Konštrukcia krovu - šírka domu 8,5 m

Profilova fotka
Ahojte, prosim okomentujte, poradte, zhodnotte z vlastnych skusenosti :-) navrh konstrukcie krovu: - podorys sirka 8,5m - nesymetricky- nie na stred - nosna priecka vnutorna - jedna vrcholova vaznica (vid prilohy) - vnutorny rozpon poli vychadza 3,1m a 4,55 m - vyska stitu cca 4m, sklon by vychadzal asi 17 stupnov, krytina tazka, prip. falc - ak by bol sklon problem, zdvihla by som to - vyska stitu by bola potom okolo 4,5 (obvodove by som chcela zmenit na 25cm hrube tak ako stredovu nosnu) Jedna sa o nepodpivniceny jednopodlazny dom, strop dreveny - tramy a zaveseny sadrokarton, povala neobyvana, zateplena pochodzna cast zhora. Dik moc.
Odpovedať
staviate svojpomocne bez projektu ked nemate navrh krovu ?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, projekty porobene mame, ale toto je navrhovana zmena, idem s tym za statikom, len som chcela predbezne si tak sama pre seba spravit nejake varianty, aby som bola v obraze co a ako :-)
Odpovedať
Aha, no ja by som tam namiesto klasickeho vaznicoveho krovu pouzil vazniky. Pri tak malej vyske strechy ju nebudete vyuzivat pravdepodobne ani ako skladovacie priestory na zbytocnosti. Ak pouzijete vazniky tak si hreben budete moct posunut priamo do stredu domu. Klasicky krov by som pouzil len nad tou terasou a vytvoril by som tam tie V-cka co mate vo vizualizacii domceku, vyborne to ukaze a zmeni to cely charakter domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius ahoj, my máme podobne široký dom (náš má 8m) a stredová nosná priečka je tiež posunutá do strany (jedna časť domu široká 4m, druhá 3m). strechu máme klasickú sedlovú, ale štít je v strede. sklon sme dali 25. ak budete mať len 17, hore môžete loziť akurát štvornožky. ono sa to nezdá, ale veľa priestoru pod strechou neostáva.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius akurát pozerám, že pôvodne ste to mali riešené prakticky totožne ako my. prečo chcete zmenu? kvôli vizuálnej stránke či bol nejaký iný problém?
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr no ved aj to bola jedna z uvazovanych moznosti, ale potom by bol asi problem "kombinacia" vaznik-terasa, neviem, ako by sa tam upevnili tie vaznice stredove, ked by bol zbytok nad domom vaznik, musim este pohladat nejake info a popytat sa ludi co to robia, vazniky som si davala nacenovat, rozostup bol cca 900 a aj ulozny by nejaky bol v strede, akurat tiez pan nevedel, co s tou terasou - stitova stena a tak
Odpovedať
Profilova fotka
@ups no zmena bola v zmenseni domu, "optimalizacia" v case krizy :-), o meter je uzsi po celej dlzke a trochu kratsi, takze by stacila zrejme na tu sirku ta stredova vaznica iba jedna, nie dve ako bolo planovane na 9,5 metra
Odpovedať
@ninaclaudius Vseko sa da poriesit
Odpovedať
Profilova fotka
takto bol navrhnuty vaznik + domurovana stitova stena, tj. ani na druhej strane, kde nie je terasa nebol presah strechy (to bola povodna verzia na sirku 9,5 a 25 stupnov)
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius my máme tiež len jednu väznicu (tuším :-D). celá tá konštrukcia je hodne jednoduchá. ak rozmýšľate v rámci optimalizácie výdavkov, tak by bolo najlepšie zistiť koľko by vás tá ktorá varianta vyšla. sedlová strecha je jednoduchá, zvládne to každý tesár. väzníky pokiaľ viem, nerobí zďaleka každý. kedysi keď som si zháňala info (lebo rozmýšľali sme chvíľu aj nad takouto možnosťou), tak to vychádzalo dosť draho (oproti klasickej sedlovej). ale už to môže byť inak, je to predsa len pár rokov dozadu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
a my u nas v meste tiez len jednu 8-) ...nacenene som to mala myslim v sume nejakych 150 tis Sk, bez zeriava ci co to tam chybalo, no urcite sa to zmenilo, bolo to asi dva roky dozadu, pozistujem, len musim este ist za tym statikom, ci tam nevidi nejaky zadrhel, co sa tyka vysky stitu, tak nevadi, ze tam nebude ulozny priestor, len nech sa mi tam hodne vaty zmesti :-)
Odpovedať
@ninaclaudius Na tu stitovu stenu by som polozil a ukotvili vaznice (do stitoveho venca ktory sa previaze s obvodovym vencom), vaznice by boli na koncoch podoprete tymi V-ckami a na ne by sa klasicky ulozili krokvy. S tym ze statik posudi ci bude treba kliestinu pri tych V-ckach. Ale podla mna ak budu v dostatocnom uhle tak by mali byt zavetrane proti vyboceniu, mozno ich bude treba votknut do zakladu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@engineerr dik za zhodnotenie problemu :-) poriesim s odbornikmi
Odpovedať
Profilova fotka
Stačila by tam stredová väznica na dlhšiu stranu, potom netreba veľmi predimenzovať krokvy, prípadne tam dať nejaké vzpery k stlpom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?