Kvalita dreva na krov

Ahojte, momentalne sa rozhodujeme medzi 2 dodavatelmi dreva na realizaciu krovu. Nevieme s manzelom vyriesit otazku, co sa tyka kvality dreva, konkrektne ide o to, poculi sme nazor, ze ak ma byt drevo na krov kvalitne / zevraj take derevo nebude robit casom ryhy, nebude praskat /, tak by bolo vhodne kupit take, ktore je "rezane na stred", resp. nie uplny stred ale, skratka, aby kazde drevo bolo so stredovym rezom. Dodavatel, ktoremu sme to hovorili, ze ak by sme take drevo chceli, tak samozrejme da sa, ale ze jeho cena je privysoka, t.j. cca 240 eur/m3. Drevo, ktore nam on dava je za 193 eur/m3 a v konecnej dodavke bude cca 1/3 tohto "stredoveho" dreva, ostatne nie. Viete sa mi fundovane vyjadrit k tomuto pripadu? ;-)
Odpovedať
@brumka111 fundovane sa ti k tomu vyjadrím tak, že drevo aj keď je narezané zo stredu stromu tak ti bude praskať, proste je to prirodzená vlastnosť dreva, ale to nijak neovplyvňuje jeho kvalitu. Väčšie kúsky dreva, ako napr. mám ja na pomúrnici 20x20 cm sú relatívne zo stredu stromu a to boli ževraj veľké stromy, čo pomúrnica to jeden strom a samozrejme kopec dosák, ale taktiež z jedného veľkého stromu sa dajú spraviť 4 hranoly o rozmeroch 15x15 cm. a podľa mňa je tá cena prehnaná, no neviem z ktorého kraja si ..... že také ceny u Vás idú...
Odpovedať
Profilova fotka
z akeho dovodu vam vadia praskliny na dreve? budete mať viditelne klieštiny alebo?
Odpovedať
@brumka111 Chces mat kvalitne drevo ? Tak v tom pripade by si musela absolvovat pochodzku po horach uz s pilcikmi ktori budu drevo rezat. Kvalitne drevo musi byt odrezane v zime a najlepsie v kopcovitom terene kde je male mnozstvo zrazok a nablizku nie je ziadny potok. Potom by si musela dohliadat na robotnikov na pile ako rezu jednotlive kusy. A nakoniec by si musela robit dozor v susiarni aby bolo drevo dostatocne vysusene. Na slovensku kvalitne drevo asi ani nezozenies. Pretoze vsetci teraz na kvalitu s..u a jedna sa im iba o kvantitu. Ale staci sa ist pozriet k dodavatelom a pozriet sa ako skladuju drevo, uz to vela napoveda o tom aku kvalitu dostanes. Na prilozenom obrazku su znazornene deformacie rezaneho dreva v zavisloti od polohy na kmeni. Nieco o vlastnostiach dreva najdes aj tu. http://urobsisam.topky.sk/stavba-a-re...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to drevo ide na krov, vôbec by som neriešil ako bolo rezané, tu sa nebavíme o interiérovom dreve kde esteticky môžu vadiť praskliny. Najskôr by som si dal pozor, či to bude rezané zo zdravého dreva a nie z niekoľkoročného kôrovca, čo sa časom môže vypomstiť. Ideálne je vidieť guľatinu ešte pred pílením, ale málokde sa to dá ak si tú guľatinu sami nezoženiete.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ak chce niekto kvalitne drevo do krovu tak jedine lepene ale treba ratat s nemalo vyssou cenou. Praskanie je o tom ze rychlo vyschyna a eliminovat praskanie mozete len tak ze nechate gulatinu dva roky lezat a susit prirodzene s tym ze zo zaciatku je nutne gulatinu na sklade pocas teplych dni striekat vodou pripadne sa takisto nabijaju na cela gulatiny kovove S-ka (najma u buku). Alebo po narezani rezivo susite umelo v susiarni hned po poreze. Praskliny nemaju ziaden zasadny vplyv iba esteticky.
Odpovedať
na krov ak na neho nie kladene esteticke požiadavky netreba žiadne extra naroky ani sposoby rezania predsa. ak je krov aspon trochu predimenzovany(to sa dnes robi bežne) tak treba dodržat len a zamerat sa: 1. aby bol zo zdraveho dreva - gulatiny ( nie kôrovce a kalamitne drevo) 2. aby nemal priliš velke hrče(okrajove stromy, stromy samostatne rastnuce a vrcholce) 3. aby to nebolo priliš riedke drevo(z južnejšich okresov alebo rastene na dobrej pôde)(najlepšie je na kysuciach a orave) ak budete chciet rezane mimo stredu jasne že zaplatite par peniaškov naviac a vysledok v streche nakoniec bude ten isty. @brumka111 drevo rezane mimo stredu ma vyznam hlavne pre stolarov alebo naročnejšie tesarske konštrukcie
Odpovedať
Moji milý. Mate to skoro uplne jedno. Je dolezite aby nebolo tazke mokre a este k tomu neobsahovalo tzv. Prizmu, teda nieco ako chrbticu, alebo miechu stromu, ktorá sa počas vysúšania skrúca....inak uz tak kvalitne drevo ako pred 100 rokmi neexistuje. Je horsi vzduch, horsia voda, horsie Slnko, z ktorého rastú. Vsetko je uz zbastardené. Takze si podakujme navzajom.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Niless, ty si už videl odležanú 2r.gulatinu na krov?Zjavne nie, ked napíšeš taku sprostosť, tak sa nevyjadruj k niečomu ,či si videl možno na Discovery. Gulatinu je možne aj skladovat, robia to tak v mnohých krajinách po kalamite a to priamo vo vode!, v jazerách(CAN, FI, SW). Len tak sa drevo zakonzervuje a zachová hodnotu a cena nezdevalvuje. Po 2 rokoch na zemi a sem tam v teple postriekat vodou... moj bože. Po odpílení sa musí gulat.rýchlo spracovat podla normy,lebo na zemi najprv opada kora, vytvoria sa výsušné trhliny, praskliny apod.a nakoniec začne drevo na zemi napadat plesen a hniloba a škodcovia. To len tak na okraj, lebo je toho viac. A kovové eská sa nabíjajú do tvrdej gulatiny ako DB, BK. Ale moj milý z toho sa krovy nerežú. Snád z dubu, ale to len na pamiatky. Doporučujem naštudovat pred písaním príspevkov.
Odpovedať
@brumka111 Poštuduj si na nete chyby dreva, kategorizáciu a pílenie prírezov, povenuj sa tomu 1-2 dni a budeš mať v tom jasnejšie, resp. budeš sa vedieť viac a presnejšie spýtať, či už tu, alebo na píle. Najdôležitejšie je, v akom časovom horizonte plánuješ stavať strechu, ak to dáš niekomu robiť, čiže čerstvé drevo sa dovezie a do 2 týždňov je už zabudované v streche, tak je to viac menej jedno, vtedy sa treba zamerať na chyby v dreve. To, čo píšeš s tým rezaním na stred, zrejme bude myslený radiálny prírez (kolmo na letokruhy), opakom je tangenciálny (pozri na nete). Taký prírez praská naozaj menej a menej sa aj krúti, pri odbere si len preverte, aby bol v dodávke takýto prírez náležite zastúpený (už som videl, ako sa radiálne prírezy odkladali pre "lepšieho zákazníka"...) Ak by ste stavali krov svojpomocne, čiže v dlhšom časovom horizonte (3 mesiace napríklad), tak tangenciálne rezanú krokvu za taký čas môže celkom solídne skrútiť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Je takéto drevo na krov v poriadku? Kupoval som 1tiedu kde boli prirážky aj za dĺžky nad 6m a došlo mi pár kusov ktoré sú oblé. Už som mal majiteľa na reklamaciu a tvrdil že toto je pri stavebnom rezive povolené. Ďakujem za vaše názory a rady. Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?