Kondenz na streche, mokrá vata, parozábrana

Páni , mám sakra problém. Novostavba , prvá zima a všade medzi hranolmi pod parozábranov , kde je vata je mokré, zrejme kondenz - neviem . Pripájam foto , tam kde je to mokré bola vata. Kde môže byť problém . Vata je už mokrá.. Ďakujem
1
2
Profilova fotka
Je to plechova krytina? Hrubka izolacie? Gramaz difuznej folie?
@extreme A kde je parozabrana? To je stresna folia nie parozabrana, co to mas za strechu?
@extreme Akú máš skladbu strechy? Pokiaľ viem vata má byť nad parozábranou nie pod. A to čo je nad vatou je strešná fólia nie parozábrana.
Pardón zle napísané parozábrana je samozrejme pod vatou , nad vatou je difúzna . Gramaž difúznej už neviem ,ale bral som top , na tom som nešetril.. v tom by som problém nevidel. Strecha je pálená škridla. hrúbka izolácie 38 cm
a kde je parozabrana? na fotkach ju nevidno, asi soudruzi nekde udelali chybu... napis komplet skladbu strechy...
@aag_studio sysell kajo873 godfather Chlapi , hore v príspevku som to upravil . Jedná sa samozrejme o difúznu fóliu .. Skladba je parozábrana. vata . difúzna . škridla .Díky
@extreme A potom ako vies o tom kondenze? si preventivne trhal dole parozbaranu? Je to bungalov s neobytnym podkrovim alebo ako
Profilova fotka
Máme ten istý problém, strechu nám robil pôvodne p. Virág Bartolomej, pripojim pár foto, v streche sto litrov vody
@sysell Je to pôjd , čiže tam končí šikmá izolácia strechy , je to jediné miesto , kde je vidieť , vatu.
@macduck Ty vole... ani nestraš , kde bol problém . ako si to riešil ? Ale pozerám , že ty to máš skutočne opačne , navrchu máš parozábranu a pod tým vatu.. či?
To vyzera, ze medzi vatou a difuznou foliou chyba odvetravacia medzera na odvod vlhkeho vzduchu. Problem nastane, ked je netesna parozabrana (pod vatou) a vlhky vzduch z interieru prenikne do vaty. A oteplena vata z interieru sa dotyka ochladenej folie z exterieru, vyzraza sa kondenz a casom to tam zacne plesniet :-( .
Profilova fotka
@extreme pozri si forum Slovenska obchodna inspekcia o Viragovi a pochopis, oprava krovu nas vysla 3000e, tiez novostavba, dostavba poschodia
Článok sa načítava...
Presúvam túto diskusiu , pre zle uvedený popis na túto diskusiu :http://www.modrastrecha.sk/forum/strecha/kondenz-na-streche-mokra-vata-difuzna-folia/
@euro_ Čo som pozerala tak si mal ako difuznu foliu namontovaný najlacnejší šmejd, ktorý sa po pár rokoch začne rozpadat. Táto folia nebola dotyková ku ktorej je možné opriet vatu.
@bubulka722 Podľa čoho tak súdiš ? bola to DELTA VENT N .
@extreme Ja som si všimla len tu priesvitnu vrstvu a pripadala mi ako Jutafol.
@bubulka722 Evidentne odborník ;-)
@extreme kedy si zistil problem? Nekontroloval si vatu aj v lete po dazdi? Je mokra po celom obvode strechy? Casto je zle napojena folia na oplechovanie a riny, dazdova voda moze prenikat do vaty. Ak je vata mokra iba v zime, moze to byt kondenz, hoci parozabrana by musela byt prerusena na dlhych usekoch, co je malo pravdepodobne. Tipujem zatekanie dazda. Folia je prekryta v blizkosti mokroty.
@peto99 Práve že nad difúznou fóliou je to suché , stalo sa to až teraz keď sa ochladilo a nasnežilo. Parozábrana by mala byť OK , Okrem jedného miesta som ju robil osobne a prelepoval som všetko. Rozmýšľam skôr že bude problém v odvetrávaní strechy , ( pôjdu ) .
Profilova fotka
@extreme prilepenie parozábrany k stene je zbytočné, para preniká cez stenu nie cez spoj. Máte veľkú vrstvu izolácie, rosný bod vzniká v nej. Je to novostavba, zavčasu použitá. Kúriť, vysuší sa. Ale trvá to dva roky.Znížte vlhkosť vnútri . @macduck divím sa, že Vás ten pán nežaloval, dokázať, že chyba je na jeho strane je veľmi ťažko.Taká konštrukcia ako je na fotke bude vždy problematická a dodavateľ nemusí byť odborne na takej úrovni ako projektant, stačia remeselné zručnosti, nie je povinný posudzovať projekt. Veď ani na diaľnici sa odborníci nepozastavili nad elementárnou chybou projektu.
Profilova fotka
@jan45 nie je to zbytocne, je rozdiel ci prudi teply vzduch pod strechu, alebo difunduje para cez stenu.
@extreme ak strecha naisto nezateka, nic ine ako kodenz to nebude. 1.Vzduchotesne spojenie parozabrany s omietkou je dolezite. Bolo pretmelene dosledne? 2. Vata v rohoch sa dotyka difuznej folie? To casto robi problemy, preto je dobre sa vyhnut podkrovnym bytom. 3. Stavba mala cast vyschnut? Zvlast Ytong schne viac ako 2 roky 4. Pri robeni omietok nechybala parozabrana? 5. Vata v rohoch bola dosledne osadena? V bungalove je idealna fukana hlavne kvoli odstraneniu tepelnych mostov 6. Nasiel si vodu vo vate, kolko ludi ju ma a nevie o tom?
@jan45 Vôbec si nemyslím, že prilepenie parozábrany k stene je zbytočné. Parozábrana plní svoju funkciu len vtedy ak je celá zateplená konštrukcia dôsledne uzavretá, bez zatmelenia v stykoch so stenami neplní svoju funkciu, pretože vlhkosť vo vnútri má možnosť preniknúť do strešnej konštrukcie.
Profilova fotka
@bubulka722 je to neodvôvodnené. Pochádza to z drevenej konštrukcie, kde parozábrana pokrýva aj steny a podlahu a zmožňuje robiť testy prievzdušnosti. Opakujem, že nalepenie neodstráni prienik pary ostatnou stenou.Pri takejto hrúbke izolácie je potrebné dobré odvetranie pod škridlou, ale ani to nezabráni zrážaniu vody v izolácii.Pomôže len ak sa pri konštrukcii zistí, že rosný bod je v izolácii, zabezpečiť jej účinné uzavretie, nielen zospodu ale aj zvrchu.
Profilova fotka
@jan45 ale tu ide o to aby sa z konstrukcie dokazala vodna para dostat rychlejsie ako prichadza. A to sa bez prilepenia dosiahnut proste neda. To lepidlo tam proste vyznam ma. A to nehovorim o dosiahnuti vzduchotesnosti.
Profilova fotka
@majko s pripepením súhlasím, ale nerieši prestup pary cez stenu a ten je reálny. A para, ktorá skondenzovala sa už prúdením vzduchu neodstráni. Nad parozábranou je to otvorená konštrukcia, a pokiaľ môže do nej vnikať para, vznikne aj kondenz. Teraz už jednoduché riešenie nie je, treba znížiť vlhkosť stavby, odvlhčovačom a trvalo až do zníženia vlhkosti v interiéri na 50%. Zaujíma ma, aký je tam strop.
Profilova fotka
@jan45 to celkom nesedi. Pokial dam 10cm betonu a na to 40cm vaty, kondenz vo vate nebude vznikat (to sa da vypoctovo dokazat). Ak do toho betonu vyvrtam dieru (analogia neprilepenej parozabrany), tak bude. Toto som myslel vseobecne, nie na tento konkretny pripad. V tomto pripade je pre mna zahada co sa tam deje. Problemom nemoze byt (len) vlhkost prenikajuca cez stenu, pretoze ta vlhkost sa zraza aj pod doskami pod ktorymi je parozabrana.
@extreme Mokré miesta sú celoplošne alebo najviac pri krokvách?
@bubulka722 Mokré miesta sú len na severovýchodnej strane komplet , kde sa dotýka vata s difúznou fóliou . tam kde dovidím . Juhovýchodná je suchá ..
Môj názor je, že do vaty sa dostala vlhkosť, kým si nemal parobrzdu, keď si ju nahodil, uzavrel si vlhkosť vo vate...záklop máš podľa mňa natesno, bez škár (aspoň tak to vidím z fotky)... dosky sú ešte surové, ťažko cez ne prejde vlhkosť. Jediná cesta, kadiaľ môže von, je práve tam, kde to vlhne. Zo severu fúka chladnejší vzduch popod škridlu, ochladzuje hydroiz. fóliu a teplejší vzduch s vlhkosťou sa na nej vyzráža. Keď sa dosky časom zosušia, zväčšia sa tým medzery a bude to ok. No teraz by som asi urobil okružnou pílou zárezy, nech tá vlhkosť vyjde von, alebo dočasne vybrať zopár dosák ...
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?