Je vhodnejšia atika z betónu, alebo murovaná z Ytongu

Dobrý deň, má zmysel odlievať atiku z betónu (vyššia pracnosť a cena), alebo ju možno vymurovať z Ytongu a následne opatriť vencom? Alebo je to úplne jedno?
Odpovedať
@richardius ahoj, u mna som riesil atiku na vysku s porfix tvarnic 200mm a na to 10cm betonovy veniec s jemnym sklonom do vnutra strechy. Betonovou atikou budes mat tepelny most z vrchu ak predpokladam, ze atika bude zateplena z vonku fasadnym EPS F a vnutry budes mat EPS S. Musel by si zateplovat atiku aj z vrchu, co by bolo technicky zlozitejsie na uchytenie osb dosak na atikovy plech.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Načo je potrebný betónový veniec na atiku ? Ja mám v projekte 3 rady pórobetón 300mm bez venca. Na vrchu klinový XPS a potom oplechovanie. (strop mám filigrány)
Odpovedať
@richardius sorry za nepresnu odpoveď ale niekde som videl nejakého výrobcu polystyrénu, ktorý vyrába polystyrénové alebo XPS diely na atiky, kde dochádza k ideálnemu zatepleniu bez tepelného mosta. Fakt o tom neviem viac ale na reklame to vyzeralo zaujímavo...
Odpovedať
Profilova fotka
tiež nechápem načo sa robí hore veniec či len kvôli spádu ?
Odpovedať
@palmen podarilo sa mi nájsť jednu odpoveď od architekta na otázku, prečo sa dáva ŽB veniec na atiku : Otázka : Bolo potrebné na korune atiky realizovať ešte aj ŽB veniec (hr. 100 mm)? Nestačilo by OSB a oplechovanie kotviť priamo do Ytongu? Ďakujem. Odpoveď : Teoreticky by to stacilo, ale nestoji to za to riziko, ze sa vam atika roztlaci. Stalo sa uz aj take, ze pri pokladke polysturenu na streche asi nedodrzali dilatacie od atiky a roztiaznost polystyrenu potlacil mierne Ytong. V danom pripade to atika podrzala, ak by tam nebola, ktovie ako by to pokracovalo. Ten veniec tam ma zmysel, atika je dost namahane miesto pocas sezonnosti. Ked si pozriete starsie stavby, vacina ma atiky odtrhnute od dosky… Mohol by sa vyjadriť niekto kto ma atiku bez venca ako to vyzerá po čase ? Je tam predpoklad "praskania" ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Oživujem trochu tému. Je tu niekto, alebo viete o niekom, kto má atiku bez betónového venca a je to po čase OK ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Viete o niekom, kto má atiku na plochej streche len z pórobetonových tvárnic bez betónového venca ? Mám statikom takto navrhnutú atiku (2 rady) a strechári vyžadujú betónový veniec 🤔 Ďakujem za akýkoľvek názor...
Odpovedať
@purplesticks ja
Odpovedať
@purplesticks este k ot vyssie, roztaznost eps pri zmene teploty 17 stupnov je 1mm na bezny m. Za predpokladu ze strechu spravis v letnom obdobi sa teda nic brutalne nestane a urcite to nevytlaci atiku. Eps nedokazes polozit bez spar k sebe takze tam vzdy rezerva je. Nebadam po par rokoch ziaden problem,ziadnu prasklinu na fasade. Na porobetone je osb a kotvena do porobetonu za pomoci skrutiek na to urcenych. Skor ako bat sa roztlacenia atiky co ti tu nakuka projektant by som sa bal dobreho prevedenia a zamedzenia mozneho podfuknutia atikovej dosky. Na to si treba dat pozor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?