Kúpili sme dom v zlom stave - čo môžeme robiť?

Prosím vás, som tak trošku zúfalá. Kúpili sme 8 ročný dom. Pri obhliadke sa nám páčil. Keď som sa opýtala realitaka na dôvod prečo sa dom predáva, uviedol, že majiteľka sa rozišla s mužom a preto dom predáva. Pravda v plávala na povrch žiaľ neskôr. Okrem majiteľky, ktorá tu žila 4 roky, tu bývali ďalšie 4 roky podnájomnici. Poslední co tu boli ani neviem co boli zač, ani susedia to nevedia. Chceli sme dom okamžite obývateľný co sám na prvý dojem zdalo. Žiaľ po 2 týždňoch sme prišli na to, že cez zimu tu nikto nebýval a tak sa pod kuchynskú linku nasťahovali myši. Žiaľ, toto sme si všimli až po 2 týždňoch bývania. Tak som to tu cele v umývala, vydenzifikovali. Dnes prišlo ďalšie nemilé zistenie a to je, že strecha je deravá. Ide o škridlu. Keď sme boli na obhliadke hovorím, že bude treba meniť strechu a on, že nie to treba len vyčistiť. Uverila som mu. Dnes mi vravel technik, že strecha je nahnila a treba ju za 3 roky meniť určite. Zostali mi oči pre plač. Informácia je taka, ze za kvalitnú strechu treba platiť 10 000. To je veľmi nepríjemná správa a po pravde neviem co robiť. Dom sme kupovali pred 2 týždňami. Majiteľka sa baviť so mnou nechce, realitak ma veľa prace a venovať sa tomu môže až zajtra aj to s právnikom. Mate prosím nejakú radu?
Odpovedať
1
2

Odpovedať
Predpokladam, ze v KPZ mate zazracnu formulku,ze "kupujete domv takom stave,ako sedi a lezi", ci ako sa to pise...takze ste potvrdili,ze ste dom videli aj s jeho nedostatkami a kupujete ho v takom stave,aky je. Toho technika,co spominas ste si mali zavolat skor,este na obhliadku pred kupou. To, ze ste si dom dokladne nepopozerali je vasa chyba.Je naivne sa spoliehat iba na to, co vam povie realitak,ci predajca.Oni vam casto zataja chyby.Vlastne,ani nie su povinny vam vsetky nahlasit,im staci v pripade konfliktu vyhovorit sa, ze zabudli,ze oni mysi nevideli,ze im strecha nezamoklala,ze tomu nerozumeju,ze si mysleli bla,bla,bla... Nezda sa mi, ze by 8r.strecha bola taka zhnita,ze by ju bolo treba celu menit.Skus zavolat aj ineho majstra,aky ma nazor. Nebud az taka zufala. Ver, ze 99,9 ludi,ktori kupia nehnutzelnost nachadza postupne vela nedostatkov a chybiciek.To zistujes az postupne,pocas byvania... Ked mas dobre nervy,dostatok casu a dost penazi,tak sa mozes sudne domahat znizenia ceny...ale to je mala sanca A nabuduce daj nejaky rozumnejsi nazov temy ;-)
Odpovedať
@lagatta mozte napadnut kupnu zmluvu,ze vam bol zatajeny stav nehnutelnosti hlavne ten krov a sumu vymahat od povodneho majitela. S tymto chod urcite za dobrym pravnikom,prestuduj si zmluvu ako to mas napisane v casti,kde sa pise s oboznamovanim technickeho stavu. V kazdej zmluve sa da najst vec,ktora sa da napadnut,len to musi citat clovek znaly prava. A hlavne ako doslo k zhnitiu krovu? To mokol krov niekolko mesiacov a az potom dali skridlu? Alebo je takychto dier viacero? Nestaci vymenit len zhnite casti?
Odpovedať
na strešnú krytinu býva dlhšia záruka... neviem, prečo by bola po 8 rokoch zhnitá... mal ten dom 8 rokov určite? ak áno, mohli by ste si uplatniť aspoň záruku na krytinu... predpokladám, že tam aj zatekalo okolo stožiara, tam treba dať čo najsôr prechoidku, aby Vám nezamokal krov a nezatekalo pod strešné fólia a zateplenie
Odpovedať
@fefe123 krytina asi nahnila nebude, je to nejaky beton alebo keramika, chyteny moze byt krov a to je horsie
Odpovedať
Ako moze skridla zhnit? to je nezmysel
Odpovedať
@lagatta treba to všetko dôsledne dať pozrieť odborníkom a urobiť aj fotodokumentáciu prípadne posudok znalca a ísť za právnikom svojím nie od realitaka. Záleží podla akého zákona máte uzavretú kúpnu zmluvu,či občianskeho zákonníka alebo obchodného. Ak je nehnuteľnosť v zlom stave máš právo odstúpiť od kúpnej zmluvy a vrátenia kúpnej ceny.
Odpovedať
@lagatta koľko stál ten dom?
Odpovedať
@majki555 ako stojí a leží
Odpovedať
@lagatta kupili ste zle. nebola to smola ale vasa chyba. mali ste si dom pred tym riadne skontrolovat.
Odpovedať
treba pzrieť v akom stave je konstrukcia strechy a dať novu vhodnu krytinu ----- to vyzera na šmejd z hliny teraz hlinená krytina stoji za ho--- dakedy to bolo ok, a pod linku da ako mohli dostať myši ? otvorte podlahu v kuchyni a uvidite ako je urobena podlaha. treba pozrieť ako sa tvari krytina zo spodnej časti po daždi,či vidno vlhkosť . netreba robiť tragediu z jednej z lomenej skridli,ale toto vizera na najlacnejšiu hlinenu kritinu vhodnu akurat na docasne stavby cca/10 rokov ten prechod trubky cez krytinu robil poriadna babrák
Odpovedať
zasa nerobte z tohu dramu.ja vidim mozno 2-3 prasknute skridle. skridla urcite zhnita nebude, ci je krov v dobrom stave alebo nie, na to si skor zavolajte kvalitneho strechara nech to posudi. nechce sa mi verit ze 8r. dom ma strechu na spadnutie. Vizualne-takyto stav starsich betonovych skridli na pohlad nie je nicim zvlastnym. hlavne chladnu hlavu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Súdiť celú strechu podľa pár škridlí je nezmysel. @dent vám radí dobre, treba to nechať na odborníka. Zvlášť tieti šridle svojím zjavom dosť klamú..
Odpovedať
Ďakujem za každý príspevok. Takže vyjadrenie. Neobviňujem nikoho. Žiaľ, táto informácia dnes ma dosť dostala. Takže dom sme boli pozrieť raz. Páčil sa nám. Technické nedokonalosti sme až tak do detajlu nerozoberali, keďže nebol na to ani priestor. Videli sme dom, páčil sa nám, mal potenciál a stále má. To, že žiaľ objavili sa veci je normálne, predsa len žili tu tri rodiny, takže dokonalosť nejde čakať a novostavba na kľúč to nie je. Myši sa sem dostali cez okno, ktoré nechali otvorené a tak sa sem chodili nažrať z granulí od psa, ktoré tu ostali. My sme všetko našli, vyčistili, vydenzifikovali niekoľkrát, takže už by to malo byť v poriadku. Sme blízko poľa, takže sem tam asi aj nejaká myš vbehne, tomu sa žiaľ zabrániť nedá. K streche. Bol tu aj strechár. Prišiel bez rebríka...no keď sme našli rebrík, dostal sa hore. Najskôr uznal, že strecha nie je v tak zlom stave, že je to na opravu škridlí. Keď už nemal čo viac povedať, išiel zase hore a prišiel s tým, že celú strechu treba prerobiť. Doniesol nám jednu rozbitú škridlu dole. Pofotil niektoré miesta, kde je prach, že vraj sa tie škridli rozpadávajú. Ja neviem fakt kde je pravda. Pravdepodobne zavolám ešte iného strechára, lebo fakt neviem čomu mám veriť. Vo všeobecnosti pri kúpe už používaného domu sa nájde pár vecí na opravu, to je proste tak. Žiaľ, niektoré veci nezistí ani neviem aká spoločnosť, ale až človek, keď v ňom býva sám. Bola to prvá kúpa domu a prvá takáto skúsenosť. Uvidíme čo bude zajtra. Či nájdem nejakého strechára, čo mi povie realitka...
Odpovedať
@lagatta Vystavba novej stechy nie je lacna zalezitost.Radsej si zavolaj na obhliadku este 1-2 strecharov,nech to povedia svoj nazor,mozno bude stacit iba menej nakladna oprava,ved ta strecha nie je az taka stara. Samozrejme,ze stavba novej je vyhodnejsi kseft pre firmu,ako oprava...ale snad najdes seriozneho cloveka. Podla tvojich prispevkov sa mi zda, ze ty si tu strechu ani len zvnutra nevidela ...aj ked nie si odbornik, neboj sa s "majstrami" vyliest na tu strechu a dat si poukazovat a vysvetlit.
Odpovedať
Nuž ja by som tiež išiel tou cestou, že redšej si poriadne prever tu informáciu ohľadom tej strechy po 8 rokoch sa mi to nejako nezdá, že by cely krov prehnil ak ta strecha bola poriadne robená. Tiež je zaujímavý ten odhad toho strechára, že za 3 roky to budeš musieť vymeniť. To že máš niekde prasknutú škridlu zateká tade nie je ešte dôvod na výmenu 10tis. krovu predsa. Poprípade sa na to mrkni sama, nie je to žiadna jadrová fyzika pozrieť v akom stave je krov.
Odpovedať
Pôjdem pozrieť na to nabudúce aj ja. Problém je so škridlami. Mame asi typ, ktorý sa ani nepredava
Odpovedať
Keď je to 8 ročny dom tak by mali mať ešte aj zaruku tie škridle nedali Vám k tomu veci ked ste kupovali? Škridlu nemusíte celu ale len tam kde zateka. Myši to je jedna vec to sa dostane dnu a aj von. Ale strecha nie je lacná,lenže ked mate tak 8 ročny dom musí byť záruka..
Odpovedať
Žiaľ, fabrika, ktorá vyrábala skridle je zrušená...
Odpovedať
Viete vyrobcu, model, tvar..? Treba najst plastvu s antennou prechodkou, to je vsetko. http://www.kmbeta.cz/images1/prirucky... Prinajhorsom to klampiar nahradi plechom.. Mozno prehnil pod tym jeden tram, to sa da urcite ale lokalne opravit..
Odpovedať
@cache viem výrobcu. Žial, je tam viac tých skridiel poškodených, nie iba jedna.
Odpovedať
@lagatta a ku krovu sa neviete dostat z vnutra?
Odpovedať
My sme kupili dom 8rocny pripraveny na nasahovanie pred rokom a prave sme dokoncili rekonstrukciu. Tiez nadseni a tyzden co tyzden sme nachadzali prekvapenia: kuny v streche (cize exkrementy, zdochliny vtakov, potkany, ... ), uplne znicena vyhrzena mineralna vlna, znicene tie plachty pod skridlou, ktora sice bola ok, no aj tak musela strecha dole. Zla hydroizolacia balkonov a teras, mesiac polozena podlaha nam zacala plesniviet pod balkonmi. Tiekli sprchove kuty, mali uplne rozpadnute tesnenia a dokonca boli pod nimi zive elektricke kable. Hnile krovy, popraskana dlazba nad dilataciami, priecky krive, omietka zacala pri prerabkach praskat. A mozem pokracovat. Idealne je: na kazdu chybu este pred opravou zavolat sudneho znalca na zdokumentovanie a potom vymahat nejake peniaze spat. pripadne do 6 mesiacov sa da zrusit kupnopredajna zmluva, ak ste boli pri predaji zavadzani, co treba samozrejme dokazat. Nam povodny majitel povedal, ze sa kldne mozeme sudit, ale on uz peniaze nema, vyplatitl si pozicky a hypoteky. Takze velmi si nepomozete, ale za pokus to stoji.
Odpovedať
Profilova fotka
@lagatta nuz co ti napisem...pokaslali ste to a nedali poriadne pozriet. Ved je kopec odbornikov a mohli to skontrolovat... Takto kupit dom je nezodpovednost!!! @marta2610 ako stoji a lezi moze byt, ale moznosti vzdy su. Skyte vady aj pri tomto sa rataju... Ak chcete z kola von, da sa to ale: 1. Musite najst VELMI dobreho pravnika co Vas z toho vyseka. A musi byt dobry, aby automaticky nepovedal neda sa... 2.Posudky - kopec. Statika a pod. 3.Vela nervov...
Odpovedať
@lenka_21 nič v zlom, situáciu nepoznáte a idete takto verejne odsudzovať? Nechcem z toho von, hľadám riešenie. Aj keby sme to dali skontrolovať kto vie kým, tieto chyby sa nie vždy objavia, to sa deje aj pri novostavbách.
Odpovedať
ono to je tak,clovek kupuje boty za 20 a pyta si dvojrocnu zaruku,kupuje pracku za 200 uz chce trojrocnu zaruku,kupuje auto za 20.000 a uz chce sedemrocnu zaruku.potom kupi dom za 200.000 bez zaruky,bez pozretia,bez uvazenia,bez poradenia,bez mozgu.a nekup to...
Odpovedať
@lagatta aj keby bol teda problem so skridlami, nove určite nestoja 10 tis (neviem sice plochu strechy). Netreba sa hneď plašiť a brať to tak tragicky.
Odpovedať
@lagatta a v ktorej casti podla teba sudi neopravnene? ved to pises aj sama, kupili ste dom bez toho, abz ste ho dali prezriet odbornikmi, len na zaklade toho, ze to vyzeralo dobre su veci, ktore sa mozu prejavit az casom, ale jak pise @sonau, dom nie je vec za par korun, kde ma prachy mrziet nemusia. mali ste sancu sa chybam vyhnut, teraz mate sancu to riesit. nic ine vam bohuzial neostava
Odpovedať
@lagatta no Dom stee si mali dať pozrieť pred kúpou odborníkovi. Odborné posúdenie stojí od cca 100 -200 eur a vie odhaliť veľa vecí. Ja byť na Vašom mieste tak by som si zavolala odborníka zaplatila mu nech zhodnotí celý stav domu, nech viete na čom ste. Odstúpiť od zmluvy sa dá v prípade skrytých vád myslím do 2 rokov. Ale jedná sa o skryté vady. Strecha podľa mňa nebola skrytá vada.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemyslim ze to bude tak horuce. Pri starsich domoch rovnako aj pri novostavbach robenych na kšeft sa vzdy objavia viac ci menej financne narocne opravy. Strechu dat znova pozret, akutne veci opravit, ostatne pocka. Byvat sa da. Nie? Skridle poskodene vybrat, poposuvat dobre tak aby boli v celku, chybajucu cast doplnit hoci plechovou krytinou,...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?