Nopova folia pod falcovany plech

ahojte, podla projektu mame skladbu strechy nasledovnu: falcovany plech, plne debnenie, kontralaty (odvetranie), difuzna folia, izolacia v drevenom roste, osb doska, hlinikova folia, krokvy (sadrokarton medzi krokvy). Krokvy su priznane. Pri vybere stresnej krytiny (falcovany plech), som sa stretol s protichodnym nazorom ci dat, alebo nedat nopovu (taku tu 'chlpatu') foliu urcenu medzi plechovu strechu a plne debnenie. Kedze ta nopova folia pod plechovu strechu nie je prilis lacna zalezitost, zvazujem, ci je to nevyhnutne (ak by som ju dal, zrejme to ma zmysel iba nad vykurovane priestory. alebo sa mylim?). Ak sa najde niekto, kto ma k tomu odborny nazor, rad si ho precitam. dakujem, m
Odpovedať
@matobb je tam potrebná tato folia. vačšinou sa vola Metal . a stojí cca 5,00€/m2
Odpovedať
delta trela je zbytočne drahá
Odpovedať
Profilova fotka
nie je to nopová fólia ale nejaká podložka, netkaná textília. Jej účelom je chrániť plech pri vibráciách pred trčiacimi hlavičkami klincov. (tie sa časom z dosiek povytiahli) Teraz už klince používa málokto, takže toto poškodenie nehrozí. Dakedy sa používala papierová dechtová podložka, o tej sa neskôr zistilo, že po vyprchaní dechtu spôsobovala zachytávanie kondenzu z plechu. Parozábrany sa neriešili. Je vhodné použiť podložku a nie je to ani drahé napr. TESSILDRAIN
Odpovedať
pane. profesionálne firmy, ktoré robia falcovanú krytinu vačšinou haftre nastreľuju klincami z pištoli a nešrobuju to. šrobuju sa iba nappodobneniny falc. krytiny.
Odpovedať
@fordachsk dakujem za nazor. mam nacenenu ALFATOP METAL, v mierne nizsej cene ako uvadzas. zrejme do toho pojdem. prechadzal som to s projektantom a klampiarmi a mam pocit, ze obe riesenie (s/bez tejto folie) su spravne :). s touto foliou je to vsak o malicko lepsie riesenie.
Odpovedať
@matobb Nie je to nopova folia, to je nieco uplne ine - nopovka je na drenaz muriva. To, co ty potrebujes, je oddelit plech od dreva, kvoli moznej kondenzacii vody pod plechom a proti hluku z vibracii plechu, napriklad pri dazdi. Trela je urcite super, ale velmi draha. Mne dali napriklad nieco, co pripomina lepenku, znacka Bauder - samolepiaci bitumenovy pas, m2 stal 2,30 bez dane. Netkana textilia je viac nez nezmysel.
Odpovedať
@matorado ano, nie je to 'nopova folia', ale strukturovana rohoz (nieco co vytvori priestor na odvetranie kondenzu). a suhlasim, ze netkana textilia je blbost :). @fordachsk plne suhlasim s tvojim nazorom. riesenia su dve: 1. plech, strukturovana rohoz s foliou, plny zaklop, (odvetranie alebo aj nie), izolacia,... 2. plech, plny zaklop, kontralaty na odvetranie, difuzna folia, izolacia,... obe riesenia su spravne. rozhodol som sa pre moznost 2, teda medzi plech a plny zaklop nebudem davat strukturovanu rohoz. dosky ktore su pod plechom, casom zoschnu a vytvoria sa cca 5mm medzery medzi nimi. kondenz pod plechom nasiakne do dosky/prekvapka pomedzi dosky a nasledne bude odvetrany/stecie po difuznej folii do odkvapu. zivotnost takejto skladby by mala byt cca 40-50rokov, co je vlastne aj zivotnost plechu. od prvej moznost ma trochu odradza fakt, ze strukturovana rohoz vytvara 'makku' vrstvu (cca 5mm) a ta moze sposobit miernu deformaciu plechu v pripade jeho mechanickeho zatazenia na lokalnej urovni (odrzba komina alebo inej technologie na streche). dakujem vam za vas nazor. pomohol mi v tom sa trochu zorientovat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch

Odpoveď na príspevok od matobb:

@matorado ano, nie je to 'nopova folia', ale stru…
@matobb ako prosím hodnotíte svoje rozhodnutie s odstupom rokov? Bol pre Vás výber skladby bez rohože správnym riešením? Nemáte problém s hlučnosťou prípadne kondenzom v skladbe?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?