Kto môže posúdiť stav krovu?

Zdravím! Chceme meniť krytinu a nevieme, či bude treba vymeniť aj krov. Treba sa spýtať strechára, alebo nebodaj statika? Plánujeme dať plech.
Odpovedať
Krov je skôr ako na druh krytiny staticky dimenzovaný na vietor a max možnú vrstvu snehu pre danú lokalitu. V každom prípade je ale vhodné konzultovať s projektantom a prípadne aj statikom. Zariadiť sa podľa toho čo vám poradia na MS je ale už na vaše riziko. A nakoľko domy si staviame na to, aby na nás nepršalo a nesnežilo ani to "nebodaj statika" tiež nie je na mieste.
Odpovedať
@roxy2 Plech z pohľadu zaťaženia je asi najlepšia krytina a to nielen z dôvodu nízkej váhy samotného plechu ale aj preto, že z plechu sa zosunie aj malé množstvo snehu a zbytočne nezaťažuje konštrukciu. Nevýhoda je že na plechu sa zráža vnútorná vlhkosť, preto pod plechom musí byť vytvorený vhodný vetrací priestor, najmä vtedy ak sa podkrovie obýva. Ak na starom krove nedošlo k posuvom, alebo priehybom, tak krov netreba prerábať, ale asi bude nutné nové pobitie strechy z možnosťou vytvorenia nových izolačných a vetracích priestorov. Vlastne všetko záleží od toho čo od prerábky očakávate.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 vaha betonovej ci palenej krytiny tvori 20 percent potrebnej nosnosti krovu a aj to len v oblastiach takmer bez snehu, takze toto by som ako argument nepouzival.
Odpovedať
@majkoj Neviem presne čo myslíš, ale na škridle ma najviac rozčuľuje to, že sa tam drží sneh, nespadne celú zimu, ale pri náhlom oteplení sa zosunie aj napriek zábranám a je to nebezpečné.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 je to presne naopak, snech ma zostat na streche a tam sa roztopit, preto sa tam montuju tie zabrany a to rovnako aj na plech.
Odpovedať
Profilova fotka
kedy cca bol ten krov postaveny?
Odpovedať
To neviem, je to po starych rodičoch. Chcem len vedieť, koho sa treba spýtať, či ten krov je schopný, alebo nie! Ak ho treba vymeniť, samozrejme to budeme musieť urobiť. :-)
Odpovedať
@roxy2 Najlepšie asi odborníka od fachu ktorý robí v okolí stavebný dozor.
Odpovedať
@roxy2 1. Co je na streche teraz? Je to plech? Ak ano, tak postacuje skontrolovat krov (to Vam skontroluje aj skuseny strechar), ci niekde nie je prehnity, zozraty drevokaznym hmyzom a pod. Pokial je v poriadku postacuje vymenit len krytinu. 2. Pokial mate plech a chcete dat tazku krytinu, tak si nechajte spravit staticky posudok. 2. Vaha krytiny vo vacsine pripadov nie je vobec rozhodujuca. Uz len zatazenie snehom je podstatne vacsie ako samotna krytina Ja som siel do betonu, avsak to je novostavba. Moj nazor tu: http://raciodom.blogspot.sk/2015/06/k...
Odpovedať
@dominik_boksansky teraz je tam eternit a pôjde tam plech. Ďakujem za odpoveď ;-)
Odpovedať
@roxy2 Tak to problem z pohladu statiky nemoze byt. Dajte si pozriet krov a to je vsetko.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?