinorez sa mi tam utopit nemusi...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@grave78 panely na sklon 7 stupnov?
Odpovedať
@grave78 A kde pisem, ze to JE klik? :-x
Odpovedať
Rozhodol sa predsa len pre asfaltove pasy na tu strechu, poradi niekto este, ako by bolo takuto strechu oplechovat? Jedno co mi je jasne, ze dole by som mal dat nadokapovy plech a pasy navarit cez neho... na ostatne strany strechy mam dat nejaku zaveternu listu?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?