Palena alebo betonova stresna krytina?

Zaujimaju ma najma vyhody a nevyhody. Dom 2 podlazia, vaznikovy krov, ca 200m2. Najma sa mi jedna o hmotnost a trvacnost. Rozmyslam nad Tondach samba 11 alebo Terran ... Co by ste si dali/nedali a najma PRECO?
Odpovedať
1
2
Hmotnost +- rovnaka, zivotnost tiez. Palena je viac nasiakava, betonova zase nachylnejsia na mach. Betonova je lacnejsia ako palena. V globale je uplne jedno ktoru das. Ja som dal Bramac Klasik.
Odpovedať
@danculd ja co som pozeral, tak na jeden m2 je palena o dost lahsia ako betonova. Je viac nasakava, ale ked je lakovana, tak je to riziko mensie. Osobne si myslim, ze je dobre mat strechu radsej lahsiu ako tazsiu... Najma u poschodovych barakoch...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk Ak chceš ľahkú, daj si plech.... :-)
Odpovedať
@ivantausk neviem ktoré krytiny si pozeral ale základné modely od tondachu a bramacu majú niečo cez 40kg na m2...
Odpovedať
my sme sa rozhodli pre tondach bolero.Vysla nas menej ako bramac clasic,ktoru sme mali taktiez nacenenu. Nasa krytina vychadzala ze je lahsia cca o 4kg proti bramacu na 1m2. Beton patri do zakladov a nie na strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@silvia2891 riadna hlúposť. Marketingové kecy. @ivantausk dali sme Bramac klasik a nevidim dovod prečo by sme neboli spokojní. Je to +/- rovnaké, poriesit aby ti farba ladila s fasádou, ver že čoskoro si ani neuvedomis že máš strechu a budes riesit úplne iné veci.
Odpovedať
@leonardom preco nie... Momentalne si hodne ludi dava plechove strechy, avsak mne tie click systemy pridu malo pevne a zase tie co spravia 500 dier malo tesne.... Ale ano, dal by som aj kvalitnu plechovu strechu.
Odpovedať
My mame tondach
Odpovedať
@ivantausk medzi tymito dvomi mas uplne jedno ktoru das. Pri Tondachu zaplatis viac. Dal by som lacnejsi Terran. Kecy predajcov typu aka je ta palena dobra, aku ma tradiciu a neskutocnu zivotnost ... skoda pocuvat. Povodne som chcel glazurovanu no po zisteni cenoveho rozdielu som sa na to vykaslal.
Odpovedať
Ako pisem,my sme sa rozhodli na zaklade ceny, tondach bolero nas vysiel lacnejsie ako bramac klasik. A po dizajnovej stranke a v prevedeni ani nehovorim..Bramac nam pripominal svojim grabatym povrchom DTčka.:)
Odpovedať
@silvia2891 Nechcela by som vyvolať nejakú hádku, len myslím že niekde tu na Modrej streche som čítala odborné vyjadrenia o tom ,že váha by sa mala počítať pri zaťažení strechy snehom a podobne a preto v konečnom dôsledku vyšiel Bramac ľahší oproti páleným krytinám ,pretože tie sú skôr náchylné na nasiakavosť ako Bramac. Ak som to zle pochopila a poplietla tak sa ospravedlňujem.A tiež vo veternom prostredí oveľa lepšie obstál Bramac pretože pevne sedí na streche oproti plechovým krytinám ktoré mnohokrát vietor sfúkol zo strechy ale tiež že sú ľahké a preto pri veľkom vetre doslova rozvibrujú múry hlavne kde nie je veniec a potom môžu vznikať praskliny na múroch.
Odpovedať
Profilova fotka
@vierka1278 čítate brakovú literatúru, to čo som sa dozvedel od Vás, som na stavbách za 50 rokov nevidel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 dovolila som si do IP vám preposlať tú časť diskusie kde som o tom čítala.Či je to brak neviem posúdiť nakolko sa tomu nevenujem a ani nerozumiem.Povedala som iba že som to čítala a ak to nie je pravda tak som sa hned ospravedlnila.
Odpovedať
@ivantausk Ked porovnam zakladne modely, tak je to +- rovnake, ine modely som neporovnaval. Ja mam podla http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... dom v tretom snehovom pasme, kde treba pocitat zatazenie strechy snehom na 150kg/m2, isto uznas, ze pri tejto zatazi je par kilovy rozdiel vahy medzi krytinami uplne nepodstatny. Ja si naopak myslim, ze je lepsie mat tazsiu krytinu, napriklad aj kvoli lepsiemu utlmu hluku pri dazdi, krupobiti a lepsiemu zvladaniu naporu vetra. Ale je to len moj nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
Moj otec je tesar uz dlhe roky a urcite odporuca palenu krytinu. Vravi ze na betonovu sa tvori mach uz okolo tych 2-3rokov.
Odpovedať
@silvia2891 pri čítaní tvojho príspevku mám deja vu... Rovnaké marketingové frázy používajú s obľubou obchodaci tondachu... S realitou však majú málo spoločne.
Odpovedať
@danculd rozumiem potrebe toho, aby krytina mala urcitu hmotnost. Neviem vsak, ci je spravne mat tu najtazsiu moznu.... Ked na to este spadne nejaky sneh (co dufam v NR uz nebude tak casto a tak moc), tak to je uz potom riadna zataz na stavbu pod strechou... Ked sa da daco usetrit na hmotnosti, tak volim tu moznost. Otazka je, ake nasiakave su palene glazurovane ... Ci cez tu glazuru prenika vlhkost.... Alebo je to len zo spodu a teda znacne obmedzene... 4kg/m2 pri 200m2 je 800kg rozdiel... Nevravim, ze je to strasna hodnota, ale tak ak sa da usetrit, tak preco nie?
Odpovedať
Len zo zvedavosti, ktorá časť klik systémov ti príde malo pevná? Stretávam sa s tým, že ľudia neveria práve tomu zakliknutiu krytiny do seba, čo je blbosť, lebo keby si ju aspoň raz skúsili vlastnými rukami "rozkliknut", pochopili by že sa nieje čoho báť. A ak je taká strecha (to platí pre všetky plechové) dobre zaistená po obvode, neexistuje, aby ju niekde podchytil vietor. Keď vidím v správach postrhavane plechové strechy, v drvivej väčšine sú plechy vytrhnuté aj s latovanim. Dám ruku do ohňa za to, ze tie strechy sa latovali nastrelovacou pištoľou, do ktorej si majstri supli max 80ky klince. Však aby to dobre išlo....
Odpovedať
@ivantausk vy si priznajte, ze chcete palenu skridlu a tu len hladate niekoho, kto vas utvrdi vo vasom presvedceni. Pri celkovej vahe krovu a pocitanej rezerve na sneh a vietor su 4kg/m2 uplne smiesne.
Odpovedať
pokial je to novostavba neviem preco tu kazdy riesi hmotnost krytiny. Tento parameter je irelevantny. Nic sa neusetri.
Odpovedať
@stowasser planovanu mam palenu a chcel som palenu. Dodavatel strechy mi vsak odporuca Terran a tak hladam pre a proti...
Odpovedať
@ivantausk Otazka je ako dlho tam ta glazura vydrzi neposkodena, ci uz na betonovej alebo na palenej. Neverim, ze bude pocas celej planovanej doby zivotnosti uplne bezchybna. A po 10-tich rokoch moze byt zrazu vsetko co sa tyka vahy uplne opacne :-). Ked sa tu uz teda bavime o par kilach.
Odpovedať
neviem či ti to pomôže, ale ja som chcel pálenú škridlu a tú som aj dal Tondach na streche je vyše roka :)
Odpovedať
@ivantausk Vyberaj si podľa toho,ktorá sa ti viac paci. Máš to jedno ktorú. Možno by ta ešte mohla zaujímať povrchová úprava. Výsledok uvidíš aj tak za pár rokov či tam budeš mať mach alebo sa ti bude strácať farba alebo ti praskne ochranná vrstvy na pálenej. :-D
Odpovedať
@ivantausk pozri si aj Roben krytinu, je rovnako kvalitná ako tondach ale lacnejšia, my ju máme, hnedú glazúra, rozhodli sme sa hlavne kvôli váhe tiež mame poschodový a aj kvôli machu na betónovej vyzerá to strašne a tie domy u nas nemajú viac ako 8 rokov. Takže jednoznačne pálená
Odpovedať
@ivantausk este jeden detail. Palene krytiny su robene zvycajne formou zamkov na co je nutne uplne presne latovanie. Pri betonovej je ta pokladka jednoduchsia.
Odpovedať
@dominik_boksansky niesu tie zamky nahodou jedna z jej vyhod? Jeden den problematickejsia robota pre strecharov, ale 30 rokov kvalitnejsia strecha, ci?
Odpovedať
@ivantausk aka je to vyhoda? Ak je kriva skridla co sa stava, tak je to zaujimave pokladat :).
Odpovedať
@dominik_boksansky to, ze je to zamok, ci nie? Nedrzi to lepsie?
Odpovedať
@ivantausk ci tam ten zamok je, alebo nie vplyv na stabilitu skridel to nema.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?