Krov strechy 35 stupnov s rozponom 9m

Dobry den, pisem lebo sa nemam nakoho obratit, kedze statik ktoreho som mal je v zahranici. Chcel by som sa opytat na krov na strechu. Ide o poschodovy dom, bez nosnych priecok hore s rozponom pomurnic 9m. Vencove stlpiky 25x25cm su od seba vzdialene cca 3m / 4ks (prvy a posledny je na rohu). Veniec pokracuje okolo celeho domu - na stitoch su dalsie dva stlpiky. Dlzka domu je 10m. Podmurovka podkrovia je 1,25m, na to ide 25cm veniec. Je mozne na to urobit krov bez podopretia a stredovych vaznic? Sklon strechy je 35 stupnov. Vopred dakujem za odpoved. Projektant je dost neskuseny co som zistil bohuzial neskoro a nevie navrhnut riesenie. Uz je zaliata betonova doska na 2np a vencove stlpiky su vypustene. Murivo je 30cm Ytong. Vrchnu kliestinu by som chcel dat o 15cm vyssie aby sa zvysil strop. Vopred dakujem za rady.
Odpovedať
@pomartin pridal som tam zly rez. Oprava
Odpovedať
@sidewinder
Odpovedať
Zdravim. Krov sa vola hambalok. Da sa aj na 12m, ked sa navrhne a urobi ako ma:). Kedze vo vnutri je to bez podopretia, tak na nadmurovke vznikaju horizonatlne sily ktore treba zb stlpikmi votknutymi do stropu zachytit (cim mensi skon tym vacsie sily), inak vam pomurnica aj s vencom na 10m vyboci, neda sa nadimenzovat. Najmoj vkus, tych stlpikov tam mate nejako malo. Vacsinou davam cca 2,5m od seba (cize u vas aspon 5ks na kazdu stranu). Ale to zavisi aj od toho aka vystuz vam trci zo stropu do stlpikov a od zatazenia. PS1: v tych vykresoch krovu a rezu mate nezrovnalosti. V krove mate kreslene stredove vaznice, a nemate vrcholovu, v o vykrese rezu mate to opacne, stredove nemate a mate vrcholovu + prepojenie vrcholovej väz. a kliestin cez drev. stlpik zase nemate vo vykrese krovu, ale mate to v reze... :). Spodne kliestiny urcite vyveste o vrchol, deformacie s dotvar. nebudu vyhovovat na 7m rozpon. Predpkladam ze ked nemate schody do postresia, projektant neuvazoval so zatazenim podstresia od užitkoveho zatazenia PS2 V podkrovi si dajte do chodby sklapacie schody do podstresneho priestoru. R
Odpovedať
Profilova fotka
presne ako pisal marfinak1. plus ja by som tam radsej dal len vrcholovku, a tie stredove vezne tramy vyhodil. Ak nemaju byt ulozene na nejakej strednej nosne stene (stenach), co nie su, tak tam nemaju zmysel. Ale vo vasom pripade by som vrchlovku nechal , tie priecky v 2NP co su nad nosnou stenou, by som urobil ako nosne 300 mm a nato ulozil vrcholovku. Jednoduche riesenie, skoro uplne eliminuje vodorovne sily do pomurnic, prepojene vence su.. parada.. V pravej casti je to trochu zlozitejesie tam je prievlak v strope a priezemie otvorene, ale da sa. Cisty hambalok len tak pre vlastneho prepoctu krovu, stropu a spocitania toho prepojenia stropu a venca krovu neviem povedat. Dvihnut kliestiny o 150 mm myslim, ze v pohode.. tam to vela neurobi velke zmeny v silach a vyuziti prierezov (ak nie je ktov na chlp vyladeny).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?