Musí byť krov niečím ošetrený, alebo stačí surové drevo?

Profilova fotka
Zdravim. Prave nam montuju novy krov a doviezli drevo, surove a zacali montovat. Na otazku, ci to nemusi byt nejako osetrene proti skodcom, odpovedali, ze nie, ze aj tak je drevo este vlhke a bolo by to zbytocne.... Ide o to, ci mam trvat na osetreni, alebo to nechat tak.
Odpovedať
@keduska Až ti krov napadnú červotoče, už bude neskoro na natieranie. Natieranie ochranným náterom je síce pracné a aj to niečo stojí, ale má to zmysel. Nech to natrú aspoň potom, čo krov zmontujú, kým tam nie je strešná krytina. To sa ešte bude dať. Asi sa im nechce s tým piplať.
Odpovedať
Nám keď robili krov tak sme počúvali to isté, ako sú to zbytočne vyhodené peniaze. Ja som ale trval na morení, tak to s nejakým moridlom všetko ponatierali.
Odpovedať
Si robíš srandu, to komu si dala ten krov robiť ? indiánom z Guatemaly ? Ak ti ho poctivo !!! nenatrú a to ešte na zemi ideš do veľkého rizika. Tuším ako to nakoniec skončí, no ak si nedáš poradiť a dovolíš im to robiť bez ochranného náteru robíš veľkú chybu na ktorú kruto doplatíš. Radšej ich zastav, vyžeň choď si kúpiť náter a natri si sama. Ak bude natreté dovoľ im pokračovať. Za 3 hodiny nemáš čo robiť. A týmto darebákom tvoj čas a peniaze strhni nakoniec z dohodnutej odmeny.
Odpovedať
Profilova fotka
Najrýchlejšie je to urobiť postrekovačom (stačí aj taký malý do záhrady). Samozrejme dá sa to aj po dokončení krovu, ale ešte pred položením fólie. Takže chlapom nakážte nech to spravia teraz, alebo potom. Mne to natierali a striekali Bochemitom. Latovanie si už kúpte impregnované (rozdiel v cene je minimálny).
Odpovedať
Profilova fotka
@keduska odpornik vam povie ze netreba je to zbytocne takze bol by som kludny, ja tiez nebudem natierat
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 silne otazne je kolko tam ten "nater" vydrzi. A ja ho mam :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze S týmto by som bol velmi opatrný. Videl som krov ktorý bol po 80 rokoch ako nový. Ale ja by som to neriskoval, najmä ak náklady na natretie sú fakt minimálne.
Odpovedať
@keduska Natieranie proti kadejakym škodcom je len marketingovy ťah vyrobcov naterov, ako od ludi dostať peniaze. Teraz čo byvam v dome bol postaveny v 46. roku a krov je ako by bol teraz urobeny. Keď je drevo zdrave, nič mu nehrozi. Ja som nenatieral. Su to zbytočne vyhodene peniaze a čas.
Odpovedať
Profilova fotka
Poviem ich argumenty, vyzeraju logicky, no fakt sa nevyznam: chemia poskodzuje foliu ak je drevo este vlhke, tak sa nater aj tak dobre nevsiakne ked krov uschne, do sucheho dreva vraj uz chrobaky nejdu Ja inak nie som velmi zastancom chemie, ktora sa postupne uvolnuje do prostredia, ale samozrejme obavy mam..
Odpovedať
Profilova fotka
@stevosk uplne minimalne nie su, krov je obrovsky
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren tiez mi murari vraveli, ze zhadzovali stary krov a drevo uplne v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 su to ozaj skuseni strechari, rocia robia strechy, aj v strecharskom cechu su. No a iste by mi nater netrval par hodin, krov je velky
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@keduska buďte kľudná, Bochemit má na obale napísané (mal. keď som s ním robil) účinnosť 5 rokov. Čo potom ? Čo treba dosledovať, aby na hranoloch, doskách a latách neboli zbytky kôry, tam hmyz začína.
Odpovedať
Profilova fotka
@keduska tiez si myslim ze ta ochrana je skor psychologicka ako realna (ja som tiez daval :) ) ale: - drevo je dostatocne suche na to aby prijalo tu chemiu.. nejde o to aby sa dostala do stredu tramu ale aby na povrchu vytvorioa vrstvu priti hnilobe ci chrobakom - cervotoce pojdu len do sucheho dreva - argument ze pre 70r. sa krovy nenatierali tiez neobstoji vo vacsine pripadov sa pouzivali ine dreviny ako dnes rychlorastuci smrek... - nater ti urcite neposkodi foliu..
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tak to poznam aj ja, ze pod koru idu tie mrchy. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
my sme morili síranom železnatým, zelená skalica, lacnejšia varianta Bochemitu, ku krovu sa už asi v živote nedostanem, máme plochú strechu, nebudem to vedieť skontrolovať po 5 rokoch...takže to bola len taká psychologická poistka.
Odpovedať
ahojte, dost zalezi: 1, ake mate drevo (smrek je napr. maksi a nachylnejsi na hryzenie ako borovica) 2, kde byvate -logicky pri narodnom parku je viac chrobace ako v prímestskom satelite. (dokaz ze nejaky krov zo 46 vydrzal - a bol/nebol natrety ...bohviecim...neznamena ze vydrzi aj Vas.) 3, zvieratka v krove su neprijemna zalezitost lebo dodatocne ich nevyzeniete, krov zjedia. za ako dlho a ci Vas to ma trapit? zvazte . sama som proti chemii , sprejom nicim vyhradne osy, ktore pravidelne osidluju spatne zrkadla auta.

krov urcite natret! lepsie namocit-namorit .

priklad: krov borovica, napusteny proti skodcom, pohladove casti herbol, stavba z 2001. byvaju v nom takyto fesaci. neviem ci dierky priemer 5-6 mm vyhryzli, alebo sa len ubytovali. kazdopadne ich pocut. v tramoch (zatial troch) niekto byva. druha foto je kuna. ta uz nebyva, na niektorych miestach vatu uplne zozula a precurala karton.

Odpovedať
Zaujimalo by ma ako sa zbavit tych os ktore vyhryzavaju drevo ako na obrazku.
Odpovedať
Profilova fotka
@amelia212 sama pisete ze je krov natrety a aj tak tam je hmyz a toto je vcielka obycajna lucna :))
Odpovedať
@jblaze vcielka je pachatel ci len obyvatel?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ahojte dopíšem do starej témy môj poznatok ak by sem niekto zavítal: "richard71" tu tvrdil toto, citujem: - náter ti určite nepoškodí fóliu - reč bola o bochemite.. POZOR: ja som si zničil fólie tým že som ich dal skoro po nastriekaní bochemitom, laty som striekal ešte večer a ráno šli na fóliu... Čo sa stalo videlo krásne na druhý deň pri daždi - fólie sa zmenili v mieste kontaktu na vode priepustné ako hocaká handra ... Ono to nakoniec je asi "obyčajná handra" ale naimpregnovaná proti vode ako keď si niekto naimpregnuje bundu proti dažďu ... Naozaj pri každom daždi som mal komplet krov mokrý začala sviňa tak prepúšťať ... PRE NEVERIACICH.. Ohol som paropriepustnú membránu cez 2 DT aby vznikli akoby vaničky, jednu som z ľahka postriekal bochemitom a druhú nie, nalial vodu a ľaľa - tam kde bochemit neprišiel do kontaktu stála voda mesiace pokiaľ sa nevyparila a tam kde bol bochemit bolo po minúte po 1 litry vody, dokonca krásne kapilaritou voda vyšla hore a stiekla po DTčku ... Teda uzavriem túto večnú škriepku, žiaľ nie je to babská povera a membrána by nemala dôjsť k styku impregnáciou proti škodcom ... (ono by sa asi mala nalepovať na krokvy aj pod latovanie nejaká páska aby nedošlo k styku...) Pani na tel. podpore bochemit mi tvrdila že po vysušení bochemitu už fólii neublíži ale ja si myslím že dážď niečo vymyje po prvých dažďoch ..
Odpovedať
Profilova fotka
@misko1985 vdaka za info, ale ja som Bochemit niekde nespominal.. 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?