Kanadsky sindel, ok ci blbost?

Nejake diskusie tu na webe som precital, napr. http://www.modrastrecha.sk/forum/stre... http://www.modrastrecha.sk/forum/stre... alebo inde http://www.porada.sk/t110588-asfaltov... a vela ludi hovori, ze to nie je OK, ze to za par rokov sa znici atd atd ... nemyslia ti ludia nejaky lacny sindel? napr. ten najlacnejsi za 5e/m2 si kupia a potom sa cuduju, ze je to na prd? na tej porade diskusii aj boli take reakcie, ze ked kupis kvalitu, bude to OK. ale co tak kvalitnejsi sindel? ten by mal v pohode vydrzat 20 ci 30 rokov nie? druha cast otazky: co je kvalitnejsi sindel? napr toto? : http://www.prokom-sr.sk/asfaltovy-str... - 30 rokov zaruka a vydrzat by mal viac ... 12e za m2 najskor som chcel plech, ze nebude plne debnenie, ale plne debnenie sme dali a tak by som dal toto. Kvalita oproti plechu by mala byt rovnaka + odstranim efekt hluku pri dazdi. Poppripade rada kde v KE a okoli by som kupil kvalitny sindel.
Odpovedať
1
2
zopar clankov este k veci: http://strechy.bydleniprokazdeho.cz/s... http://www.asb.sk/stavebnictvo/strech...
Odpovedať
za 12e mas uz kvalitny plech...
Odpovedať
Profilova fotka
@topfield Akože plech, ktorého hrúbka je 0,6-0,8 mm na strechu je nejaká výhra? Plech, ktorý začne po pár rokoch korodovať, ktorý začne za nedlho zatekať okolo tesnení popri skrutkách, plech ktorý je hlučný pri zmenách teplôt, pri daždi... atď. Teraz nejdem robiť nikomu reklamu, ale táto firma http://klampiarstvo-partizanske.sk ponúka už za 5,50€/m2 betónovú krytinu, za 7,70€/m2 keramickú krytinu a dokonca som videl nedávno ponuku na webe, KM Beta za 4,70€/m2 Všetky mnou vymenované krytiny sú 1000x lepšie, ako nejaký trápny plech za dvojnásobnú cenu. :-)
Odpovedať
@jamk1 pisal som o nejakej vyhre? Odhliadnuc od tych hluposti o korozii a tesneniach, mas samozrejme pravdu... betonovu krytinu zozenies ovela lacnejsie... nie vzdy vsak je mozne ju pouzit, vsakze.
Odpovedať
@jamk1 vyzeráš akoby z teba hovorila predpojatosti, na kritiku uvadzas vlastnosti, ktoré môžu byť užívateľovi absolútne ukradnuté. Trápny plech vydrží tak isto ako aj tá lacná betónová škridla. Pod krytinu je poistná hydroizolacia, takže je jedno či sa uvoľní jedna skrutka na plechu alebo podfukne krivú škridlu, nie? Mám 12 rokov najlacnejsi plech a nehrdzavie ani tam kde som ho poskriabal a tesnenie skrutiek je tiež ok. @atak77 Aj keď nie som veľkým zástancom šindľa, lebo je ťažké nájsť kvalitu, a je na sindlovych strechách veľa defektov, nebudeš to mať ľahké nájsť kvalitný.
Odpovedať
Plech vydrzi vela-netreba sa ho bat a paradoxne aj ten s skrutkami -ked je skrutka dobre dotiahnuta a nepretocena v zavite tak drzi a ta guma sa pritlaci ku plechu a ,,zapecie,, a netecie . par striech som po rokoch videl a bez problemov. A sindel sa opravoval aj ten originalny -sa zdeformoval a ked problem tak stale s sindlom hoci bol dodrzany aj postup pokladky ,ze sindel jedine na altanok alebo neaku budu ale na dom ani zadarmo keby mi ho dali :-D
Odpovedať
@atak77 prečo nechceš dať škridlu?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 Vôbec, ale vôbec s Tebou nemôžem súhlasiť. Čo sa týka gumových tesnení okolo skrutiek, tak tie skrutky môžeš dotiahnúť ako len chceš. Fyzikálne a chemické procesy tým nezastavíš. Zmena teplôt, UV žiarenie, ozón v ovzduší a agresívne ovzdušie sa veľmi rýchlo postarajú o to. že gumy okolo skrutiek stratia svoju pružnosť, budú porézne a teda aj netesné. Tomu nezabrániš. Rovnako nezabrániš tomu, že drevo bude vplyvom vzdušnej vlhkosti pracovať, plech sa bude nárastom teploty rozťahovať, znižovaním teploty zmršťovať, čiže v miestach, kde sa gumy dotýkajú plechu sa veľmi rýchlo antikorózna vrstva poškodí a ako určite vieš, tak plech bez ochrany proti korózii veľmi rýchlo koroduje. Takže v čom teda spočíva tá úžasná výhoda plechu na streche? :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 hmotnost. Niekde proste betonovu alebo palenu skridlu dat nemozes. A u plechovej strechy je vela faktorov, ktore ovplyvnia jej uzitkove vlastnosi a aj trvanlivost. Rovnako ako pri akomkolvek inom systeme. A dobre polozeny plech nerobi hluk ani pri dazdi a zmene teploty.
Odpovedať
Neviem o com tocis ale plechove strechy ked trpely defektom,ze niekedy zatekali len sem tam ale skrutky s gumou to neboli ale strechy s sindlami a jedno ci znackovymi alebo lacnymi chodili montaznici opravovat a menit bezne . A gumy okolo skrutiek svoju pruznost mozu stratit ale ked je skrutka dobre dotiahnuta a guma sa stlaci a potom sa za urcity cas akoby pripecie ku tomu plechu+ ku podlozke a nad tou gumou je plechova podlozka co ju pritlaca tak aj ked sa menia teploty + roztaznost tak strecha pod tym nezateka. Videl som po x rokoch kopec striech s tykym systemom napriklad od rovy alebo aj od poliakov a problemy s tym neboli a ani niesu-to by sa ludia vecne na tie strechy stazovali a nestazuju sa a ked sa stazuju tak zato moze neodborna montaz :-)
Odpovedať
@zita19 s tou hmotnosťou to myslíš vážne? A akože, keď bude 70 cm mokrého snehu na šindlovej streche a na betónovej krytine, aký bude rozdiel v zaťažení krovu?
Odpovedať
@jakino maly sklon a váha
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jakino cca o 3 tony menej ako pri plechu. Tie 3 tony, ktore musi niest krov cely cas zivotnosti, nie len v extremnych podmienkach.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 Nebudem veľa písať, ale pozri si plechovú strechu tohoto nešťastníka... http://www.modrastrecha.sk/forum/stre... A môžem Ti povedať, že po strechách veľni pozerám, dokonca aj pri postupe ich realizácie a čo sa týka plechových, tak trúfam si povedať, že polovica ich je takto odfušovaná. Takto spravená strecha nie že bude mať 30 rokov životnosť, ale o dva týždne bude hrdzavá... :-D :-D :-D :-D Toto sa ani pri tej kvalitatívne najhoršej škridle nikdy nestane.
Odpovedať
@jamk1 ten odkaz je ukazka totalne sfusovanej roboty. Aj pokladka skridli sa od.ebat. Co to ma spolocne s kvalitou krytiny? Keby si sa realizacii striech venoval nielen prizeranim, nepisal by si to co pises.
Odpovedať
Po strechach vela pozeras a ja som ich predaval a chodil kontrolovat a pozerat :-D ,ze keby tie plechove strechy zatekali a hrdzaveli tak by ich potom kazdy reklamoval :-) Ale zase mas pravdu,ze dnes sa vela ludi hra na strecharov a potom je vela neodborne odflaknutej roboty preto tie strechy aj zatekaju a hlavne v okoli kominov a stresnych okien -tam sa pozna kto je majster :-D Ja osobne uprednostnujem falcovany plech -ten ked sa dobre urobi je skoro blbovzdorny ale zase vela ludom sa nepaci :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 Že sme sa aspoň v niečom zhodli. :-)
Odpovedať
My máme kanadský na chalupe už 18 rokov a vyzerá ako včera položený,nič sa s ním nedeje,nezateká nerozpadá sa,nekĺže sa po ňom sneh... kupovaný v hornbachu. Smelo do takej krytiny!
Odpovedať
@jamk1 uplne stebou suhlasim som nechecl verit pokial som to nevidel na vlastne oci nejde o dotiahnutie skrutky ale o rozpinanie na streche dlzky 7,2m bol rozdiel plechu v lete a zime 2,5cm a pri niektorich srobikoch uz aj vecsie dierky.(kazdý predajca uvadza ze skrutky by sa mali kazdy rok kontrolovat a menit tesnenie ale ani jeden to zakaznikovy nepovie a tym aj pada zaruka)
Odpovedať
Tak vies vsetko ma svoje plusy a minusy a ja nemam problem priznat ked je nieco dobre alebo aj zle a preto sa mi nepaci,ze vela predajcov a to v kazdej oblasti je zaujatych a chvalia svojeho ,,boha,,- vyrobok a maloktorych je takych co su objektivny a priznaju aj klady aj zapory a pochvalia konkurenciu a niekedy ked zistia okonosti tak radsej aj doporucia konkurenciu hoci nezarobia :-) To si cenim
Odpovedať
Profilova fotka
@juzan Však to... každý predajca deklaruje len dĺžku záruky, rovnako každý kupujúci vidí len dĺžku záruky. Skutočnosť, čo všetko treba dodržať, aby sa tá záruka dala niekedy aj uplatniť zákazníkovi nikto nepovie a zákazník sa ich dozvie až vtedy, keď sa ide riečiť nejaký problém. A vtedy už býva neskoro... :-(
Odpovedať
to je pravda svagor si dal kritinu ruukki zaruka 50 rokov ale iba ak to bude montovat ich montazny tým nechal si to namontovat aj ked montaz bola 3x draksia a prvý rok ok a druhý v podkroví mlaka nepomohla ani folia zateka mu okolo komina. nakoniec to vyriesil tak ze namiesto sa natahovania vysiel na strechu a okolo vytlacil 2 silikony a terz iba nadava ako preplatil montaž ze už by si to namontoval sam a aspon by vedel o nedostatkoch
Odpovedať
Vydis to mal reklamovat-zly urobeny golier komina -drviva vacsina chyb co treba po amateroch prerabat. 8-(
Odpovedať
Keď sa to zoberie do extrému tak vlastne žiadna krytina nemá v súčasnosti uz žiadnu záruku, lebo každý rok býva teplotami tej najteplejší a ako tento rok hádam aj najchladnejší za 30 rokov. Takže keby výrobca chcel, tak sa vyhovorí že teploty boli extrémne a teploty krytín boli teda nepredpokladateľne vysoké a nízke - a za prírodné podmienky nezodpovedá nikto. To je potom asi vec poisťovne. Inak záruku Vám môže nasľubovať aj 100 rokov, reálne neexistuje moźnosť ju vymôcť.... A keď tak čo tá záruka vlastne kryje.... Je ďalšia vec. Čiže treba rozmýšľat realisticky a bitumén a plasty si na strechu už vážne v týchto klimatických pomeroch už nedávať..... Toto je síce mierne pásmo ale to je od -30 do +38, čiže 68C extrém väčši ako na sahare....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím, chcel by som prispieť do tejto témy vlastnými skúsenosťami s asfaltovým šindľom a nie len názormi typu "čo som dakde počul". Vyjadreniam niektorých odborníkov že "asfaltový šindeľ patrí na psiu búdu" alebo "to si dá na dom iba socka" sa ani nebudem vyjadrovať. Naša ulica radových domov bola firmou postavená v rokoch 1996-1997. Strecha bola robená s asfaltových šindľov. Bolo však na výber z dvoch kvalít šindľov. Tu dávam porovnanie ako vyzerajú oba typy po 21 rokoch používania. Myslím, že z fotiek je úplne jasné, že šetriť za každú cenu sa neoplatí. A tí čo mali problém s nekvalitným šindľom, tak jedine preto, že použili lacnú alternatívu. Naša strecha po 21 rokoch nikde nezateká a predpokladám, že min ešte 10 rokov určite vydrží.
Odpovedať
@dano1412 dakujem za fotky .. uvidim moja strecha. Po roku a pol vyzera ako nova. Dal som ten sindel Katepal, ROCKY - grafitová šedá - za cca 11e/m2, takze uvidim po X rokoch ako ...
Odpovedať
@atak77 ahoj ako si spokojny so strechou. Tiez zvazujem Katepá
Odpovedať
@ribiska rok a pol a vyzerá to ako nové, zatiaľ spokojnosť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Dobrý deň. Skúsim oživiť túto tému. Mím šindle IKO Superglass 3 tab. Rok pokládky tuším 2003. Povrch šindľa je už trochu "vypadaný" ale žiadne holé miesta som na ňom nenašiel. Pri silných vetroch aké boli aj teraz mi občas vytrhne 1 - 2 tabule tak to plátam ako sa dá, zatiaľ úspešne. Neviete o nejakom nátere, resp. nástreku na povrch, ktorý by predlžil životnosť tejto krytiny? Ak sa nič také nenájde, čo by ste dali namiesto, resp. na povrch tejto krytiny? Ďakujem
Odpovedať
@juraj_k dal by som novu ma 20r.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?