Je tento krov dostatocne pevny?

Zdravim. Prave som odsaloval strop a prisiel mi material na krov. V januari (podla pocasia) by sa mal krov spravit. Avsak kym zacnem chcem cas vyuzit na diskusiu ohladom navrhu mojho krovu: Vsetko je podlozene vypoctom a vsetkym, ale majster mi aj tak hovoril, ze nema dobre skusenosti s takymto typom krovu (vraj sa zvykne po case zvlnit). Tvrdil, ze by ho radsej nejako podlozil, spevnil. Pravdepodobne kozovou stolicu, kedze mam nosnu stredovu priecku na dome. Aky je vas nazor na toto? Myslite, ze by som mal pristupit na tuto variantu? Na cene by sa to nezmenilo, kedze by sa vynechali niektore hambalky a miesto toho by sa spravila tato stolica. Alebo popripade mate iny navrh ako to zlepsit, alebo proste kaslat na to, nebude s tym problem? Velmi pekne dakujem za prispevky k diskusii Este by som doplnil, ze obovodove steny su z Porfix Premium P2-400 300mm a vnutorna nosna stena z P4-500 250mm, strop je betonove miako Stavdiel Sokolovce.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Mam podobnu strechy akurat ciste acko bez celnych sikmin a mam v strede stojky od vazniku na stredovy mur
Odpovedať
@xkodiakx nie som síce strechár, ale ak máš v strede nosný múr, riešil by som podopretie krovu minimálne kozlovou stolicou, prípadne ešte aj stojkami v strede
Odpovedať
@wolodymyr možno preto, že máš sedlovú strechu, ale on má valbovú strechu, ale aj na sedlovej to bolo možno zbytočné. @xkodiakx no nebude to lacnejšie, lebo budeš musieť dať navyše drevo na podopretie (samozrejme aj prácu) a ak uberieš počet hambálkov zvýšiš zaťaženie na krokvy a ž tie sa ti potom budú viac prehýbať (vami navrhované podopretie na ich priehyb nemá vplyv). Ak chceš, daj statikovi nech ti navrhne medzi hambálkami tiahlo, ale keď mu vyšiel na toto výpočet, neriešil by som to. Keby mi robotník na stavbe tvrdil, že nemá s niečim dobré skúsenosti, že sa mu to vlní, bol by som obozretný či robí všetko tak ako sa má! Videl som aj ja zvlnený hrebeň na streche, ale z dôvodu mokrého dreva a nedostatočného spájania prvkov. @jakino ale to bude tak o 20-30% drahší krov, chápal by som to pri 12 m krove, ale tu? načo?
Odpovedať
@slavoslav pre dobrý pocit z pevnej strechy nad hlavou ;-) Proste sa mi zdá ten sklon príliž nízky, aby to bolo spevnené len klieštinami. Aj keď výpočty vyjdu, môže sa stať, že čosi praskne alebo odhnije a časom to pod vrstvou mokrého snehu povolí. Keď nie hneď, tak o 30 rokov...
Odpovedať
@slavoslav ok. Ja to nechcem robiť, aby bol lacnejší, ale preto, aby bol lepší,stabilnejší, pevnejší. On ten tesár mi hovoril, že to zvykne vytláčat pomurnicu. Vravel, že by sa spravila proste ta kozova stolica a normálne po celom by sa doplnili tie stredové väznice. Tak čo by si teda navrhol?
Odpovedať
Profilova fotka
@xkodiakx papier znesie vela... - kde mas vo vykaze dreva narozne krokvy na hlavny krov/vikier - kde su uzlabove krokvy/fosne - ako moze dat horne kliestiny na druhe rezane krokvy do narozia - ako zrobia majstri tie najkratsie rezane krokvy na vikery?
Odpovedať
Profilova fotka
@xkodiakx k otazke: pridaj stlpiky rovnakeho profilu ako krokva od stredoveho muru pod vaznicu, na spoje stlpik-spodna kliestina, stlpik horna kliestina pouzi 2x zavitovu tyc fi12mm
Odpovedať
@tarbavalaba áno, aj to si všimol majster že tam chýba. A túto možnosť s týmito stĺpmi mi tiež navrhli.
Odpovedať
@jakino neboj, normy to niekoľkonásobne predimenzujú a dobre spravená strecha neodhnije. @xkodiakx nerobiť nič, ak ale chceš zosilňovať, rieš to radšej so statikom.
Odpovedať
@xkodiakx zakladna otazka znie: Je to projekt pre stavebne povolenie alebo pre realizaciu stavby? Predpokladam, ze pre stavebne povolenie, teda podla neho by tesari nemali robit krov. Statik je v tomto pripade kryty, lebo tento projekt nie je mozne pozit pri stavbe, len na ucel vybavenia stavebneho povolenia. Aj z tohto dovodu tam chyba nejake rezivo. Myslim, ze ak by si dal statikovi spracovat projekt pre realizaciu stavby, vsetko rezivo by tam bolo. Bolo by to detailnejsie spracovane. A to najhlavnejsie, ak tesari dodrzia projekt, zodpovednost je na projektantovi. Je to jedna z najcastejsich chyb v dnesnom stavebnictve domov. Investori (odhadujem 80-90 %) stavaju podla projektu pre stavebne povolenie. Netvrdim ze sa to neda, da sa to, ale otazka zodpovednosti je tu otvorena... Ale ak uz tak stavaju, tak nech si aspon zaplatia stavebny dozor...
Odpovedať
Profilova fotka
@shark013 k projektu pre stavebne povolenie predsa dokladas staticky posudok, alebo sa mylim ?
Odpovedať
@majkoj nemylis sa, ale tento staticky posudok sluzi len na ucel vybavenia povolenia. tymto posudkom je dekladovane ze stavba ako taka ,,nespadne,, Investori v snahe usetrit si dalsie stupne projektovej dokumentacie neobjednavaju. Ja tvrdim ze aspon realizacnu statiku je potrebne objednat. a teiz vykurovanie. Zdravotechniku, ELI, vzduchotechniku urobia majstri aj bez realizacneho projektu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@shark013 ale staticky posudok sa predsa robi na konkretnu konstrukciu a ta v realizacnom projekte nemoze byt ina, takze v com vidis problem ?
Odpovedať
@majkoj v zodpovednosti je problem.
Odpovedať
@majkoj no ja som teda v statike v projekte na stavebne povolenie nemal zhola nic... o jedinom roxore tam nebola zmienka. Veta "musi byt vypracovany realizacny projekt" to vyriesila...
Odpovedať
Profilova fotka
@shark013 rozdiel medzi projektom pre SP a výkresmi pre realizáciu nemôže byť v rozdiele princípov. Statik musí posúdiť schému, to je pre SP, detaily spojov, výkaz materiálu je už pre realizáciu. tento konkrétny projekt je tiež výsledok z počítača, tesár má pravdu, že bude vykrúcať a roztláčať pomúrnice. Schéma jakino má logiku, skracuje dľžky krokiev, zmenšuje priehyb (vlnenie - skúsenosť tesára). Nemám rád nízke strechy, dajú sa veľmi pekne vyriešiť zbíjanými väzníkmi, ale v tesárskej konštrukcii sú náročné. .
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan nuz zaujimave, ja som mal popisany kazdy jeden roxor, kazdy jeden preklad. Ak si to nemal, tak to bola podla mna hruba chyba stavebneho uradu, ze ti to preslo. Jednemu znamemu to vratili a musel dolozit staticky posudok. @shark013 v akej zodpovednosti ? Stratik co to spocita ma zodpovednost za to co spocital. K stavebnemu povoleniu musis dolozit, ze barak postaveny podla projektu nespadne. Stavebny dozor kontroluje podla schvaleneho projektu. Stavebny urad rovnako kontroluje podla projektu a posudku na ktorom je jeho peciatka. @jan45 mylim sa ?
Odpovedať
Ťažko radiť v takejto situacii.Vačšinou statik konštrukciu predimenzuje ako by ju mal oslabiť.Druhá vec je skúsenosť a prax majstra čo to aj reálne vidí na stavbe.Ja som mal takého statika že mi krov predimenzoval tak že by ma vyšiel o 3000 eur drahšie len na materiáli.
Odpovedať
@majkoj ved ja som staticky posudok mal, kazdy musi mat, akurat pisem, ze pre tie tety z uradu staci par stran textu a par vykresov bez akychkolvek podrobnosti s tym, ze sa musi vypracovat realizacny projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@meky1991 Mam kamarata statika, ten mi povedal, ze ludia nie su ochotni zaplatit jeho podrobne vypocty, ktore by usetrili v konecnom dosledku peniaze. A bol som pritomny pri telefonate so zakaznikom na tuto temu :)
Odpovedať
Súhlasím s tebou.Ludia tlačia na cenu,potom tomu zodpovedá aj kvalita práce.Všetko sa radšej predimenzuje bez podrobnejších výpočtov.
Odpovedať
:-D ok. Tak som sa dozvedel, že je to len realizačný projekt. Co teda ďalej? :-N @jan45 myslíte, že by stačilo podoprieť vrcholovu väznicu stojkami?
Odpovedať
"Len" realizacny projekt? Vsak ten je podrobnejsi ako projekt na SP. Spytaj sa majstra o kolko to bud drahsie. Ak je ta suma pre teba vyhovujuca, nechaj majstra dorobit to spevnenie. Budes ma dobry pocit, ze strecha nespadne, fiancne ti to velmi neublizi, majster bude spokojny, zesi dal na jeho radu... Vsetko bude OK :) Ak to bude drahsie ako si ochotny akceptovat, nech robi ako je to v projekte, budes mozno menej spoojny, ale strecha nespadne.
Odpovedať
@epto pardon, omyl, myslel som projekt pre stavebné
Odpovedať
@majkoj niektori projektanti zvyknu v projektovej dokumentacii uvadzat napr: Tento projekt je projektom pre stavebne povolenie, púreto nepreberam zodpovednost za jeho pouzitie na iny ako tento ucel.
Odpovedať
@majkoj problem v zodpovednosti moze napr nastat pri vzniku poistnej udalosti. napr. napadne viac snehu, poskodi to strechu, poistovna bude hladat chyby, na zaklade ktorych by kratila poistne plnenie. Stavby sa maju stavat podla realizacneho projektu. A na zaver este perlicka, ak sa oproti realizacnemu projektu vykonaju nejake zmeny, mal by sa spracovat projekt skutocneho vyhotovenia stavby a ten by sa mal predlozit pri kolaudacii. Ale ako som uz pisal, drviva väcsina stavebnikov to ani len netusi a stavia podla projektu pre SP.
Odpovedať
Profilova fotka
@shark013 tak takeho projektanta by som zo stavebneho uradu hnal svinskym krokom. Pouzil si uplne blby priklad. Projekt pre stavebne MUSI splnat poziadavky a zatazenie strechy dane normou, inak ho SU nemoze schvalit.
Odpovedať
@majkoj z akeho dovodu? ved ma pravdu... Ked chces vybavit SP, objednaj si projekt pre SP. Ked uz ale chcces stavat, objednaj si dalsi stupen PD - podrobnejsi projekt, t. j. projekt pre realizaciu. Napoak, ja by som vsetkych ostatnych projektantov, ktori takto ,,prznia,, stavebny trh hnal svinskym krokom.
Odpovedať
Profilova fotka
@shark013 Mysli, ze mas znacne skreslenu predstavu co je realizacny projekt: http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Realizačný projekt je na rozdiel od projektu k stavebnému povoleniu úplný a podrobný projekt, ktorý obsahuje výkresy, presné výkazy výrobkov na objednávanie ako sú výkaz okien a dverí, výkaz tehál, ocele, prefabrikátov, dreveného krovu, strešnej krytiny, komínov, výkazy zámočníckych a klampiarskych výrobkov, výpis podláh a jednotlivých vrstiev. Navyše obsahuje podrobné výkresy zábradlí, komínov a detailov, podľa ktorých môžete jednotlivé konštrukcie spoľahlivo realizovať, poprípade kontrolovať ich správnu realizáciu od stavebnej spoločnosti. Podrobný realizačný projekt neumožňuje dodávateľským firmám nesprávnu realizáciu stavebných detailov a znemožňuje im fakturovať práce navyše, ktoré by neboli jednoznačné v prípade jednoduchej dokumentácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@shark013 NIE NEMA PRAVDU. Tato tema je o pochybnostiach o statike, v projekte pre stavebne konanie MUSI byt preukazana statika budovy a konformita s STN. To, ze nemas v projekte rozpis materialu ci detaily osadenia okien je nieco uplne ine.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?