Odhlucnenie falcovaneho plechu foliou. Nutnost alebo luxus?

Ahojte, strechari nam navrhli pod falcovany plech takuto foliu https://www.doerken.com/cz/vyrobky/si... je to kvoli odhlucneniu a ma to aj nejake dalsie vyhody. Stat bude nejakych 1300 eur na nasu strechu. Zaujimalo ma, ci je to pri plechu na streche so sklonom 48-stupnov nutnost alebo skor luxus. Mame planovany plny zaklop a 40 cm hrubu izolaciu isover unirol profi.
Odpovedať
1
2
Mame falcovany plech na streche a ziadnu speci foliu. Zateplenu strechu tusim 35cm vaty. Nerozumiem obavam z hluku, my si uvedomujeme hluk jedine ked fuka ozaj silny vietor, vtedy obcas pocut. Ale napr. dazd nepocut, resp. Pocut ako pada na okenne plechove parapety, ale nie na strechu. Jedine ked je riadna burka, vtedy je to trochu pocut, ale nie je to nic hrozne. A to som ja precitlivena na hluk.
Odpovedať
Nemam ziadnu foliu ani plny zaklop. Hluk je iba pri silnom vetri...dazd je pocut minimalne, asi ako na parapetoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi mam dojem, ze npr @jakino tym obavam rozumie :)
Odpovedať
@feriicko ak bude pod strechou vždy len povala, ktorá nebude nikdy obývaná a od obytného priestoru ju bude oddeľovať ešte betónový strop, tú fóliu netreba. Ak bude ale podkrovie obývané, isto si tú fóliu dajte. My sme ju nedali a už pri obyčajnom daždi sa mi budili v noci deti na to bubnovanie. To ani nevravím o trieskaní plechu vo vetre. Musel by mi ale asi traktor padnúť na hlavu, aby som si pri sklone 48° dal na strechu plech...
Odpovedať
@feriicko Čo je luxus? Tá fólia má svoje opodstatnenie. Slúži nielen ako pružný podklad pod plech, ale aj ako vrstva na odvod kondenzu. V priereze vyzerá ako cca 1 cm hrubá hubka s veľkými pórmi. Pravda je, že výrobky Delta sú pomerne drahé. Adekvátna náhrada s o čosi nižšou cenou a podobnými vlastnosťami je fólia Jutadren. Otázka na teba: pod plným debnením máš ešte druhú fóliu - poistnú hydroizoláciu?
Odpovedať
@jakino Preco pri takomto sklone nie plech?
Odpovedať
@feriicko Ja mám plechovú strechu rukki clasic to je takzvaný klik systém, niečo ako falcový plech. Tiež mi strechári dali túto fóliu. Skôr som ju chcel nie kvôli obavám z hluku ale aby bola vzduchová medzera pod plechom aby nebol priamo na dreve, resp na hydroizolačnej folii kvôli prípadnému kondenzu. Neviem či funguje to "odvetranie" ale hlučné je to poriadne. A nie pri daždi ale keď zasvieti slnko a plech pracuje. Ten materiál je ako suchý zips tá háčiková strana, ale pevnejšie a výšky tých 8mm. A keď plech pracuje hlavne keď sa strieda slnko/mraky tak to cely deň len pukoce po tom povrchu. Väčší hluk než keď prší. Kvôli strachu z hluku pri daždi by tom to určite nedával. Keď ticho prší nie je počuť aj tak nič, a keď je prietrž tak to hučí všetko aj cez okná a prietrž trvá pár minút.. Druhý raz by som možno zainvestoval do plechu ktorý má nakašírovaný akoby filc zo spodu. Je to drahšie, ale v konečnom dôsledku to vyjde možno aj lacnejšie lebo nemusíš dávať takúto špeci fóliu. Aj keď neviem či pri falcovan plechu je takáto možnosť.
Odpovedať
@milanpl ano, mame aj poistnu druhu foliu Dorken delta max plus
Odpovedať
Profilova fotka
tú istú funkciu splní lepenka A330 alebo 500gr. geotextília
Odpovedať
@feriicko Skvelá voľba. Myslím, že strechu máš navhnutú tip top. Už len sa zmieriť s vyššími nákladmi. @kajo873 Nakašírovaný plech je fajn. Pri falcovanom plechu a drenážnej fólii to ale kvôli zníženiu hlučnosti nie je nutnosť. Okrem nerezových príponiek je takmer napevno spojený práve falcami a tmelom medzi nimi. To pri klikacích systémoch nemáš.
Odpovedať
@jan45 Je to možné. Ale jeden rozdiel tam je: kým geotextília ochotne saje a zadržiava vodu, po drenážnej fólii je voda zvedená do žľabu.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl princíp je rovnaký , geotextília odvádza vodu zo zemnej pláne, naviac má pevnosť na oddelenie vrstiev, ktorú tu netreba ale má rozdielnu cenu. Už pred 70 rokmi sa pod plech používala lepenka tvaru Z a obrátrné Z aby plnila túto funkciu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 S lepenkou súhlasím, s geotextíliou, žiaľ, nemôžem. Skús ju namočiť a vyžmýkať. Po namočení drenážnej fólie z nej voda nepotečie.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl De gustibus non est disputandum
Odpovedať
@feriicko lebo by som si vybral škridlu. Plech v daždi bubnuje, na slnku puká, vo vetre trieska, ale škridla je ticho. Keď sa po rokoch oslabí drevená konštrukcia strechy, vietor zoberie celú plechovú strechu, ale škridiel len pár kusov, ktoré hneď nahradíš novými a bývaš ďalej. Na plechu kondenzuje vlhkosť, takže pri obývanom podkroví je veľmi náročná na kvalitu realizácie odvetrávacej medzery, na škridle nič nekondenzuje a naviac sa prípadná vlhkosť odvetráva sama cez špáry. Keď začne horieť strecha s plechovou krytinou, nedá sa uhasiť, pričom pri škridlovej hasič vyhodí pár škridel a za chvíľu je oheň uhasený. To nie je môj výmysel, rozprával som sa s hasičmi, keď kolegovi zhorela celá plechová strecha a dom bol dlhú dobu neobývateľný. Ja som dal na dve strechy plech, lebo majú sklon 11° a 8°, ale už som to oľutoval. Keby som staval znova, dám si sklon nad 22° a škridlu KM Beta, ktorú mám na ďalších troch strechách
Odpovedať
@majkoj ja tomu tiez rozumiem, mame aj 50 rocny dom s plechovou strechou a tam je to pocut..Ale nie je tam ziadna izolacia, a dom je v n.m. 1000 m..Takze tak trochu ine podmienky a asi ina technologia , neviem.. My mame bungalov, strecha s minimalnym sklonom, vaznikovy krov.. A ziaden problem s hlukom..
Odpovedať
Profilova fotka
@feriicko V podstate je tá fólia luxus lebo strecha bude plne funkčná aj bez nej, teraz ide len o teba či ti viac záleží na ušetrení peňazí alebo ti viac záleží na utlmení hluku vznikajúceho občasne za určitých špecifických podmienok. A @jakino nepočúvaj, za to že on má zle navrhnutú strechu neznamená že plechová krytina je všeobecne zlá a argumenty typu že ti hasiči nezahasia dom lebo máš plech a nie škridlu tomu by snáď neverili ani malé deti.
Odpovedať
@jakino “Keď sa po rokoch oslabí drevená konštrukcia strechy, vietor zoberie celú plechovú strechu, ale škridiel len pár kusov, ktoré hneď nahradíš novými a bývaš ďalej.” Prečo by sa mala konštrukcia oslabiť? 🙏
Odpovedať
@kajo873 @feriicko Taktiež mám ruukki classic a taktiež aj fóliu (ak sa nemýlim,máme Jutadren). Žiadne pukanie zo slnka nemáme, ani raz som nič také nezaznamenal. Pri daždi nepočuť nič, máme obývané podkrovie. Tak ako už bolo spomenuté, pri silnej prietrží počuť dážď, ale to už je taký hukot, že ho viac počujem cez okno ako strechu.
Odpovedať
@predator463 lebo sa robí zo smrekového dreva, ktoré podlieha práchniveniu, plesni, hnilobe a drevokazným škodcom. Na tejto fotke je ešte ten lepší prípad, keď vietor ešte len načal plechové strechy a majitelia ich nemusia zbierať z okolitých domov...
Odpovedať
robíte z plechu zbytočného strašiaka , ja ho mám na 60 r dome stále pôvodný falcovaný ,z vnútornej strany ako nový, vidieť len pozinkovanie,žiadna folia,povala neobývaná, slúži na skladovanie sezonných vecí, to je lacnejší priestor ako v pivnici, z vonkajšej strany 4x natieraný farbou , takže práca naviac oproti škridle, no nevytvára sa mach ako na rovnako starých domoch na škridle, drevená konštrukcia je stále zdravá bez akéhokoľvek náteru ,sklon je väčší strecha má tvar ihlanu ,vietor bol už niekoľkokrát veľmi silný no stále je nepohnutá, dážd počuť pri búrke viac cez okná
Odpovedať
@jakino stojí ešte dom po mojich prapra rodičoch má cez 200 r drevená konštrukcia stále zdravá ,žiadna ochrana, akurát nakonzervovaná dymom,pokiaľ nenamokne musí vydržať veky poklepeš a stále zvoní
Odpovedať
@duzu v oboch prípadoch píšeš o strechách ktoré majú drevenú konštrukciu výborne odvetranú do priestoru povale, kde ju vieš naviac pravidelne kontrolovať. Iné je to však pri zateplenom podkroví. Stačí jedna diera v parozábrane v kúpeľni, napríklad neutesnený prechod kábla od vypínača ku svetlu cez parozábranu a pri kúpaní bude mokvať konštrukcia pod plechom, ktorá má obmedzené možnosti odvetrania. Kedysi sa práve údenie na povale používalo na ochranu strechy pred škodcami
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Keď takéto somariny píše človek čo má sám drevostavbu neviem či sa mám smiať alebo plakať. @jakino Takže tie strechy čo si dal na fotke zobral vietor pre to že mali dieru v parozábrane :-D, som zvedavý s čím prídeš nabudúce.
Odpovedať
@jakino A ty mas z akeho dreva debnenie? a mas odvetraciu medzeru pod debnenim? Aby drevo vydrzalo dava sa prave pod plne debnenie medzera minimalne 5cm. Takze ked ti aj unikne vlhkost z domu kvoli dieram v parozabrane, tak v tom odvetracom priestore sa odvetra. Ja si myslim ze na tej fotke co si dal, bola tato vec zanedbana. Moja skladba strechy od hora: Falcovany plech kjg, parozabranna folia, smrekove plne debnenie naimpregnovane, 5 cm odvetranie od stitu az dole, difuzna folia tyvek supro plus na krokvach, 35 cm pur izolacia, porozabrana, sdk. A ani pri tej najvacsej burke aka kedy bola mi nikdy strecha nedunela a ani som nepocul buchanie. Tak snad mi to dobre majstri spravili.
Odpovedať
@lukas1115i Velmi podobna skladba, ako moja. U mna medzi krokvami a parozabranou Delta Max Plus este raz plny zaklop zo smrekovych lat.
Odpovedať
@feriicko Ja mam presnu tuto foliu ped plechom. https://www.bauder.sk/sk/steildach-eu... Aj sa pise ze: "Difúzne neotvorená, asfaltová podkladová membrána so samolepiacim spojom na inštaláciu na drevené debnenie" Akurat neviem uplne preco sa dava medzi plech a debnenie prave difuzne neotvorena. Ale robil mi to majster ktoremu doverujem, robi spickove plechove strechy, a dava to VZDY. ale neviem dovod :)
Odpovedať
pri výbere strechy sa musí brať do úvahy i geografické umiestnenie a tým zodpovedajúce počasie, na juhu teplo preto viac vyhovuje škridla, na severe chladnejšie , naviac záťaž pre rôzny sklon, pokiaľ napadne len 20-30 cm suchého snehu nič sa nedeje, skôr lepšie izoluje, no ak napadne naraz i 70-80 cm mokrého snehu, vtedy je lepší strmý sklon a plech, s takej strechy skôr spadne nehrozí prelomenie, stačí pozrieť stavby v Tatrách, tam škridlu takmer nevidieť a všetko strmé strechy
Odpovedať
@feriicko všetko závisí od financií, ak je pre Vás každé ušetrené euro dobre nepotrebujete tam túto fóliu, ak však chcete mať prevedenu strechu tip top dajte ju tam @kajo873 štruktúrovaná rohož ( drenážna vrstva) je určená pre falcovany plech pri použití 28 mm priponiek, ktoré zabezpečia, že sa nezdeformuje plech a prierez separačnej vrstvy ostane nezmenený. Použitie pri systéme click je nevhodné, pri pridaní nejakých podložiek pod každú skrutku by sa to dalo previesť do akého takého funkčného stavu, ale sú tam ďalšie faktory ( sklon, dĺžka šárni, prestupy) ktoré majú vplyv na celkovú funkčnosť systému click. To, že Vám to praská pri najmenšej zmene teploty je jasným znakom nesprávnej skladby strechy a prevedenia montáže. @lukas1115i pod plechom má byť iba fólia s nakašírovanou separačnou vrstvou. Určite nie parozábrana či akákoľvek fólia na báze lepenky a geotextilie. Ak už toto je fólia od bauderu, ktorú mali použiť: https://www.bauder.sk/sk/steildach-eu... Tým, že zhotoviteľ použil parozábranu pod plech vznikne tam horúcovodna korózia. Ten jav bude postupný, ale nezvratný. Mali majstri školenie firmy RHEINZINK? Dôležité je ozrejmiť prečo niekedy plechovej strešnej krytine neuškodila lepenka položená na debnení pod plechom. Pred časom sa používali výhradne pozinkované plechy s hrúbkou zinku 600g na m2 z oboch strán. Dnes si ľudia prispôsobujú strechu podľa svojich predstáv a dostupných odtieňov farieb povrchová úprava oceli je tomu prispôsobená, dôležitejšia je vonkajšia pohľadová povrchová úprava ako množstvo zinku, vrstva zinku je v rozmedzí 50-185g na m2, zo spodnej strany je jemná vrstva zinku a základná ochranná farba. Táto vrstva už nieje tak odolná ako 600g zinku. Ďalším faktorom, ktorý nemal až taký vplyv na vytvorenie horúcovodnej korozie bolo samotné spracovanie plechu, tým, že boli plechy len v dĺžkach 2 m a museli sa pozdĺžne spájať na potrebnú dĺžku sa pri falcovani plechou zdeformoval " vydul" a bol vo vzduchu, vytvorila sa tým vzduchová medzera medzi plechom a lepenkou. Dnes sú plechy profilované strojovo a priliehajú na debnenie takmer rovnomerne. Tých vplyvov prečo pri klasickom predčasom používanom zinkovanom plechu nemalo vhodné podmienky na vytvorenie horúcovodnej korozie bude viac. K tvrdeniu, že vietor berie iba plechové strechy iba toľko, že berie iba tie kde bola zle prevedená montáž, priponky " haftre" od seba 70 cm v nich 60 tky klince nedostatočné kotvenie v najkritickejších miestach ako je odkvap, štíty, hrebeň. Dnes sa kotvenie prevádza oveľa kvalitnejšie vďaka lídrovi v montáži plechovej krytiny na stojatu drážku RHEINZINKU Každý by sa mal vopred od majstrov zhotoviteľov informovať o ich zaškolení systému na stojatu drážku, či sa v tomto odbore naozaj vzdelávajú, alebo iba prešli z starého systému na nový a keďže oni sú predsa vyučený klampiari do konca života sa už nemusia vzdelávať veď všetko vedia. A tak isto nielen, že veď ich strechy vyzerajú výborne, ale či je dodržaný technologický postup. Ja mám vždy zákazníkov, ktorý dokážu oceniť kvalitu, zaujímajú sa o množstvo detailov a ja tiež síce niesom najväčším odborníkom na systém stojatej drážky, ale vždy sa púšťame iba do striech, ktoré dokážeme previesť v čo najvyššej kvality a pri dodržaní správnej montáže. Osobne by som falcovanu krytinu nedal robiť majstrom, ktorý nemajú školenie firmy RHEINZINK aspoň to základné keď už nie nadstavbové.
Odpovedať
Na Slovensku sa krehky,drahy titan zinok od rheinzinku na stojatu drazku dava minimalne ,ze o lidrovi u nas nemoze byt rec :-) Ze zbytocna reklama :-D Inak predtym ked si predaval ten polsky schlebach a si nebol na skoleni u rheinzink tak si tiez nevedel polozit podla kladacieho planu a postupu falcovanu krytinu ? Lebo je dost majstrov co stym nema problem :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?