Je potrebný veniec?

Aké máte skúsenosti so strechou bez venca? Dom máme previazaný v strope hranolmi no na nadmurovku rozmýšľame dať iba pomúrnicu bez venca.
Odpovedať
@pepip A aky mate dovod nerobit veniec?
Odpovedať
@danculd Nemôžme ho prepojiť cez preskelnie, ktoré je na celom prednom štíte a nadmurovka má 1,4 m.
Odpovedať
@virnik27 Skoro bez zaťaženia a prasklo to, katastrofa, podradný materiál, ale aj tá drobná pomúrnica k tomu pomohla.
Odpovedať
@virnik27 to bolo cele bez venca? Ake su to tvarnice, aka trieda?
Odpovedať
@pepip a ake mate skusenosti s domom bez strechy? Toto su velmi nebezpecne otazky na modru strechu ktore mozu stat aj zivot! Co na to hovori projektant a statik? Ved musite mat projekt!
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 ale tam predsa veniec je
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 @virnik27 Problem mozu byt kludne vodorovne sily. Pri hambalkovom krove su dost vyrazne a ked nemate priecne vnutorne steny.. tak sa to oprie do muriva a odtlaci ho. Aj preto to rovno nespadlo.. lebo krov si len dosadol (roztiahol sa v urovni ulozenia) a hotovo, zaktivoval sa. Keby sa nato este nalozila krytina pokracovalo by to.. mozno az do kopalsu murovanych pilierov. Dalsia vec murivo:To murivo je hrube kolko 250 mm? To je zalostne malo. Ak maju byt steny "takto vykuchane" otvormi je nutne aby malo murivo svoju hmotu.. cize ak ytong tak tu by to chcelo min. 450 mm hrubku. Ako sa dalo tomu predijst? su dve moznosti: 1.Zabezpecit to uz v krove, vo vypocte by musela byt modelovana jedna podpera ako posuvna, potom by siel krov do vyrazne vyssich dimenzii, ale toto by sa nestalo. Totiz ak sa namodeluje v ulozeni podpera ktora zachytava aj zvislu zlozku aj vodorovnu zlozku, prvky krovu vychadzaju fajnovo subtilne, ale je to chyba. krov je makky a ked jedna podpera umoznuje vodorovny posun tak sa stane toto. 2. uhrat to na strane muriva, bud hrube a spravne tazke murivo ako som pisal vyssie, alebo vlozit do vykuchaneho muriva betonove stlpy votknute do zakladu a na vrchu veniec.. A tretia moznost, ak je vhodne clenenie vnutornych nosnych stien, tak napocitat veniec na vodorovnu silu z krovu. Na poslednu moznost casto robotnici reaguju "ta to sme este nigdaj nerobeli" ked vidia nosnu vystuz orientovanu na zvisliciach ... ale funguje to.. je to vlastne ako spojity nosnik ale otoceny o 90 stupnov a zatazeny a tak aj vystuzeny.
Odpovedať
no toto je fakt divne... ved ten murovany pilier ma az 1 meter.. ja mam na dome nieco obdobne, ale daleko vacsi otvor, az ma desi... @sidewinder , vyzera to ze sa slusne vyznas do statiky, mas nastudovane nieco v tom smere, statickom ?
Odpovedať
byvam v dome takmer 60r (10x11m) stary dom, je postaveny z porobetonu a nema žiadny veniec, pomurnica priamo na kvadach daleko horšich ako teraz sa vyrabaju-rozpadaju sa v ruke. ale zas je pomurnica 12m v jednej dlžke a su poriadne kleštiny. a u nas napadne kludne aj 1m(na vyšku) snehu...a nerozpada sa sa mur... ale jasne veniec dat je lepšie, v dnešnej dobe nie je problem
Odpovedať
@martinmatko tiež som nenašiel žiadny veniec, vtedy sa asi nerobil, no strecha je do ihlanu spodné hrady nie sú pripevnené na múr, držia sa spolu medzi sebou i priečne a tie držia o drevenú povalu
Odpovedať
Profilova fotka
keby dal dlhsie kliestiny ,osadil by ich na pomurnicu ... klasika buldog podlozky+ 12 zavitova tyc pripadne stojka medzi kliestiny od stitu.... v tom pripade by sa to nehlo... Je to moj osobny nazor tak ma neukamenujte.. dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
kamosovi na zaklade podobneho setrenia strelilo na par miestach murivo. Ked uz sa potom nedalo inak zvazoval protilahle mury oproti sebe takymi ocelovymi napinakmi. Samozrejme dnes by uz pomurnicu dal keby staval znova...
Odpovedať
Článok sa načítava...
kolko sa usetri na tomto? 5eur? ci 7,32eur ?
Odpovedať
Ked tak nad tym rozmyslam v hore uvedenom pripade asi ani nie je problem v tom, ze nie je veniec, pouzite relativne stihle murivo, ale skor v nespravnom vyhotoveni krovu, ktory roztlacal steny a v nespravne osadenej pomurnici.
Odpovedať
Myslim ze sa zvrhla debata na komentare o obrazku. Veniec nie je zasadne potrebny ale to musi byt tak presne naprojektovane a zrealizovane. inac sa moze stat to co na fotkach. Rovna strecha napriklad veniec nie je potrebny. Alebo ak je krov prefabrikovany neviem prist na slovensky vyraz angicky sa tomu hovori trusses.
Odpovedať
https://www.google.sk/url?sa=i&rct=j&... O tomto som tocil
Odpovedať
@lubiee "vaznikovy" je ten spravny vyraz ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@pepip všetko sa dá len treba vedieť , hlavne ten čo Vám spracoval projekt !
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?