Maximalna sirka presahu strechy od stitu.

Zdravim, rada by som sa spytala na nazor inych ludi ci uz laikov alebo odbornikov. Strechari tvrdia ze je to takto ok no mne sa to nezda. Mame sedlovu strechu a zaujima ma ci je presah 40 cm vporiadku pokial krokva licuje so stitom (murom) a dopredu a dozadu je vypustene len latovanie. Takze vaha vsetkych krajnych skridli bude len na latach. Bojim sa aby sa pod vahou nezlomili kedze bocne skridle su este tazsie ako klasicke. Budem vdacna za kazdy nazor :)
Odpovedať
Profilova fotka
@neneszabo 1. projekt nieco hovori? 2. 40cm podla mna nie je velky presah na to aby stresne laty neudrzali skridlu (beton ci palena?) Len ako budu ukoncene laty ktore budu presahovat?Resp ako bude rieseny podhlad?
Odpovedať
@neneszabo ja mam 80cm a kludne by som uz dal 1 meter. Ked to statik preratal, tak by to malo but ok.
Odpovedať
Profilova fotka
Viac ako 30 cm by sa nemalo vypustiť. Jedine ak dáte nejaké hrubšie laty.
Odpovedať
@richard71 v projekte je pre 40cm ale s krokvou odsadenou 15 cm od stitu. A my ju teraz mame hned pri stite. Skridla je palena velkoformatova.
Odpovedať
@originalx tiez by sa mi pacil aj vacsi presah ale statik nic nepreratal len nasi strechari (vybaveny po znamosti) vravia ze je to ok no ja mam obavy ze sa tie laty casom zlomia
Odpovedať
@suffo laty su 40x50....preto sa mi to nezda ako dostatocna opora pre skridlu
Odpovedať
Profilova fotka
40 cm je moc. maximum ktoré si dovolím je 25 cm . Strechu robíte na 40 rokov za ten čas 40 cm vypustenie určite prehne laty.Vašim strechárom odporúčam aby si prezreli staré strechy . Rozostupy medzzi jednotilivými krokvami mávali 80-90 cm a laty sú na takýchto strechách prehnuté ,ako luky. Len pripomeniem ,že pred 50 rokmi bolo ešte kvalitné drevo , nie ako teraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@neneszabo Krokva sa má vypúšťať, laty max do 30. Najlepšie keď sa vôbec lata nevypustí, ľahšie sa podbíja.
Odpovedať
@neneszabo ak ti vysunuli len stresne laty 40cm, tak to neni v poriadku. Max velkost vysunutia stresnych lat je 20cm. To ti potvrdi aj stavebny dozor, alebo technik z bramacu.
Odpovedať
Velmi pekne dakujem za reakcie :-). Vyriesili sme to tak ze doobjedname dalsie krokvy dopredu aj dozadu aby mala krytina dostatocnu oporu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?